E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Efsane yatırımcı Warren Buffett bazı Wall Street bankalarından yatırımlarını çekmesinin sebebini açıkladı. Buffett CNBC’deki röportajında, patronları ‘aptalca’ riskler alan ve bilançolarını sağlam göstermek için muhasebe hilesi kullanan bankalardaki hisselerden çekildiğini söyledi. Omaha Kâhini olarak da bilinen yatırım efsanesi bu tür muhasebe hilelerine başvuran bankaların önünde sonunda cezasını çekeceğini de sözlerine ekledi.
Buffett’ın geçen ay ABD bankacılık sektöründeki baş veren krizi öngördüğü yönündeki açıklaması dikkate değer nitelikte. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in mart ayındaki ani iflasları uluslararası çapta bir bankacılık krizine ilişkin endişelere sebep olmuştu. Bankaların kredi standartlarını sıkılaştıracağına dair beklentiler tüketicilerin ve işletmelerin kredilere erişimini zorlaştıracağı korkuları ABD ekonomisindeki resesyon beklentilerine eklenmişti.
Business Insider’ın haberinde Berkshire Hathaway’in CEO’su Buffett’ın son yıllarda hangi banka hisselerini neden sattığına dikkat çekiliyor.
Uyarı işaretleri
Buffett CNBC’deki demecinde birkaç bankanın varlıklarını piyasa değeri yerine maliyeti üzerinden değerlendirdiğini söyledi. Omaha Kâhini bu sayede bankaların bilançolarını şişirebildiğini ve hem yatırımcıları ve hem de analistleri yanılttığını fark ettiğini sözlerine ekledi.
Yatırım efsanesi ayrıca bazı bankaların varlıkları ile yükümlülüklerini de yanlış eşleştirdiğini ve temel bir muhasebe hatası yaptıklarını söyledi. Yani bu bankalar söz gelimi hemen geri çekilebilecek müşteri mevduatlarını alıp bu varlıkları uzun vadeli devlet tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymetler satın almak için kullandılar. Mart ayında mevduat kaçışı dalgasına yakalanan Silicon Valley Bank’in yaşadığı da tam olarak buydu.
Buffett banka hisselerinin satışıyla ilgili açıklamasında, “İnsanların benim temel bankacılık prensipleri olarak gördüğüm şeyi unutup aşırı derecede bilanço rakamlarına odaklanmasını sevmiyorum. Bankacılık sektörünün yaptıkları şeylerden dolayı başlarının derde girebileceğini düşünüyordum. Bankacılık işini eskiden sevdiğim kadar sevmiyorum” dedi.
Omaha Kâhini açıklaması sırasında özellikle de Wells Fargo’yu hedef alıyor gibi görünüyordu. 92 yaşındaki milyarder yatırımcı 1989 yılında dev Wall Street bankasının aldığı skandal darbe sonrasında Wells Fargo hisselerini portföyüne eklemiş, uzun yıllar boyunca da satmamıştı. Ancak Buffett 2022’nin ilk çeyreğinde Wells Fargo’da sahip olduğu hisselerin tamamını portföyünden çıkardı.
Buffett, “25 veya 30 yıl boyunca sahip olduğumuz bankaları sattım. Sistemin cezayı suçlulara bağlama konusunda tam olarak yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bankacılık sisteminin iyi çalışması inanılmaz derecede önemli” ifadelerine yer verdi.
Sorunlu bankalar hangileri?
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) verilerine göre Berkshire, son üç yılda JPMorgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, M&T Bank ve PNC Financial'daki hisselerinden çıktı. Buffett’ın yatırım firması ayrıca BNY Mellon’daki hisselerinin %69’unu ve US Bank hisselerinin %95’ini elden çıkardı. Finans hisselerinin satışlarının ardından sektördeki pozisyonu 2019’daki 12 milyar dolardan 2022 sonu itibariyle 1,5 milyar dolara kadar gerildi.
Diğer taraftan Buffett Citigroup, Ally Financial, Jefferies ve NuBank hisselerinde de yeni pozisyonlar inşa etti. Bank of America’daki hisselerini %9 artıran Buffett hâlâ bankayı Apple’dan sonra iki numaralı şirketi olarak görüyor.
Berkshire’ın satın alımlarına rağmen BofA’nın hisselerinin toplam değeri son üç yılda %49 oranında düşerek 75 milyar dolardan 39 milyar dolara kadar geriledi.
Buffett CNBC’deki röportajında Bank of America’ya sıkışıp kaldığını zira 2011 yılında ilk yatırım yaptığında ‘çok iyi bir anlaşma’ yaptığını söyledi. Omaha Kâhini ayrıca BofA CEO’su Brian Moynihan’ı da sevdiğini ve basit bir şekilde bankanın hisselerini satmak istemediğini sözlerine ekledi.
Berkshire, bankacılık, sigorta ve finans hisselerinin toplam değerini her çeyrek bilançosunda açıklar. Bu rakam 2019 sonunda 102 milyar dolardan, 2022 sonunda 70 milyar dolara düştü. Dahası, finans sektörü daha Berkshire’ın hisse senedi portföyünün %41'ini oluştururken, şimdilerde ise sektörün payı dörtte birin altına geriledi.
Düşen hisse senedi fiyatları, değerdeki bu keskin düşüşten kısmen sorumluydu. Ancak asıl itici güç, Berkshire'ın hisse satışlarıydı. Zira şirketin bankacılık, sigorta ve finans hisseleri için maliyet tabanı üç yıllık dönemde 40 milyar dolardan 26 milyar dolara düştü.
Insider haberi, Buffett'ın bankaların teker teker mali durum konusunda net bir uyarı yapmadığının altı çiziliyor. Omaha Kâhini ayrıca bir bankanın hisselerini satmasının kötü şekilde işetildiği anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi. Ancak habere göre, yatırımcılar Buffett’ın portföyündeki bankaların bazı sorunlarını açık bir şekilde tespit etti ve bankalar krize girmeden önce paralarını çekmeye karar verdi.
Ünlü yatırımcıdan şok suçlama: Buffett manipülasyon yapıyor
Biden ünlü milyarderden yardım istedi! Buffett banka krizi için devrede
Buffett banka krizinden ne kadar kaybetti?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Krizleri bunlar çıkarttılar bilirler
Para böyle kazanılır.Sanki bunun bankalarda ajanları olamaz mı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:05)