E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu ortamda parayı nereye yatırmalı?---

Bu ortamda parayı nereye yatırmalı?

Bu ortamda parayı nereye yatırmalı?
23 Ağustos 2013 - 11:37 borsaningundemi.com

Yeni pozisyon almak isteyenler borsayı mı, doları mı, faizi mi tercih etmeli? Hissede olanlar için alım-satım seviyeleri, doların gidebileceği yer...

Piyasalarda depremin yaşandığı bu dönem, yatırımcıya “Bu ortamda paramı nereye yatırsam?” sorusunu sorduruyor.
Dışarıda FED'in tahvil alımlarında azaltıma gideceğine yönelik endişeler, içeride Merkez Bankası'nın adımı ve artan siyasi tansiyon.
Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarının hızlandığı bu dönemde Türkiye'ye özgü faktörler, bizim görece negatif ayrışmamıza neden oldu.
Bir süredir FED'e yönelik endişelerle satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da satışlar son haftada sertleşti. Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık artışa gittiği günde yaşanan yüzde 3,45'lik satışın ardından BİST 100 endeksi dün yüzde 2,02 oranında eriyerek 68.300 seviyesine sarktı.
Merkez Bankası'nın her günü istisnai gün ilan etmesiyle ardı ardına açtığı döviz satış ihalelerine rağmen Türk lirası, euro ve dolar karşısında zayıflamaya devam etti. Dolar/TL kuru 1,9940 ile tarihi zirvesini test ederken, euro/TL 2,65, sepet kur 2,32'e tırmandı, Türk Lirası tarihin en zayıf seviyesine geriledi.
Birkaç ay önce negatif faiz sürecindeki Türkiye'de faizlerdeki yükseliş de son dönemde hız kazandı. 10 yıllık tahvil faizleri dün ilk kez Ocak 2012'den sonra ilk kez iki haneli faizi görürken iki yıllık gösterge tahvilin faizi 9,54 seviyesine yükseldi.
Piyasalarda depremin yaşandığı bu dönem, yatırımcıya “Bu ortamda paramı nereye yatırsam” sorusunu sorduruyor.
''65 BİN KIRILMADAN POZİSYON BOŞALTMAYIN''
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, BİST'te 70.000'de stop-loss yapamayan yatırımcılara 65 bin seviyesi kırılmadan pozisyon boşaltmamaları tavsiyesinde bulundu. Dolar ve faiz gevşemeden BİST'in çok net dönüş sinyali veremeyeceğini bildiren Özavcı, tansiyonunun düşmesi için doların düşmesi gerektiğini söyledi.
Ortamda belirsizliğin hakim olduğunu kaydeden Özavcı, PPK sonrası Merkez Bankası'ndan gelen açıklamaların yatırımcıları tatmin etmediğini ifade etti. Özavcı, içeride giderek yükselen siyasi tansiyonun da yatırımcının tedirginliğini arttırdığına dikkat çekti.
''PİYASADA KAFA KARIŞIKLIĞI VAR, YATIRIMCILARA ANLATAMIYORUZ''
Piyasada kafa karışıklığı olduğunu dile getiren Özavcı, ''Yatırımcılar Merkez Bankası'nı öngöremiyorlar. Merkez Bankası, politika faizini koridorun üst bandıyla eşitlemeli. Diğer ülkelerin politika faizine baktığımızda bizim politika faizimizin çok aşağıda kaldığını görüyoruz. Uygulamada politika faizini değil, koridorun üst bandını kullanıyoruz. Politika faizi niye hala orada diye kafa karışıklığı var. Merkez Bankası sadece koridorun üst bandında artırım yaptığında biz bunu yurtdışındaki yatırımcılara anlatamıyoruz. FED ortamı belirsizleştiriyorsa, Merkez Bankası kendi tarafını öngörülebilir yapmak durumunda.
Karmaşık politikalarla yatırımcının kafasını biraz daha karıştırıyoruz. Geniş bant yerine daha öngörülebilir politikalar en azından yatırımcının çıkış hızını azaltabilir. Faiz konusu hassas bir konu. Sanki Merkez Bankası gerektiğinde faiz adımını atamayacakmış gibi bir izlenim de var'' diye konuştu.
Dünyada olan bir rüzgarı Merkez Bankası'nın sadece döviz satarak durdurmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Özavcı sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bugün gelişmekte olan kur sepetindeki gevşemeye rağmen bizde gevşeme yoksa başka problem var demektir. Sepet sakinken içeride kur Merkez Bankası ihalesine rağmen düşmüyorsa o zaman burada yaptığımız bir hata olduğu anlamına gelir.''
Piyasalarda yaşananı artçı şok olarak nitelendiren Özavcı, sert dalganın en azından Eylül ayındaki FED toplantısına kadar devam edebileceğini sonrasında sakinleşme beklediğini söyledi. O ana kadar fiyatların içine tahvil azaltımının girmiş olacağını bildiren Özavcı, sonrasında azaltım dese dahi piyasaların bunu daha sakin karşılayacaklarını ifade etti.
''DÖVİZDEN TL'YE GEÇİP KISA VADELİ HİSSE YATIRIMI YAPILABİLİR''
Destek FX Araştırma Müdürü Erdoğan Turan yatırımcıların pozisyon değişikliği yapabileceklerini kaydederek 1,98-2 arasında dövizden TL'ye geçip, hisse senetlerinde cari seviyelerden yatırım yapmanın cazip olabileceğini belirtti.
Turan, konuyla ilgili şunları söyledi ''Dolar/TL'de 2'ye yakın olduğumuz yerde dolardan çıkıp hisse senetlerine kısa vadeli yatırım karlı olabilir, uzun vadeli yatırım için biraz erken davranıyor olabiliriz. Uzun vadeli yatırım için hisse senetlerinde 65 bin seviyesi, kurda 1,95 seviyeleri beklenebilir. Asıl olan kısa vadeli trade işlemleri olsa da ilk hareket noktası bu gibi varlığın korunması amacı olmalı. Çok daha muhafazakar yatırımcılar içinse nerdeyse 10'a yaklaşmış tahvil faizlerini önerebilirim''
''MEVCUDU KORUYALIM''
BİST için 65-67 bin arasının alım fırsatı barındırabileceğini bildiren Turan, ''Yüzde 2,5 ile 5 arasında kar herhangi bir enstrümanda yakalanıyorsa bu fırsatlar değerlendirilebilir. Bana göre para kazanmak peşinde olmaktan ziyade mevcudu korumak durumundayız'' diye konuştu.
İki yıllık tahvil faizinin 10 yıllık tahvil faizini aşmasına ilişkin olarak ise Turan, bunun işlerin çok iyi gitmdiğinin işareti olduğunu söyledi.
Turan, ''Tahvil-bono piyasasında işlem hacmi çok yüksek değil, alışık olmadığımız kadar düşük. Hacim yok, alım-satım çok düşük. Kurun 1,98'leri aşmasının ana sebebi, tahvil-bono piyasasından çıkmak isteyen yatırımcının çıkamayıp kura saldırması' dedi.
''MERKEZ MÜDAHALE ETMEZSE...''
İki yıllık tahvil faizlerinde 10'a yakın olmasının gelişmekte olan hisse senetleri içerisinde Türkiye için kısa vadeli stresin ne kadar arttığının göstergesi olduğunu ifade eden Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Önümüzdeki dönem için Merkez Bankası kura müdahale etmezse tahvil bono piyasasında 10'un üzerindeki rakamları, hisse senetleri için 65 bin endeksi görmek mümkün olabilir. Türkiye için hiçbir enstrüman orta uzun vadede yatırım yapılabilecek seviyelerde değil, sadece kısa vadeli alım -satım yapılabilecek piyasalar, o da küçük yatırımcının yapabileceği bir iş değil.''
''YATIRIMCILAR SABİT GETİRİLİ MENKUL KIYMETLERE DÖNSÜN''
ATIG Menkul Değerler Araştırma Müdürü Osman Koca, iki yıllık ve 10 yıllık gösterge tahvil faizinde bir miktar daha yukarı yönlü hareketin devam etmesini beklediklerini kaydederek yatırımcılara portföylerinin yüzde 50'si ile sabit getirili menkul kıymetlere dönmeleri tavsiyesinde bulundu.
BİST'in 65 bin seviyesine geri çekilmesiyle birlikte hisse senetlerinde finansal ve bankalarda bir miktar yukarı yönlü hareket beklediklerini bildiren Koca, portföyün yüzde 25'inde hisse senedi portföyü taşınabileceğini söyledi.
Dolar/TL'de 2'nin üzerinde pozisyonlardan çıkış önerdiklerini kaydeden Koca, ''1,9940 direncinin aşılmasıyla 2 psikolojik direnç olarak ortaya çıkıyor. 2,18 teknik ikinci güçlü direncimiz'' değerlendirmesinde bulundu.
CEREN DİLEKÇİ/THE LİRA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bas bas paraları....23 Ağustos 2013 11:56

    bu ortamda parayı nereye yatırmalı?eğer eşinin adı leyla ise bas bas paraları leylaya yapmalı leyla hanımlar da bir güzel paraları harcarlar parayı nereye yatırmalı derdi de olmaz. eşlerinin adı leyla olmayanlar ise çok düşmüş bistten uzun vadeli doğru hisselere yatırmalı parayı.