E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Çalışma Bakanlığı’nın Çarşamba günü açıkladığı tüketici fiyat endeksi küresel piyasaların gündemi haline geldi. Haziran ayında ABD enflasyonunun %9,1 yükseldiğini gösteren TÜFE rakamları aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomisinde son 41 yılın en yüksek enflasyonunu işaret ediyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre enflasyondaki yükselişlerin ardından küresel yatırımcılar içinse enflasyondan nasıl korunulacağı en önemli soru işareti haline geldi. Birçok uzman enflasyondan korunabilmek için akıllı yatırım ipuçları paylaştı. Ünlü Amerikalı finans uzmanı Suze Orman yakın zamanda kaleme aldığı bir yazısında yükselen fiyatlara karşı korunabilmek için “hisse senedi yatırımlarına devam etmeyi” önerdi. Amerikalı girişimci Ramit Sethi ise, “Yatırım zengin olmak için en etkili yoldur. Enflasyon, paranızı bir banka hesabında beklettiğinizde ve onunla başka hiçbir şey yapmadığınızda bireyler için kötü bir şey olabilir” açıklamasında bulundu.
Yatırıma devam etme tavsiyesi önemli olsa da enflasyon ortamında hangi tür şirketlere yatırım yapılacağı konusu tartışmaya açık kalmaya devam ediyor. MarketWatch’un haberinde Omaha Kâhini olarak da bilinen milyarder borsa uzmanı Warren Buffett’ın enflasyon dönemlerine ilişkin açıklamalarına yer veriliyor.
Berkshire Hathaway’in Başkanı ve CEO’su Warren Buffett 2015 yılındaki hissedar toplantısında, “Enflasyon dönemlerindeki en iyi işletmeler, bir kez satın aldığınız ve daha sonra sermaye yatırımları yapmaya devam etmek zorunda kalmayacağınız türden şirketlerdir” demişti. Buffett ayrıca “yüksek sermaye yatırımları olan herhangi bir işletmeden” uzak durulması gerektiğini söylemişti. Omaha Kâhini enflasyon dönemlerinde gayrimenkul yatırımlarının iyi bir tercih olduğunu belirtiyor. Zira bu tür şirketlerde bir kez yatırım yapılır ve ardından gelen süreçte değer artışından faydalanılır. Ancak Buffett kamu hizmetleri ve demiryolu şirketleri gibi işletmelerin enflasyon dönemlerinde iyi bir tercih olmadığını söylemişti.
Buffett 2009 yılındaki hissedar toplantısında ise enflasyon dönemlerinden korunabilmek için yapılabilecek en iyi yatırımın kişinin kendisine yapacağı yatırımlar olduğunu söylemişti: “Eğer en iyi öğretmenseniz, en iyi cerrahsanız, en iyi avukatsanız para birimi ne olursa olsun değeri ne olursa olsun ulusal ekonomik pastadan payınızı alacaksınız.” Buffett bu açıklamasının ardından enflasyon karşısındaki en iyi ikinci koruma yatırımının iyi bir işletme olduğunu söyledi. Milyarder borsa uzmanı bu tür işletmelerin fiyatlarını yükseltse bile talebi koruyacağına dikkat çekti.
Enflasyonda kazandıracak şirketlerin iki özelliği
2022 itibariyle 96,4 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin 5 isminden biri olan Buffett 1981 yılında hissedarlarına gönderdiği bir mektupta enflasyonist bir ortama dayanabilme eğilimi olan şirketlerin "iki özelliğe sahip olması gerektiğini" yazdı:
Borsa uzmanı bu tür şirketlerin ilk özelliğinin pazar payında veya birim hacminde kayıp korkusu yaşamadan fiyatlarını daha kolay artırabilmek olduğunu belirtti. Bu tür şirketler talep sabitken ve kapasite tam olarak kullanılmıyorken dahi fiyatlarını yükseltebiliyorlar.
Buffett’a göre enflasyondan korunabilmek için bir şirketin sahip olması gereken ikinci özellikse büyük dolar hacimli artışları yalnızca küçük ek sermaye yatırımlarıyla yakalayabilme yeteneği.
Tüm bu önerilerin yanında Buffett’ın bireysel yatırımcılar tarafından en çok hatırlanan tavsiyesi ise enflasyon dönemi olsa da olmasa da tek tek hisse senedi seçmeye çalışma yerine endeks fonlarının satın alınması ve bu yatırımın uzun vadede tutulması yönünde. 2021'de hissedarlar toplantısında Buffett, "Ortalama bir insanın doğru hisse senedini satın alabileceğini sanmıyorum" dedi. Borsa uzmanı S&P 500 Endeksi’ni izleyen endeks fonlarını uzun vadeli bir yatırım seçeneği olarak önerdi.
S&P Global: 1970’leri gölgede bırakacak enerji krizi geliyor
ABD enflasyonu piyasalarda satışları hızlandırdı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:49)