E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett yine haklı çıkacak mı?---

Buffett yine haklı çıkacak mı?

Buffett yine haklı çıkacak mı?
07 Aralık 2022 - 14:06 borsaningundemi.com

Warren Buffett’ın 1999’daki uyarıları dot-com krizini öngörmüştü. Ünlü borsa yazarı William Dahl’a göre son dönemde küresel borsalarda herkesin korktuğu bir piyasa ortamının oluşması yatırımcılar için fırsat anlamına gelebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Omaha Kâhini olarak da bilinen ünlü yatırımcı Warren Buffett, ABD’de henüz dot-com krizi ortaya çıkmadan, teknoloji hisselerindeki olağanüstü yükselişin sınırları konusunda uyaran az sayıdaki isimden biriydi. Ancak söz konusu dönemde teknoloji şirketlerinin liderleri adeta dünyayı değiştirmeye kararlıydı ve bunu yaparken de hatırı sayılır bir servete halihazırda ulaşmışlardı.

Ünlü borsa yazarı William Dahl’ın Benzinga’daki yazısında efsane yatırımcının 1999 yılında yaptığı uyarılar sırasında teknoloji hisselerinin bir yılda 27 kat yükseldiğini belirtiyor. Birçok yatırımın olağanüstü değerlemelerde olduğuna dikkat çeken Dahl şirketlerin de bu durumdan memnun olduğunu hatırlatıyor. Benzeri bir durum bugünkü piyasalar için de geçerli olabilir. Borsa yazarı Buffett’ın uyarılarının teknoloji devlerinin büyük çoğunluğu için etkisiz kaldığını belirtiyor:

Buffett kürsüde yerini aldığında insanlar başlarını kibar bir biçimde iki yana sallıyordu. Buffett kalabalığı beklentilerinin çok uzun vadeli olduğu konusunda uyardı. Yakın ABD tarihinde, Amerikan ekonomisinin iki katına çıktığı, üçe katlandığı ve hatta değerinin beşe katlandığı bazı dönemlere dikkat çekti. Ancak bu süreçte borsa hiçbir yere gitmedi, çünkü daha başlangıçta çok yüksek fiyatlandırılmıştı.”

Dahl, Omaha Kâhini’nin borsalardaki olağanüstü yükselişler konusunda uyardığını ve bu uyarıların yatırımcıları daha temkinli hale getirmesi gerektiğini söyledi. Zira Buffett aşırı hisse değerlemelerinin zaman içerisinde gerçeklikle sınanacağını belirtiyordu.

Buffett 1999’un sonlarında yatırımcılara ihtiyatlı olmayı önerdiğinde haklıydı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2000 yılındaki dot-com balonunun çöküşüyle Nasdaq Kompozit Endeksi %75 düştü. Apple ve Amazon.com gibi dev hisseler %80’in üzerinde değer kaybetti.

Dahl aynı zamanda Buffett’ın yakın bir dostu olan dönemin Microsoft CEO’su Bill Gates’in de uyarılar sırasında dinleyiciler arasında olduğuna dikkat çekti. Microsoft’ın hisseleri uyarılardan sonra bir yıldan kısa bir süre içerisinde %34 değer kaybetti. Şirket hisselerinin 1999 seviyelerine geri dönebilmesi için 14 yıl geçmesi gerekiyordu.

Buffett’ın dinleyicileri arasında Intel’in Kurucusu Andy Grove da yer alıyordu. Grove şirketinin çok daha kötü bir noktaya gidebileceğini görmesi gerekirdi. Intel hisseleri 17 yıl boyunca %24 getiri sağlayabildi. Aynı dönemde S&P 500’ün getirisi ise %58’di.

Tarih tekerrür mü ediyor?

2 yıl önce Buffett’ın ortağı Charlie Munger tehlikeli piyasa çılgınlığı hakkında uyarlarda bulunmuştu. Munger yatırımcıların “ateşle oynama sınırlarına çok yakın” olduğunu söylemişti.

Borsanın son bir yıllık performansı da bu görüşü doğruladı. S&P 500 Endeksi 14 yıllık tarihi boğa piyasasını sona erdirerek %22 düştü. En sert düşen hisseler de 2000 ve 2001 yıllarındakine benzer bir şekilde Tesla, Apple, Amazon ve Meta gibi teknoloji devleriydi. Söz konusu şirketlerin toplam piyasa değeri trilyonlarca dolar azaldı.

Krizin etkileri sadece halka açık şirketlerde de görülmedi. Geçen yıl küresel çapta fon toplayan start-up şirketlerinin %23’ü çöktü.

Cesur yatırımcılar için fırsat kapıda olabilir

Dahl piyasa algısında önemli bir değişim oluştuğuna dikkat çekiyor. Zira yatırımcılar artık eskisi kadar coşkulu değiller ve geride kalma korkusuyla yönlendirilmiyorlar. Aksine, neredeyse bir yıl süren piyasa gerilemesiyle sarsılıyorlar. Söz konusu tablo da Buffett’ın bir başka özlü sözünü akla getiriyor: Başkaları korkarken açgözlü olun.

Borsa yazarı bir önceki teknoloji hisseleri satış dalgası sonrasında geri dönüşte hisselerin her yıl %2.000’in üzerinde getiri sağladığını hatırlatıyor. Şu anda da yatırımcılar benzeri bir fırsatla karşı karşıya kalmış olabilir.

Üstelik ekonomik toparlanmadan kâr elde etmek isteyen yatırımcıların cephaneliklerinde 2001’de sahip olmadıkları kadar farklı silahlar var. Dahl yatırımcıların kitle fonlamaları platformları üzerinden yeni start-up şirketlerine kolay erişim sağlayabileceğine dikkat çekti.

Herkes korkarken Buffett ‘açgözlü’ davrandı

 

Fed'in şahinleri start bekliyor

 

Buffett’tan 4 milyar dolarlık 'çip' yatırımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)