E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsalarda en yaygın kullanılan göstergelerden birisi de piyasa kapitalizasyonunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranıdır. 2001 yılında efsane yatırımcı Warren Buffett’un Fortuna verdiği röportajda söz konusu gösterge için, “hisse değerlemelerinin hangi yıl ne seviyede olduğunu ölçen tek ve en iyi gösterge” ifadelerini kullanmıştır. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Buffett göstergesi olarak da bilinen bu oran son zamanlarda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Göstergenin temel mantığı uzun süreler boyunca değerlenen borsaların ekonomin performansına da yansıması gerektiği üzerine çalışıyor. Ancak Forbes yazarı Nick Sargen’a göre ekonomik döngüye ilişkin kuvvetler nedeniyle endekste önemli sapmalar görülebilir.
Buffett, 1990'ların sonunda ABD borsa balonunu analiz ettiğinde, Wilshire 5000 Endeksi’nin GSYİH'ya oranı 1999 sonunda %136 ile rekor seviyeye ulaştı. Daha sonra 2000'lerin başında teknoloji balonu patladığında ise sert bir şekilde düştü ve 2008 Küresel Finansal Krizi'nin derinliklerinde %57'lik bir düşüşe daha maruz kaldı.
Endeks o tarihten bu yana, oran on yıldan fazla bir süredir istikrarlı bir yukarı yönlü hareket ediyor. Bu yılın Temmuz ayında, oran %200 barajını aştı. Bu oran uzun vadeli eğilimdeki iki standart sapmanın geçildiğini temsil ediyor. Birçok yorumcu da bu görünümü ABD borsalarının aşırı şekilde değerlenmesi ve büyük bir satış dalgasına karşı savunmasız kalması olarak yorumluyor.
Ancak Sargen konuyla ilgili yorumlarında ABD ekonominde enflasyonun son yirmi yılın ortalamalarına göre hızlı bir şekilde yükseldiğine dikkat çekiyor. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın iddia ettiği üzere enflasyondaki ani yükselişin geçici olacağından emin değil. Zira büyük mali ve parasal teşviklerin bir sonucu olarak enflasyon tehditleri daha kalıcı olabilir. İkinci görüşün doğru çıkması halinde ise faiz oranlarının denge seviyesi maddi olarak daha yükseğe kayarken hisse senetlerinin primlerini de artırabilir.
Borsa yazarı son yirmi yıldır şirketlerin kâr marjında da süregelen bir artış olmasına dikkat çekiyor. ABD şirketlerinin vergi sonrası kârları 20. yüzyılda ortalama %6 artarken II. Dünya Savaşından sonra ise %10’un üzerinde yükseldi.
Sargen konuyla ilgili en bilindik açıklamanın teknoloji devrimiyle artan kâr marjıyla ve küreselleşme nedeniyle maaş ücretlerinin daralması olduğunu belirtiyor. ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun konuyla ilgili araştırmaları da bu görüşü destekliyor. Ancak Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi’nde yapılan araştırmalar bu görüşe meydan okuyor.
Kâr ve işgücü gelirlerinin göreceli dağılımı konusundaki tartışmalar çözülmemiş olsa da ABD'nin kurumsal kârlarının Kovid-19 salgınından güçlü bir toparlanmadan faydalandığına dair bir şüphe yok. Bu yılın ikinci çeyreğinde, ABD'deki şirketlerin kârları bir yıl öncesine göre %69 arttı. Dahası, firmalar bugün büyük parasal ve mali teşvikler tarafından yüksek kâr marjlarını koruması için destekleniyor ve söz konusu şirketler geçmişte olduğundan daha fazla fiyatlandırma gücüne sahiptir.
Borsa yazarı tüm bu hususları değerlendirerek hisse senetleri için boğa piyasasının yakın zamanda sona ermeyeceğini ancak her an bir düzeltme dönemine girilebileceğini öngörüyor. Sargen, yakın vadenin ötesine bakıldığında ise ABD Merkez Bankası para politikalarını sıkılaştırmasıyla birlikte değerlemelerin sıkışma olasılığını göz önünde bulunduruyor. Bununla birlikte, Forbes yazarına göre kâr marjları yüksek kaldığı sürece, yatırımcılar "Buffett göstergesinin" önceki ortalamasına geri dönmesini beklememeli.
Borsa rallisini bitirecek 7 risk
ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında kaldı
Pandemi krizi dünya ekonomisi için fırsat olabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bizde reis göstergesi var. Yandaş maldaysa borsada korkma. Be yandaş full malda.
Rahat olun % 7 bile kurtarmaz bunlar 23 kadar 1 kadar ceker
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:52)