E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın firması Berkshire Hathaway cumartesi günü bilançosunu açıkladığında yatırımcılar özellikle tek bir noktaya odaklandı: Berkshire Apple’daki çok sayıda hissesini sattığını bildirdi.
Yatırım firması 31 Aralık’ta 174,3 milyar dolar Apple hisselerini ilk çeyreğin sonundaki 135 milyar dolar seviyesinden 30 Haziran itibariyle 84,2 milyar dolara düşürmüştü. Bu oran Buffett’ın firmasının aralık ayından haziran ayına kadar portföyündeki Apple hisselerini yaklaşık %50 oranında azalttığı anlamını taşıyor.
Berkshire 2 Ocak itibariyle Apple’ın 915,6 milyon hisse senedine sahipti. Cuma günü itibariyle Berkshire’ın portföyünde yaklaşık 88 milyar dolar değerinde olan 450 milyon hisse bulunuyordu.
Şirketin mayıs ayındaki yıllık toplantısında, Başkan Warren Buffett, hissedarlara Berkshire'ın Apple hissesini azalttığını, zira teknoloji devine yaptığı yatırımın çok iyi sonuç verdiğini ve büyük sermaye kazançları elde ettiğini söylemişti. Buffett bunun dışında Apple’ın yaptığı işleri sevdiğini de sözlerine ekledi.
Teknoloji yatırımlarına geç katılan Buffett 2016 yılında Apple hissesi almaya başladı. Buffett’ın merhum ortağı Charlie Munger efsane yatırımcıyı Apple’a yatırım yapmaya ikna etmişti. Omaha Kâhini Apple’ı bir teknoloji hissesinden çok bir tüketici hissesi olduğunu söylüyor.
‘Muhteşem’ hisse seçimi
The Street’in haberine göre bugün bazı hisse senetlerini satmak ihtiyatlı bir davranış olarak görülebilir. Berkshire’ın şimdiden bir Muhteşem Yedili hissesi olan Apple hisselerini satması aşırı köpüklü bir borsa atmosferine yakalanması ihtimalini azaltır. Her iki durumda da Buffett kârın yaklaşık %20’sine kadar varabilecek uzun vadeli sermaye kazancı vergisinden şikayet etmiyor. Zira bir hisse senedinden bu denli para kazandığınızda vergileri de karşılayabilirsiniz.
Peki Buffett Apple yatırımından ne kadar kazandı? 2016 ve 2018 yılları arasında alınan hisse senetlerinden elde edilen kazanç %400’ün üzerinde olacak. 2022 ile 2023’ün ilk çeyreği arasında alınan hisselerse sermaye kazanç vergisi öncesi %20 getiri sağlayacak.
Ancak Berkshire’ın pozisyonuna karşıt bir yatırımcı anlatısı da mevcut. Apple yatırımlarını izleyen yatırımcılar ve CNBC’den Jim Cramer satışın sebebinin Apple’ın büyük Çin işletmesiyle ilgili olabileceğini söylüyor. Çin’deki ürün ve hizmet gelirleri Apple’ın üçüncü çeyrek bilançosunda bir önceki çeyreğe göre %6,5, yıl başından bu yana ise %10 geriledi.
Çin ile ABD arasındaki siyasi gerilimler de Apple için endişe verici olabilir.
Apple hisseleri karışık borsa atmosferine direniyor
Apple yatırımcıları artık şirkete daha çok güveniyor gibi görünüyor. Hisse, ilk çeyrekteki %10,9'luk düşüşün ardından 2024'ün ikinci çeyreğinde %23,6 değer kazandı. Üçüncü çeyrekte ise %3,9 arttı.
Ayrıca Amazon’un %8, Microsoft’un %4 ve Nvidia’nın %5,1 düştüğü geçtiğimiz hafta Apple %1 yükseldi. iPhone üreticisinin hisseleri bu yılın başından itibaren %14,2 değer kazandı.
Apple, 3.37 trilyon dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi konumuna geri döndü. Teknoloji devinin ileriye dönük fiyat-kazanç oranı yaklaşık 30 kat seviyesiyle hâlâ pahalı görünüyor. S&P 500 Endeksi’nin ileriye dönük F/K oranı hisse senetlerinin zirve yaptığı 22,72'den yaklaşık 22'ye geriledi.
Peki Berkhire ve Buffett Apple hisse satışından elde ettiği nakitle ne yaptı? Çoğunlukla nakit ve ABD Hazinesi tahvillerine yerleştirdi. Eğer Berkshire getirilerini korumanın bir yolunu bulamazsa bu sermaye kazanç vergilerini ödemek için kolay bir kaynak olacak.
Daha da önemlisi Buffett ve Berkshire’ın bekliyor olması. Zira unutmamak gerekir ki Buffett popüler hisse senetlerini kovalamakla uğraşmayan klasik bir değer yatırımcısıdır. Buffett ve Berkshire uygun fiyatlara harika şirketler arıyor.
Bu nedenle, birçok yatırımcı gibi, Buffett ve yatırım yönetimi ekibi de borsanın mevcut oynaklığını seyrini sürdürmesi için izliyor. Başka bir deyişle, daha iyi fiyatlarla iyi hisseler satın almayı bekliyor. Bunun için yeterince nakit paraları da var.
JPMorgan: Dipten alım fırsatının yaklaştı
Goldilocks senaryosu piyasaları terk etti
Yatırımcılar çip üreticilerinden neden vazgeçmiyor?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:36)