E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından BusinessInsider bu isimlerin nasıl zengin olduğunu yazdı. İşte oligarkların hikayesi;
Abramoviç, Abramov, Berezovski...
Çok değil, bundan 20 yıl önce isimleri duyulmamıştı.
Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle beraber onlar da tarih sahnesine çıktı.
Özelleştirmeler yoluyla inanılmaz büyüklükte servetler elde ettiler ve oligark adını aldılar.
SOVYETLER'İN MASRAFLI MİRASI
Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından 90'lı yılların başında Rusya Federasyonu'nun elinde idare ve finanse edilmesi gereken çok sayıda kamu kuruluşu kalmıştı.
Rus yönetimi, akla gelebilecek her türlü sektöre yayılmış olan bu devlet kuruluşlarını bir an önce elden çıkararak kapitalist ekonomiye geçiş yapmak istiyordu.
'BORCA KARŞILIK HİSSE' PLANI
1994 yılında, Rusya'nın İsviçre Merkez Bankası'ndan onay alabilen tek bankası olan Oneksim, zamanın devlet başkanı Boris Yeltsin'e "borca karşılık hisse" planını sundu.
Plana göre Rus bankaları hükümete borç verecek, bunun karşılığında da kamu kuruluşlarında hisse sahibi olacaklardı. Böylece devlet hem finansman kaynağı bulmuş olacak hem de kamu şirketlerini kısmen de olsa elden çıkaracaktı.
Yalnız, planın önemli bir şartı vardı. Rus hükümeti borçlarında temerrüte düşerse kamu şirketlerinin hisseleri bankalara kalacaktı.
TEMERRÜT VE YENİ ZENGİNLERİN DOĞUŞU
Rusya, beklenildiği üzere bankalara olan borçlarını ödeyemedi ve temerrüte düştü. Ellerinde sermayesi olanlar devletin bu halinden sonuna kadar faydalandılar ve devlet kuruluşlarını ele geçirdiler. Bunlardan biri de Oneksim Bank'ın o zamanki sahibi Vladimir Potanin idi. Bir anda dev kamu şirketlerine ortak olan Potanin'in şu an 14,5 milyar dolarlık bir serveti var.
ABRAMOVİÇ SAHNEDE
1994 yılında Boris Berezovksi, Roman Abramoviç ile tanıştı. İkili sözlü bir anlaşma yaptı ve "borca karşılık hisse" planından faydalanarak petrol şirketi Sibnefti ele geçirdiler. Geçtiğimiz yıl, Berezovski anlaşmayla ilgili olarak Abramoviç'e 5 milyar dolarlık bir dava açtı, ancak yazılı hiçbir belge olmadığı için davayı kaybetti.
Bu olayın Berezovski'nin 3 milyar dolarlık servetini kaybetme korkusuna kapılarak intihar etmesine yol açtığı öne sürülüyor. Berezovski, geçtiğimiz haftasonu Londra'daki evinde ölü bulunmuştu.
DEVLET MALLARI HARAÇ MEZAT SATILDI
Hisseleri bankalara kalan kamu kuruluşlarının özelleştirilmesinde de büyük yolsuzluklar yaşandı.
1996 yılında dünyadaki nikelin dörtte birini üreten Norilsk Nikel'in satışında aracı kurum olarak seçilen Oneksim Bank, diğer bütün talipleri bir şekilde ihale dışı bırakarak Norilsk Nikel'i 171 milyon dolar gibi bir fiyata kendisi devraldı.
Rusya'nın en büyük petrol şirketleri Lukoil ve Yukos da aynı dönemde rayiç bedellerinin çok altında özelleştirildiler.
RUSYA KAYBETTİ, OLİGARKLAR KAZANDI
Bütün bu satışlardan Rusya hükümeti ancak 1 milyar dolarlık bir gelir sağlayabilirken, zengin maden ve enerji kaynaklarını yöneten şirketleri ele geçirenler akla hayale gelmeyecek servetlerin sahibi oldular.
Ünlü oligarklardan Roman Abramoviç'in bugün 13,4 milyar doları var, başka bir oligark Mikhail Prokhorov ise 13,1 milyar dolarlık bir servete sahip. En zengin oligark Alisher Usmanov'un varlığı ise 21,1 milyar dolar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
devleti ve milletin parasını soyanlar er geç cezalarını çekerler. inancı ne olursa olsun.
pet şişedeki su parasına sakız parasına satıldı sadece internetteki tekeli katve kat fazla eder
önce türkiye ye bakalım. aydın doğan petrol ofisine 25 kuruş vermeden sahip oldu. sarar sümerka kaç para verdi yalnızca hurdalıkdaki hurda parası karşılığı aldı. bunlar gibi yüzlerce sayarım. bir 28 şubat bunlara da açılmalı.
Berezovski'nin 3 milyar dolarlık servetini kaybetme korkusuna kapılarak intihar etmesine yol açtığı öne sürülüyor. Berezovski, geçtiğimiz haftasonu Londra'daki evinde ölü bulunmuştu :)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:54)