E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi sürecindeki kredi kayıplarının ve sürekli düşük faiz oranlarının oluşturduğu çifte tehdit yatırımcıları banka hisselerinden uzaklaştırıyor. Financial Times’ın haberine göre George Soros ve Warren Buffet gibi bazı ünlü yatırımcılarsa korona virüs sürecinde fazlasıyla hasar gören sektörün Kovid-19'dan kurtulmanın en iyi yolu olduğuna inanmaya devam ediyor.
Bank of America'nın (BofA) Temmuz ayındaki küresel fon yöneticisi anketine göre, banka hisseleri net yüzde 17'lik bir oranla, gösterge endekslerine göre "zayıf" oldukları belirtildi. Anketteki bu ayı piyasası konumlandırması 6 aydır üst üste gerçekleşiyor. BofA araştırmasına göre haziran ayından bu yana %10’luk düşüş gösteren banka hisseleri sektörler arası kaydedilen en büyük değer kaybını kaydetti.
Yatırımcılar tarihi derecede düşük değerlemelere rağmen sektörü küçümsemeye devam ediyor ve banka hisselerinin büyük bir kısmında varlıklar defter değerlerine yakın işlem görüyor. Sektör endeksleri yaklaşık %30 aşağıda seyretmesine rağmen daha geniş piyasalar geçtiğimiz hafta pandemi öncesi seviyelere dönmüş durumda.
Açığa satışçılar devrede
Bu süreçte açığa satışçılar da ABD bankalarına karşı pozisyon almış duruda. Ticari gayrimenkul alanında uzmanlaşan Bank OZK yüzde dokuzluk açığa satış hissesiyle hedef haline geldi. Kart hamili ihraç eden finans kurumu Discover ve kredi notu yeterli olmayan kimselere yüksek faizli kredi sağlayan finans kurumu Credit Acceptance gibi kurumlarda da ayı piyasası pozisyonları yükseldi.
Wells Fargo Analisti Mike Mayo banka hisselerinin olabildiğince gözden uzak hale geldiğini belirtti. Mayo, “Banka yatırımcıları dayak yemiş gibi, yenik ve karamsar hissediyorlar” dedi.
Faiz oranlarının düşmesiyle bankaların gayrimenkul sektöründen kredi kartlarına kadar ayarlanabilir oranlı kredilerden elde ettiği verim banka fonlarının maliyetinden daha fazla düştü. Bunun sebebi mevduat oranlarının hali hazırda sıfıra yaklaşıyor olması gösteriliyor. Sonuçsa marjları zayıflatıyor.
Bankalar, Kovid-19 ile ilgili kredi kayıplarının karşılanması için on milyarlarca doları ücret aldı. Şu an için kayıp krediler düşük görünse de konuya ilişkin olumsuz sinyaller gelmeye devam ediyor. Morgan Stanley'nin araştırmasına göre, ABD bankalarının şüpheli ticari kredileri birinci ve ikinci çeyrekler arasında yüzde 28 oranında arttı.
Aşının bulunmasıyla en fazla güçlenecek sektör bankacılık
Tüm bu olumsuz tabloya rağmen hatırı sayılır bir grup yatırımcı, satışların toparlanma sürecine geldiğinde büyük kazançlar için fırsatlar yarattığını söyleyerek sektöre sadık kalıyor.
ABD merkezli yatırım şirketi Brandywine Global'da büyük sermayeli şirketlerin değer stratejisini yürüten Patrick Kaser, müşteri yönergeleri içerisinde izin verildiği kadar bankalarda da yatırımı olduğunu söyledi. 60 milyar dolarlık varlığın yöneticisi olan Kaser yönettiği portföylerde bankaların ağırlığının yaklaşık %15, yani genel endekslerin ağırlığının beş katı olduğunu belirtti. Yatırım uzmanı bunun sektöre olan inancını temsil ettiğini belirtiyor.
Kaser Citigroup, JPMorgan Chase ve Bofa gibi büyük bankaları tercih ettiğini belirtti. Yatırım uzmanı bu bankaların yatırım bankacılığı ve diğer kaynaklardan beslendiğini belirterek kredi riskinin halihazırda fiyatlandırıldığına inandığını belirtti.
Patrick Kaser, “Sermaye seviyeleri o kadar güçlüdür ki, bankalar kredi kayıplarının ölçeği hakkında yanılırsa bile sorun olmaz. Eğer bir aşı bulunursa en iyi seçim bankalar olur. Banka hisseleri yerine sağlık sektörü hisselerine sahip olmak istemezsiniz. Zira bankalar halihazırda kötü sonucu fiyatlandırdı” ifadelerini kullandı.
Sermaye yönetimi şirketi Mendon Capital’ın çoğunlukla küçük bankalara ait portföylerini yöneten Anton Schutz da aşının bulunması durumunda “bankalardan daha iyi bir getirinin olmadığını” belirtiyor. Schutz, krizden sonraki dönemin hem zor durumdaki küçük kredi kuruluşları arasında bir birleşme dalgası getirmesini hem de müşterilerin dijital hizmetleri benimsemelerinin şube kapatmalarının önünü açmasıyla sektördeki harcamalarda büyük düşüşler getirmesini bekliyor.
Moderna: Ürettiğimiz aşıda gençlerde de yaşlılarda da sonuç aynı
Buffet ve Soros bankalardan vazgeçmiyor
Yatırım çevrelerinde Warren Buffett’in yöneticisi olduğu Berkshire Hathaway’in ikinci çeyrekte 6 milyar dolarlık JPMorgan, Wells Fargo ve diğer bankaların hissesinin satması bu ayın en büyük olaylarından birisi haline gelmişti. Daha az dikkat çekense Berkshire’in Bank of America hisselerini çeyrek sonundan bu yana 2 milyar dolar arttırmasıydı.
Bir diğer ünlü yatırımcı şirketi Soros da banka yatırımlarını güçlendirmeye devam ediyor. George Soros’un varlık yönetimi şirketi BofA, Citi ve Morgan Stanley’e ikinci çeyrekte 88 milyon dolar değerinde yatırım yaptı.
Berkshire ve Soros konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
Bankalarla ilgili kötü olan tek şey hisse değerleri
Davis Funds'un Kurucusu Chris Davis, yatırımcıların 2008-09 mali krizinden bu yana bankaların dayanıklılığındaki iyileşmeyi küçümsediğini uzun zamandır savunuyor.
Davis konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bankalar bu kriz sırasında ön cephede çalışıyor. Sistemi akışkan tutmak, kredi sağlamak ve bunun aracılığıyla ekonomiye yardımcı olmakla görevliler. Bilançoları güçlü, rezerv seviyeleri makul ve likiditeleri mükemmel. Bankalarla ilgili finansal kriz gibi görünen tek şey hisse senedi fiyatlarıdır" dedi.
Buffett’ın külkedisi masalı tekrar mı ediyor?
George Soros: Trump geçici bir fenomen
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bankalar kâr yapmaya devam ediyor, ayrica piyasaya verilen paraları kâr ve komisyon ile vatandaşa ve şirketlere dağıtıyor, işlem parası alıyor, ayrica faizler bir müddet (muhtemel aşı bulunup ekonomiler normale dönünceye kadar)bankalar iyi şekilde çalışmaya devam edecekler, dagitilan kredilerin zaten sigortaları yapılıyor, ayrıca düşük seviyede kalması ve devlet desteğinin de olması piyasayı ve şirketleri baya rahatlattı. Zaten piyasa normale donunceye kadar durum boyle devam eder diye bence, dolayisiyla bankalar konum ve durum itibariyle Mart ayindan bu yana durumu iyi yönettiler. Sorunların çoğu zaten öğrenildi tedbirler almasını da öğrendiler, temkinli şekilde devam ederler, ama Mart ayina göre daha tecrübeli oldukları kesin. Bence bankalardan vazgeçmek zor gibi. Ama kredi verilirken vatandaşın odeme durumuna iyi bakılması lazım, bankanin kendisini de, vatandaşı da zora sokmayacak şekilde kredi miktarı verilirse çok iyi olur derim.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:05)