E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu yatırım hatalarının aşısı yok---

Bu yatırım hatalarının aşısı yok

Bu yatırım hatalarının aşısı yok
18 Kasım 2020 - 17:50 borsaningundemi.com

Korona virüs aşısının, aşının üreticisinden çok küresel dünyaya fayda sağlaması, yatırımcılar için acı bir ders oldu

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Penisilinin keşfinden bu yana en önemli ilacın değeri nedir? Hisse sahipleri için cevap değişebilir. Eğer, korona virüs aşının başarı oranı açıklamasını ilk yapan ilaç şirketi Pfizer’ın hisselerini aldıysanız cevap yüksek bir değer olmayacak. Pfizer’ın hisseleri bu yıl, Pazartesi günü rakip şirket Moderna’nın aşısının etkinliğine yönelik açıklamasından aldığı darbe öncesinde bile düşüşteydi. 

Pfizer’ın hisselerinin performansı daha da kötüye gidiyor. İlaç sektörü bu yıl ABD’de piyasaların geri kalanına yetişemedi. Ancak bu pandemi nedeniyle ilaç şirketlerinin harekete geçtiği bir dönemin beklenen sonuçlarından biri değildi. Moderna’nın yer aldığı biyoteknoloji sektörü bile, MSCI ölçümlerine göre S&P 500’ün düşük performanslı şirketleri arasında.

Warren Buffett yine de denemeye devam ediyor. Ünlü yatırımcının şirketi Berkshire Hathaway, son çeyrekte, büyük ilaç şirketleri ve biyoteknoloji isimlerine yönelik birkaç milyar dolarlık yatırım yaptı. Borsalarda yaşanan durumun açıklaması, aşının üreticisinden çok küresel dünyaya fayda sağladığı. Bu durum Pfizer ve Moderna’nın açıkladığı pozitif sonuçların ardından, en büyük kazananlarda da kendini gösterdi. 

Aşı açıklamasının ardından, pandemide en çok zarar gören sektörlerde, gemi seyahat şirketleri, havayolları ve petrol şirketleri, normale beklenenden daha hızlı bir dönüş ihtimaliyle, Moderna ve Pfizer’ın hisselerinden daha fazla yükseliş gösterdi.

Wall Street Journal'ın haberine görei ilaç hisseleri üç finansal engelle karşı karşıya. Aynı zamanda siyasi bir fırtına korkusu da etkisini gösteriyor. 

Öncelikle güvenilir satışları nedeniyle, savunmacı bir pozisyonda görülüyorlar. Dolayısıyla Mart ayındaki satış dalgasında, piyasaların geri kalanındaki kadar yüksek satışlar bu sektörde gerçekleşmedi. Ancak Nisan ayında görülen canlanmanın ardından, S&P 500’ün yükselişine yaklaşamadı.
İkinci engel, korona virüs aşısının satışlarının tekerrür eden gelirler üretemeyebileceği ihtimali. Aşının sağladığı bağışıklığın ne kadar sürdüğüne yönelik bir veri yok ve yatırımcılar korona virüs aşısı adaylarına, yıllık grip aşısı üreticilerine verdikleri önemi vermiyor. Dünya çapında milyarlarca aşı satışı iyi bir haber ancak ilaç şirketlerinin değer çarpanlarına bir fayda sağlamıyor.
Üçüncüsü, aşılar birbirleriyle yarışıyor ve yarışı önde götüren adayların hepsi korona virüsün aynı yönünü hedef alarak ilerliyor. Dolayısıyla iki aşının başarılı olma şansının yüksek olması, diğer adayların da başarılı olabileceği anlamına geliyor.

Citigroup Sağlık Araştırmaları Başkanı Andrew Baum, “kazanan her şeyin sahibi olacak gibi bir dinamik var” dedi. Bu da Pazartesi günü Moderna’nın testlerinin başarılı sonuç verdiğini açıklamasının ardından, Pfizer’ın hisselerindeki satış dalgasını açıklıyor. Pfizer, geçtiğimiz hafta gösterdiği %6’lık düşüşün yarısını kaybederek S&P 500’deki üçüncü büyük kaybeden oldu. İki aşı adayının test sonuçları benzer oranda etkinlik gösterdi ancak Moderna’nın aşısının saklanması ve dağıtımı, soğuk zincire ihtiyacı olmadığı için daha kolay.

Siyasi fırtına henüz ortaya çıkmadı ancak çıkabilir. İlaç şirketleri, ABD’nin bozuk sağlık sisteminin içinde siyasi etkilere karşı en savunmasız olan alan çünkü hastalar, sigorta ödemelerini yaparak bu şirketlerin pahalı ürünlerine katkıda bulunuyor. Demokratlar uzun süredir ilaç şirketlerine eleştirel yaklaşıyor.

Ancak bu bir kazanan olmadığı anlamına gelmiyor. Haberci RNA’nın alışılmadık bir şekilde kullanılması doğrulandı, dolayısıyla Moderna, CureVac ve Pfizer’ın Alman partneri BioNTech’in diğer keşifler yapma ihtimali bulunuyor. Özellikle de kansere karşı. Bu üç şirketin hisseleri de şimdiden yükseliş gösterdi. Bununla birlikte diğer küçük korona virüsle ilişkili biyoteknoloji şirketleri de yükseliş gösterdi ancak BioNTech Pazartesi günü Moderna’nın rekabetiyle düşüşe geçti.

Biyoteknoloji piyasaları oldukça spekülatif ve mini balonlara karşı savunmasız. Bu nedenle 2020 oldukça tuhaf bir yıl oldu. Pazartesi günkü düşüşün öncesinde, BioNTech yaz aylarındaki yükselişinin yalnızca %1 üzerindeydi.

Üstelik, geçtiğimiz hafta şirketin bilimsel yaklaşımının doğru olduğu kanıtlandı ancak yaz aylarında haberci RNA aşılarının başarı ihtimali zayıf görülüyordu. Almanya’nın CureVac isimli şirketinin hisseleri, Ağustos ayında Nasdaq’ta halka arzının ardından beş kat yükseldi. Ancak son dönemdeki yükselişe rağmen, bu seviyelerin oldukça altında. Moderna ise Pazartesi günü Temmuz ayında gördüğü zirveyi aştı. Yine de haberci RNA yaklaşımının doğrulanmış olması, şirketin hisseleri üzerinde yüksek bir etki göstermedi.

Biyoteknolojinin tuhaflığı ana borsa yatırım fonlarını (ETF) da kapsıyor. Ana akım biyoteknoloji endeksleri, piyasa değerleriyle ölçülüyor ve AbbVie ile Amgen isminde iki büyük oyuncunun liderliğinde devam ediyor. İki şirketin de hisseleri S&P 500’ün altında performans gösterdi. ABD’nin en büyük biyoteknoloji borsa yatırım fonu, iShares Nasdaq Biotechnology, yalnızca Nasdaq’ta listelenen hisseleri içeriyor ve dolayısıyla AbbVie’ı kapsamıyor. İkinci büyük fon, SPDR S&P Biotech, her hisseye neredeyse eşit bir şekilde yaklaşıyor ve AbbVie ile Amgen’in etkisini düşürüyor.

Tüm bunlar, bir yatırım fikrinin nasıl uygulamaya konduğunun da fikrin kendisi kadar önemli olduğunu gösteriyor. Pfizer ve BioNTech’in aşısının başarılı olacağı yönündeki bir tahmin, Pfizer’ın hisselerini alma yöntemiyle uygulansaydı oldukça zayıf bir etkiye sahip olacaktı. BioNTech hisselerini almak ise oldukça iyi olabilirdi ancak yaz aylarında herkes bu konuda hemfikirken değil.

Aynı şekilde, aşı konusundaki bu yeni ilginin biyoteknolojiyi yükselteceği ya da büyük ilaç şirketlerine destek olacağı düşüncesiyle yapılan yatırımlar genel olarak başarılı sonuç vermedi.

BioNTech aşısı yüzde 95'ten fazla koruma sağladı

 

Borsalarda momentum stratejisi için doğru zaman mı?

 

Rekor aşı rallisi yön değiştiriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)