E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’tan ayı piyasasında hayatta kalma rehberi---

Buffett’tan ayı piyasasında hayatta kalma rehberi

Buffett’tan ayı piyasasında hayatta kalma rehberi
21 Haziran 2022 - 12:40 borsaningundemi.com

Piyasalarda korku atmosferi hissedilmeye devam ederken yatırımcılar da gözlerini borsaların ünlü isimlerine dikti. Efsanevi yatırımcı Warren Buffett’sa korku atmosferinin bir yatırımcının en iyi dostu olduğunu belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcıların enflasyon endişeleri ve merkez bankalarının sıkı para politikasına geçmesi yılın başından bu yana düşüşte olan borsaların ayı piyasasına girmesine sebep oldu. Hisse senetlerinden tahvil piyasalarına kadar kaçacak hiçbir yeri kalmayan yatırımcılar borsaların ünlü isimlerine kulak veriyor.

Insider’ın haberine göre, Warren Buffett, otuz yıldan fazla bir süredir yatırımcılara korkuya yenik düşmemelerini tavsiye ediyor. Buffett finansal piyasalarda panik dönemlerini kelepir fiyata satın alımlar için fırsat olarak değerlendirilmesi görüşüyle ünlü.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre ABD borsaları geçtiğimiz hafta oldukça endişe verici bir performans gösterdi. ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz hafta 1994 yılından bu yana en büyük faiz artışı kararını aldı ve politika faiz oranını 75 baz puan yükseltti. FED’in faiz artışının ardından S&P 500 Endeksi’ndeki 11 sektörün tamamı %10’un üzerinde kayıp verdi. S&P 500 Endeksi son 11 haftanın 10’unda düşüş kaydetti ve ayı piyasasının derinliklerine kadar geriledi.

Efsanevi yatırımcı ve Berkshire Hathaway CEO'su, varlıklarını çılgınca satan yatırımcıların ağır maliyetlerle maruz kalma riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda da uyarıyor. Buffett’a göre panik dönemlerinde sıkı duran ve güvenilir hisse senedi portföylerini koruyan yatırımcıların gelecekte bu yatırımlarından kâr etmesi neredeyse kesin.

Buffett’ın yatırımcı korkularıyla ilgili en çok bilinen 7 özlü sözü ise şöyle:

1. "En iyi alımlarımızı genellikle bazı makro olaylarla ilgili endişeler zirvedeyken yaptık. Korku geçici hevesleri olanların düşmanı ancak temellere dayalı hareket edenlerin dostudur.” (1994)

2. “Son iki yılın kaosu sırasında yatırım için çok para harcadık. Yatırımcılar için ideal bir dönem oldu: Korku iklimi onların en iyi dostudur. Sadece piyasa yorumcuları iyimser olduğunda yatırım yapanlar, anlamsız güven hissi için ağır bir bedel ödüyor.” (2009)

3. "Böyle korkutucu dönemlerde, iki şeyi asla unutmamalısınız: İlk olarak, yaygın korku atmosferi bir yatırımcının en iyi dostudur, çünkü kelepir fiyattan satın alımlara hizmet eder. İkincisi, bireysel korku düşmanınızdır. Bu aynı zamanda yersizdir. Yüksek ve gereksiz maliyetlerden kaçınanlar ve geleneksel bir şekilde finanse edilen büyük Amerikan işletmelerinden oluşan bir koleksiyonla uzun bir süre bekleyen yatırımcılar neredeyse kesinlikle iyi iş çıkaracaktır.” (2016)

4. “‘Flaş bir çöküş' veya başka bir aşırı piyasa dalgalanması, bir yatırımcıya, dengesiz ve geveze bir komşunun benim çiftlik yatırımıma zarar verebileceğinden daha fazla zarar veremez. Gerçekten de düşmekte olan piyasalar, fiyatlar ederiyle olan çizginin dışına çıktığında nakit parası olan gerçek bir yatırımcıya yardımcı olabilir. Korku iklimi, yatırım yaparken dostunuzdur; iyimserliğin hakim olduğu bir dünya ise düşmanınızdır.” (2013)

5. “Piyasalar genellikle rasyonel olsa da bazen çılgınca şeyler yaparlar. Geleceğe ilişkin sunulan fırsatları yakalamak için yüksek bir zeka, iktisat diploması veya alfa ve beta gibi Wall Street jargonlarına aşinalık gerekmez. Bunun yerine yatırımcıların ihtiyaç duyduğu şey, hem kalabalıkların korkularını veya coşkularını göz ardı etme hem de birkaç basit temel veriye odaklanma yeteneğidir. Uzun bir süre boyunca hayal gücü olmayan hatta bir soytarı gibi görünmeye istekli olmak da esastır. " (2017)

6. “Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla korkuya maruz kalır. Bu virüs gibi bir şey. Bazı insanları diğerlerine göre daha vahşice vuruyor. Bazı insanlarsa bunu psikolojik olarak ele alabilir. Eğer bunu yapamıyorsanız, o zaman gerçekten hisse senetlerine sahip olmamalısınız, çünkü yanlış zamanda alıp satacaksınız." (2020)

7. "Korku ve açgözlülük... Bu iki süper bulaşıcı hastalığın ara sıra oluşturduğu salgınlar, yatırım topluluğunda sonsuza dek ortaya çıkacak. Bu salgınların zamanlaması ise tahmin edilemez olacaktır. Bununla birlikte bu salgınlar tarafından üretilen piyasa sapmaları, hem süre hem de derece açısından eşit derecede öngörülemez olacaktır. Bu nedenle, her iki hastalığın gelişini veya bitişini asla tahmin etmeye çalışmayız. Daha mütevazı bir amacımız var: Sadece başkaları açgözlü olduğunda korkmaya ve sadece başkaları korktuğunda açgözlü olmaya çalışıyoruz.” (1986)

Ayı piyasalarının altın kuralı korkaklık

 

Borsada yükselişlere temkinli yaklaşılmalı

 

Piyasalar risklere rağmen yükselişe odaklanma çabasında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran21 Haziran 2022 13:19

    Ulan mezar kaçkını ahın gitmiş vahın kalmış!   Hayatta kalmaktan bahsediyor.  Az bir zaman sonra Dünyan değişecek.: paraya, meta ya tapmanın bedelinin ne olduğunu çok açık göreceksin.