E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’tan Wall Street’e net mesaj---

Buffett’tan Wall Street’e net mesaj

Buffett’tan Wall Street’e net mesaj
12 Kasım 2024 - 14:19 borsaningundemi.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın 166 milyar dolarlık uyarısı Wall Street için artık göz ardı edilemez bir anlam ifade ediyor.

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Temkinli yaklaşımıyla öne çıkan efsane yatırımcı Warren Buffett, nakit stoğunu genişletmeye devam ediyor.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, Warren Buffett'ın Wall Street'e yönelik 166 milyar dolarlık son uyarısı ateşli bir seviyeye ulaşmış durumda. Genel kanaat, finans dünyasının bunu göz ardı edemeyeceği yönünde.

166 milyar dolarlık net hisse senedi satıcısı

Benzinga’dan LaToya Scott’ın haberine göre, son iki yıldır Warren Buffett, Wall Street'e tek bir kelime etmeden yüksek sesle ve net bir mesaj gönderiyor. Yaklaşımı her zamankinden daha temkinli ve Berkshire Hathaway'in göz kamaştırıcı 325 milyar dolarlık nakit stoğu son stratejisinin bir sonucu olarak bu mesajı simgeliyor.

Yatırımcılar uzun zamandır Buffett'ın hareketlerini taklit ederken, efsane yatırımcının son kararları kaşların kalkmasına neden oluyor. Bu temkin, ABD ekonomisine olan iyimserliğiyle bilinen bir yatırımcı için çok şey ifade ediyor.

Son sekiz çeyrektir Berkshire Hathaway, Apple ve Bank of America gibi uzun zamandır gözdesi olan hisse senetleri de dahil olmak üzere büyük miktarda hisse senedi satarak 166 milyar dolarlık net Hisse senedi satıcısı oldu.

Piyasa aşırı değerli

Bu satışların ölçeği benzeri görülmemiş düzeyde, zira bu, Buffett’ın 2018'den beri Berkshire'ın hisselerinden hiçbirini geri satın almadığı ilk sefere karşılık geliyor ve bu hareket finans camiasında fark edilmeyen bir hareket olarak öne çıkıyor. Bu duruş bir şeye işaret ediyor: Buffett piyasayı önemli ölçüde aşırı değerli görüyor.

Bu nakdin çoğu borsaya yeniden yatırılmıyor, bunun yerine bu nakit kısa vadeli ABD Hazine bonolarına akıyor. Yüksek getiriler sayesinde bu düşük riskli yatırımlar Berkshire'a yaklaşık 10 milyar dolar kazandırdı bile.

CFRA'da analist olan Cathy Seifert, yakın zamanda Buffett'ın Apple hisselerindeki azalmanın, özellikle Apple'ın Berkshire portföyünün büyük bir parçası haline gelmesi nedeniyle ihtiyatlı bir hareket olduğunu belirtiyor. Seifert, “Ancak, hisse senetleri yerine hazinelere yönelmesi, Buffett'ın Wall Street'te sınırlı fırsatlar gördüğünü gösteriyor; bu duruş onun ünlü ‘ucuzken satın al’ felsefesini yansıtıyor" diyor.

Fed, faizler ve karşıt görüş

Yine de bazı analistler Buffett'ın ihtiyatının kaçırılmış bir fırsat olabileceğini düşünüyor. Fed faiz oranlarını düşürmeye başlarsa nakit getirileri düşebilir ve hisse senetleri daha cazip hale gelebilir. Bu durumda, Berkshire'ın ağır nakit pozisyonu, piyasa toparlanırsa kaçırılan kazançlar anlamına gelebilir.

Ancak Buffett, tarihsel olarak sabra güvenme ve düşüşleri değerinin altında varlıkları toplamak için bir fırsat olarak görmekle tanınıyor ve sahip olduğu önemli nakit rezervinin, Berkshire'a piyasada bir düşüş meydana gelirse fırsatları yakalama çevikliği sağladığına inanıyor.

Fiyat kazanç oranı

‘Shiller oranı’ olarak da bilinen döngüsel olarak ayarlanmış fiyat-kazanç oranı, piyasanın mevcut durumu hakkında daha net bir resim çiziyor. Uzun vadeli ortalamasının iki katından fazla olan 36'nın üzerindeki bu oran, geleneksel değerlemelerin çok üzerinde bir piyasa olduğunu gösteriyor.

Tarihsel olarak, 30'un üzerindeki oranlar genellikle piyasalarda önemli düşüşlerden önce geliyor ve varlıkların değerlerinin yüzde 20 ila yaklaşık yüzde 90'ını kaybetmesiyle sonuçlanıyor. Deneyimli yatırımcı için bu rakamlar çalkantılı zamanların habercisi gibi görünüyor.

Ekonomik göstergeler de Buffett lehine

Değerlemelerin ötesinde, diğer ekonomik göstergeler de Buffett'ın ihtiyatlı duruşunu destekler nitelikte. ABD Hazine tahvil getiri eğrisi rekor süre boyunca ters seyretti ve potansiyel bir sorun sinyali verdi. Büyük Buhran'dan bu yana türünün ilk örneği olan M2 para arzındaki önemli düşüşle birleştiğinde veriler, hisse senedi piyasalarında olası bir düşüşe işaret ediyor.

Ancak Buffett'ın kariyeri boyunca kanıtladığı bir şey varsa, o da sabrın karşılığını aldığı. 2011'de Bank of America'ya saldırarak, bankanın zor zamanlar geçirdiği bir dönemde 5 milyar dolarlık imtiyazlı hisse senedi satın aldı ve yakın zamanda 896 milyon dolarlık hisse senedi sattı.

Fırsatlar belirdiğinde harekete geçmeye hazır

Buffett'ın hamleleri, iyimserliğine alışkın olanlar için rahatsız edici olabilir ancak emsalsiz değil. Berkshire Hathaway, önemli miktardaki nakit yığınıyla piyasa daha iyi fırsatlar sunduğunda harekete geçmeye hazır bir şirket konumunda bulunuyor.

Buffett'ın geçmiş performansı, kendisinin ‘fiyat sapmaları’ olarak adlandırdığı şeylere saldırmaya yabancı olmadığını gösteriyor. Omaha Kahini için, yüksek değerlemelerin normale dönmesini beklemek, planının en önemli parçasıymış gibi duruyor.

Buffett’ın stratejisi yatırımcıları uyarıyor mu?Buffett’ın stratejisi yatırımcıları uyarıyor mu?

 

Buffett, Apple hisselerini satmaya devam ediyorBuffett, Apple hisselerini satmaya devam ediyor

 

Buffett'ın şirketinin kasasında rekor nakitBuffett'ın şirketinin kasasında rekor nakit

 

Buffett 23 milyar dolarlık dev fırsatı kaçırdıBuffett 23 milyar dolarlık dev fırsatı kaçırdı

 

Buffett’ın hisse satışları yatırımcıları korkutuyorBuffett’ın hisse satışları yatırımcıları korkutuyor

 

Buffett, BofA'daki payını 'un altına düşürdüBuffett, BofA'daki payını 'un altına düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)