E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın çok az bilinen 3 borsa stratejisi---

Buffett’ın çok az bilinen 3 borsa stratejisi

Buffett’ın çok az bilinen 3 borsa stratejisi
09 Aralık 2022 - 13:26 borsaningundemi.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett deyince akla gelen ilk borsa stratejisi birinci sınıf şirketlere yapılan uzun vadeli yatırımlardır. MoneyWise’ın haberinde ise Buffett’ın kullandığı diğer az bilinen yatırım stratejilerine dikkat çekiliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Warren Buffett, tüm zamanların en başarılı yatırımcılarından biri olarak kabul edilir. Henüz 10 yaşında hisse senetlerine yatırım yapmaya başlayan Buffett, Berkshire Hathaway hisselerini hisse başına 7,60 dolardan satın almaya başladığı 30'lu yaşlarının başında ise milyoner olmuştu. Bugün, Berkshire yaklaşık 465.000 dolardan işlem görüyor ve Buffett'ın net serveti 107 milyar dolar.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Buffett’ın yatırım stratejisi beklentileri küçümsenen ve güçlü yönetimi olan bol miktarda birinci sınıf şirketleri satın alma yaklaşımına dayanıyor. Omaha Kâhini olarak da bilinen efsane yatırımcı satın aldığı hisselere onlarca yıl sadık kalmasıyla da tanınıyor.

Buffett başarısının sırrını esprili bir dille iki kurala bağlı olduğunu belirtir: “Birinci kural: Asla para kaybetme. İkinci kural: Birinci kuralı asla unutma.”

Ancak MoneyWise’ın haberine göre Buffett'ın kullandığı az bilinen üç taktiği daha bulunuyor. Efsane yatırımcının uyguladığı stratejiler yatırım alanında uzmanlık gerektiriyor ve bazı iyi bilinen yatırım stratejilerine aykırı olmalarıyla dikkat çekiyor. Haberde bu üç strateji şöyle özetlendi:

1. Satım opsiyonları

Buffett gibi birinci sınıf hisse senetlerine adanmış görünen birinin karmaşık türev işlemlerinden uzak duracağını düşünüyor olabilirisiniz, ancak yanılıyorsunuz.

Yatırım kariyeri boyunca Buffett, gelişmiş bir türev işlem tekniği olan çıplak put opsiyonlarını satma yöntemini bir riskten korunma stratejisi olarak kullandı. Berkshire Hathaway'in 2007’deki yıllık bilançosunda, şirketin yıl boyunca 7,7 milyar dolar prim getiren 94 türev işlem sözleşmesi olduğu bildirildi.

Söz konusu strateji, bir hisseyi gelecekteki işlem fiyatının altında belirli bir fiyattan satın almaya söz vererek sattığınız bir türev işlemini ifade eder. Bu sayede yatırımcı opsiyonun satışıyla birlikte para kazanır. Eğer hissenin fiyatı düşmezse yatırımcı elde ettiği getiriyi tutar.

Hisse fiyatı işlem fiyatının altına düşerse, hisse senedini opsiyonu sattığınız sırada ödeyeceğinizden daha düşük bir fiyattan satın alırsınız. Opsiyon satışın nakit maliyetlerinizi daha da azaltır. Bu, sahip olmaktan rahatsız olmayacağınız bir hisse senedi üzerinde uygulanabilecek iyi bir stratejidir. 

1993 yılında Buffett, Coca-Cola hisselerinin fiyatının düşmesini beklerken yaklaşık 7,5 milyon dolarlık geliri cebe indirmek için satım opsiyonlarını kullandı.

Bu türev işlemi hisse senedini satmak için başka bir opsiyon getirmediyseniz ‘çıplak’ olarak kabul edilir. Zira satın alım maliyetlerinizi dengelemek için aynı hisse senedinde açığa satış işlemi de uygulanabilir.

MoneyWise haberinde söz konusu stratejinin taşıdığı risklere dikkat çekilerek bu tür işlemelerin borsa yatırımına yeni başlayan yatırımcıların tek başına denemesi için uygun olmadığı hatırlatılıyor.

2. Düşük sermayeli hisselere yatırım

Milyarlarca dolarlık varlıkları yönetirken gelişmekte olan ve gelecek vadeden şirketleri bulmaya çalışmak işe yaramaz bir çaba olacaktır. Düşük sermayeli büyüme odaklı hisse senetleri genellikle 300 milyon dolar ile 2 milyar dolar arası değerdedir. Bu tür şirketler Omaha Kâhini’nin zamanına değecek kadar büyük bir satın alım işlemi yapması halinde çok fazla hareket edecektir.

Buffett yatırım seçenekleri hakkında yaptığı bir açıklamada, “Ben filleri aramak zorundayım. Filler sivrisinekler kadar cazip olmayabilir. Ama içinde yaşamam gereken evren bu” ifadelerine yer veriyor.

Ancak bu her zaman böyle değildi. Buffett kariyerine öncelikle küçük sermayeli şirketlere yatırım yaparak başladı. Efsane yatırımcı 1951 yılında henüz 20 yaşındayken net servetinin yarısından fazlasını sigorta şirketi GEICO’ya yatırdı.

Bu "sivrisineklerin" cazip olmasının bir nedeni, hisse senetlerinin bir şirketin operasyonunun ilk günlerinde en fazla büyümeyi göstermesidir. Ancak MoneyWise’ın haberinde bu kıyafet Buffett’a artık küçük geliyor diye diğer yatırımcıların giyemeyeceği anlamına gelmediğine de dikkat çekiliyor

3. Gerektiğinde kayıplardan kurtulmak

Buffett’ın ‘satın al ve tut yaklaşımı’ yanlış yapmayı kabul etmemeye kadar uzanmıyor. Bu prensibi bazen Buffett’ın kendisi dahi yanlış uygulayabiliyor. İyi yönetilen bir şirkette kayıplar ortaya çıktığında, bu, söz konusu işletmenin ekonomisinde uzun süreli zararlar yaratacak değişikliklerin de bir işareti olabilir.

Buffett'a gelince, son zamanlarda attığı en büyük yanlış adım havayolu şirketlerine yatırım yapmaktı. Berkshire Hathaway bir dönem ABD’nin dört büyük havayolu şirketinin hepsinde hisseye sahipti: Delta, American Airlines, Southwest ve United. Bu şirketleri sadece 2016'da portföyüne eklemişti. Buffett 2020'nin sonunda, nispeten büyük bir zararla tüm bu hisselerden çıktı.

Buffett, başarısız stratejinin sorumluluğunu üstlendi. Ancak havayollarında bir gelecek görmediği açıktı ve hatta endüstriyi "dipsiz bir kuyu" olarak adlandıracak kadar ileri gitti.

Borsa uzmanı aynı dönemde yaptığı bir açıklamada, “Gelecekte parayı öğüteceğini düşündüğümüz bir şirketi asla finanse etmeyeceğiz” demişti.

Buffett yine haklı çıkacak mı?

 

Herkes korkarken Buffett ‘açgözlü’ davrandı

 

Bireysel yatırımcılar 2023’te hangi varlıklara yatırım yapacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nuri10 Aralık 2022 11:48

    Bu moruk parayı öbür tarafta harcayacagini sanıyor.

  • YUSUF KALEKAPISI09 Aralık 2022 13:52

    2020 yılında evimi satmış idim.aracı kurumuma danıştım onlarda en az üç sene satmamak şartı ile sasa hissesi al dedi.3,25 TL den 154 000 adet hisse alıp 185 TL den sattım iyi para elle ettim döviz bazında.

  • Mehmet Ağar09 Aralık 2022 23:41

    İnanalımmı, en dipten alıp en tepeden sattığına.