E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Berkshire Hathaway’in başkanı ve CEO’su olan efsane yatırımcı Warren Buffett, 60 yıllık borsa tecrübesiyle gündelik yatırımcılar ve Wall Street için sürekli takip edilen bir figür konumunda. S&P 500 Endeksi 1960’ların başından bu yana %34.000 getiri saplarken aynı süreçte Omaha Kâhini olarak adlandırılan Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway’in A sınıfı hisseleri %5.000.000 getiri sağladı.
Buffett da her ne kadar diğer yatırımcılar gibi yanılabiliyor olsa da o ve yakın zamanda vefat eden ortağı Charlie Munger piyasalarda saklanan fırsatları yakalama konusunda eşsiz bir beceriye sahip olduklarını kanıtladı. Yatırım profesyonelleri ve perakende yatırımcılar Buffett ve ekibinin bu onlarca yıldır devam eden yüksek performansı nedeniyle bu başarının sırrını, Berkshire’ın hangi varlıkları alıp neleri sattığını araştırıyor.
Buffett defalarca ‘Asla Amerika’ya karşı bahse girmeyeceğim’ demesine rağmen o ve ekibi son beş çeyrek boyunca art arda hisse senetlerinin satıcısı konumundaydı. The Motley Fool’un haberine göre Berkshire Hathaway 1 Eylül 2022 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında toplamda 39 milyar doların üzerinde hisse senedi sattı.
Ancak habere göre Berkshire net bir şekilde satış konumunda olmasına rağmen birkaç hisse senedi Buffett’ın dikkatini çekti. Berkshire’ın en parlak yatırımları özellikle iki enerji hissesine yöneldi: Chevron ve Occidental Petroleum.
2022’den bu yana Buffett ve ekibi Occidental Petroleum’un 248 milyondan fazla hisse senedini satın aldı. Bu arada ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) verilerine göre Berkshire’ın aralık ayında sona eren çeyrekte 15,85 milyon Chevron hissesi aldığı görülüyor. Toplamda bu iki petrol ve doğalgaz hissesi Berkshire’ın 368 milyar dolarlık yatırım portföyünün 37,2 milyar dolarlık kısmını oluşturuyor.
Buffett ve ekibinin bu iki enerji hissesine bu denli inanmasının ve bu kadar sermaye yatırmasının nedeni ise basit. Ham petrolün spot fiyatının tarihi normların üzerinde kalacağına ve potansiyel olarak daha da fazla yükseleceğine inanıyorlardı. Çoğu büyük enerji şirketi Kovid-19 pandemisi sırasında sermaye harcamalarını azaltmak zorunda kalmıştı. Küresel ham petrol arzı da haliyle kısıtlanmıştı. Bu kadar talep gören bir emtianın arzının sıkılaşması ise emtianın fiyatının yükselmesi anlamına geliyordu.
Piyasa değeri 3 milyar dolardan biraz daha büyük olduğu tahmin edilen Chevron'un cazibesi, entegre bir enerji operatörü olması. Şirket, petrol ve doğal gaz sondajlarına ek olarak, herhangi bir ekonomik ortamda öngörülebilir işletme nakit akışı veya ham petrol için daha düşük bir spot fiyata karşı koruma sağlayan boru hatları, kimyasal tesisler ve rafineriler işletiyor.
Occidental Petroleum da entegre bir petrol ve gaz şirketidir. Ancak gelirinin büyük bir kısmı için daha yüksek marjlı sondaj operasyonlarına nispeten bağımlıdır. Yükselen petrol fiyatı orantısız bir şekilde Occidental'a fayda sağlayacaktır.
Buffett'ın iki yıldan biraz daha uzun bir süre içinde Occidental'da 17 milyar dolarlık bir hisse oluşturdu ve Chevron’la birlikte yaptığı yatırımlarla portföyünün %42’sini oluşturan teknoloji hissesi Apple’daki varlıklarına yaklaştırdı.
Buffett’ın 78 milyar dolarlık çılgın yatırımı
Tüm bunlar düşünüldüğünde Buffett’ın en favori hisse senedinin Apple, Occidental veya Chevron olduğu düşünülebilir. Ancak Motley Fool’un haberine göre gerçek çok daha farklı.
SEC verilerinde listelenmemesine rağmen Buffett 2018’in ortasından bu yana sevdiği tek bir hisse senedini satın almak için 74 milyar dolardan fazla para harcadı.
Bu miktarı daha iyi anlamak için şu karşılaştırmaya dikkat çekmek gerekiyor. S&P 500 Endeksi 500 şirketten oluşuyor. 10 Nisan’daki kapanış itibariyle bu şirketlerin 378’inin piyasa değeri 74 milyar doların altında. Warren Buffett ve üst düzey yatırımcıları teorik olarak altı yıldan daha kısa bir süre içerisinde bu 378 şirketin herhangi birini satın alabilirdi.
Warren Buffett’ın hisselerini acımasızca satın aldığı şirketi daha ilginç yapansa bu hisselerin kendi şirketine ait olması.
Temmuz 2018'den önce, Berkshire Hathaway'in hisse geri alım programı, şirket hisselerinin geri alınmadan önce defter değerinin %120'si veya altında işlem görmesini gerektiriyordu. Bu tarihe kadar geçen yılların hiçbir noktasında Berkshire'ın hisseleri bu eşiğin altına düşmedi. Bu da Buffett'ın tek bir kuruş değerinde geri alım için bile tetiği çekemediği anlamına geliyordu.
Ancak 17 Temmuz 2018'de işler büyük ölçüde değişti. Berkshire Hathaway'in yönetim kurulu, Buffett ve Munger'in hedeflerini gerçekleştirmelerine izin vermek için şirketin hisse geri alım programını yöneten sözleşmeleri düzenledi. Kurul iki kriter belirledi:
Berkshire Hathaway'in bilançosunda en az 30 milyar dolar nakit, nakit benzeri varlık ve ABD Hazinesi tahvili olduğu sürece ve Warren Buffett ve Charlie Munger, şirketlerinin hisselerinin doğası gereği ucuz olduğunu düşündüğü sürece yönetim kurulu geri alımların bir bitiş tarihi veya harcama tavanı olmadan başlayabileceğini kabul etti.
Buffett, yönetim kurulunun bu kriterleri değiştirmesinden bu yana art arda 22 çeyrek boyunca Berkshire Hathaway hisselerini geri satın aldı.
Berkshire Hathaway temettü ödeyen bir şirket olmadığından, hisse geri alımları şirketin uzun vadeli düşünen yatırımcılarını ödüllendirmesinin en kolay yolu oldu. Hisse geri alımı, hisse sayısını istikrarlı bir şekilde azalttı ve bu da şirketin yatırımcılarının sahiplik paylarını kademeli olarak artırdı.
Tüm bunlara ek olarak, istikrarlı veya artan net gelire sahip şirketlere yapılan yatırımlar, geri alımlar nedeniyle hisse başına getirilerde (EPS) sağlıklı bir artış edilmesini sağladı. 31 Aralık itibariyle Berkshire'ın bilançosunda yaklaşık 168 milyar dolarlık nakit, nakit benzeri varlık ve ABD Hazinesi tahvili bulunuyordu. Motley Fool’un haberine göre Omaha Kâhini’nin şirketinin sermayesini en sevdiği hisse senedi Berkshire Hathaway'e dağıtmaya devam edeceğinden emin olabilirsiniz.
Duayen yatırımcı Buffett'tan tahvil hamlesi
Buffett formülüyle borsada küçük paralarla nasıl servet edinilir?
Yatırım efsanesi Buffett’a göre borsada kazanmanın yolu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:27)