E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBuffett’ı yenmenin altın yolu---

Buffett’ı yenmenin altın yolu

Buffett’ı yenmenin altın yolu
03 Mayıs 2024 - 11:11 borsaningundemi.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett altın yatırımlarına katı bir biçimde karşı olmasıyla tanınır. Ancak tarihsel göstergeler Buffett’ın savunma yatırımı olarak tahvil yerine altını seçmesinin daha iyi sonuçlar getireceğini ortaya koydu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar hisse senetleri için zayıf geçen bir nisan ayını geride bıraktı. Altın yatırımları içinse durum tamamen farklıydı. Yıl başından bu yana %11 yükselerek ons fiyatını 200 dolar artıran altın nisan ayı boyunca %3’lük yükseliş gösterdi. Altın nisan ayı ortalarında rekor fiyatlara ulaştı.

Marketwatch’un haberine göre altın varlıkları saygın yatırım çevreleri için iyi bir yatırım olarak görülmez. Diğer bir deyişle altın yatırımlarını savunan çok sayıda Wall Street boğası görmek mümkün değildir. Bir mali müşavirin altın yatırımlarını tavsiye etmesi pek olası değildir. Bireysel emeklilik yatırım portföylerinde de altına pek yer verilmez. Altın yatırım çevreleri için modası geçmiş bir yatırım varlığıdır. Çok az getirisi vardır ve nakit akışı oluşturmaz. Altın standardı iktisatçı John Maynard Keynes’in ünlü ifadesiyle ‘barbar bir kalıntıdan’ ibarettir.

Efsane yatırımcı Warren Buffett da altın yatırımlarını aşağılamasıyla bilinir. Buffett altının diğer dezavantajlarının yanı sıra hem çok fazla getirisi olmaması hem de proaktif bir yatırım olmaması gibi iki önemli eksiği olduğunu belirtiyor.

Ancak MW haberinde şu soruya dikkat çekiliyor: Madem altın bu kadar zayıf bir yatırım dünya hükümetleri neden bu kadar çok altın alıyor?

Küresel merkez bankaları her ay 7 milyar dolar değerinde 100 ton altın alıyor. Çin, Hindistan ve Türkiye bu alımların başını çekiyor. 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana geçen son 15 yılda Hindistan altın rezervlerinin büyüklüğünü iki katından fazla artırdı. Çin ise rezervlerini neredeyse dört katına çıkardı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin altın rezervlerini neredeyse %340 artırdı. Üstelik daha fazla olmasını da isteyecek konumda. Zira Rusya’nın küresel bankacılık sistemindeki yaklaşık 300 milyon dolarlık varlığı Ukrayna’nın işgalinden bu yana donduruldu.

ABD hükümeti yaklaşık 600 milyar dolarlık altın tutuyor. Diğer gelişmiş ülkeler, özellikle Almanya gibi Batı Avrupa ülkelerinin bazıları, döviz rezervlerinin çoğunu altın olarak tutuyor. İngiltere hükümeti ise kabaca 20 yıl önce ons başına 250 dolar gibi bir fiyattan altın satması nedeniyle şimdilerde komik gözüküyor.

Peki finans uzmanları hükümetlerin ve piyasaların bilmediği neyi biliyor?

Buradaki kilit soru altının hisse senetleriyle karşılaştırılması gereken bir yatırım mı yoksa dolar, euro veya yen ile karşılaştırılabilecek bir para birimi olarak mı kabul edileceği.

Warren Buffett ölümünden sonra varlıklarının yatırıma yönlendirilmesi konusunda çok basit bir vasiyet bıraktı: S&P 500 Endeksi’ni takip eden düşük maliyetli bir endeks fonu aracılığıyla hisse senetlerine %90’lık yatırım ve kısa vadeli ABD Hazinesi tahvil varlıklarına veya bonolara %10’luk yatırım.

S&P 500’ün yerine altını seçmek çok zayıf bir tercih olurdu. Zira altın hisse senetlerinin büyüme özelliklerinden hiçbirine sahip değil. Uzun vadeli getirisi de çok daha düşük. Ancak altını diğer %10’luk dilimdeki tahvillerin, bonoların veya mevduatların yerine düşünmek daha farklı bir tabloyu ortaya çıkarabilir.

 1928’den bu yana uzun vadeli göstergeler altının zaman içerisinde ABD Hazinesi bonolarından hatta 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinden daha iyi performans verdiğini ortaya koyuyor. Altının yıllık ortalama getirisi %5 seviyesinde. Bu süreçte ABD Hazinesi tahvillerinin getirisi ise %3,3. Aradaki bu fark 35 yıl içerisinde toplam getiriyi iki katından fazla artıracak seviyede.

Altın yılın ilk yarısına yaklaşırken de 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerini yaklaşık yarım yüzdelik puan geride bırakıyor.

Altın, ABD hisse senetlerinin kötü performans gösterdiği 1970'lerde ve 2000'lerde patlama yaptı. Hisse senetlerinin fırladığı 1980'lerde ve 1990'larda ise altın kötü performans gösterdi. 1972'den bu yana altının yıllık getirileri borsa ile önemli bir negatif korelasyona sahiptir. Diğer bir deyişle iki varlık da genellikle birbirinin zıttı yönde hareket eder. Hem tahviller hem de bonolar, hisse senetleri ile çok küçük de olsa pozitif korelasyonlara sahipti.

MW haberinde konuyla ilişkili şu düşünce deneyi yapılıyor: Buffett portföyünü 1972'den beri takip etmiş olsaydınız, sabit dolar cinsinden (enflasyon düşüldükten sonra) paranızın 17 katından biraz fazlasına taşımış olurdunuz. Yine aynı şeyi yapsaydınız, ancak ABD Hazinesi bonoları yerine altın kullansaydınız, paranızın 25 katından fazlasını ve ABD Hazinesi varlıklarınızdan elde edeceğinizden %40 fazlasını kazanmış olurdunuz. Ve yol boyunca çok daha az zorluk yaşardınız. Emeklilik yatırımcıları için en büyük risklerden biri, enflasyon sonucu reel bazda 10 yıl boyunca hiçbir şey kazanamadığınız bir "kayıp bir on yıl" senaryosudur. 1972'den bu yana, Buffett portföyü bu tip bir 10 yıl geçirdi. ABD Hazinesi varlıkları yerine altını kullananlarsa sadece 6 yılı kayıp geçirdi.

Altınlı Buffett portföyü?

Altın son zamanlarda yükseliyor. Dolayısıyla önemli bir düzeltme gerekli olabilir. Ancak özellikle de düzenli yatırımcılar arasında herhangi bir yatırım çılgınlığı oluşmadı. Altına yatırım yapan borsa yatırım fonlarındaki varlıklar yükselmiyor, düşüyor. Dolayısıyla altın varlıkları etrafında çok fazla yatırımcı coşkusu oluştuğunu söylemek zor.

Altına değer biçmek imkansız. Ancak Warren Buffett’ın eleştirilerini reddetmek de bir o kadar mümkün değil. Ancak göstergeler altının uzun vadeli bir yatırım olarak işe yaramasa da en azından geçen yüzyıl boyunca hisse senetleri için iyi bir savuma yatırımı olduğunu gösteriyor. Bu göstergelerden ne çıkarabileceği ise yatırımcıların kararına bağlı.

Altın fiyatlarında düşüş sürüyor

 

Dolar/TL güne nasıl başladı?

 

Fundstrat: Borsada satışlar sona erdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)