E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TÜRKİYE'DE geçmişi 1990'lı yıllara uzanan ve teknokent ya da teknopark olarak adlandırılanteknoloji geliştirme bölgelerine (TGB) ilgi giderek artıyor.
Mevcut vergi muafiyetlerine ilave olarak geçen yıl yapılan düzenlemeyle yeni teşviklerin getirilmesi yatırım iştahını artırdı.
Daha önce 10 yıl olarak öngörülen ve 2013'te dolması beklenen vergi muafiyetlerinin yürürlülük süresi 2023 yılına kadar uzatıldı.
Teknokentlerde faaliyet gösteren firmalara kurumlar vergisi, katma değer vergisi (KDV) ve damga vergisi muafiyetleri sağlanıyor. Çalışanlar da gelir vergisi ödemiyor. Yine firmalar, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) primi işveren payının yüzde 50'sinden muaf.
Bu avantajlar geçen yıl mart ayında yapılan yeni düzenlemeyle daha da genişletildi. Örneğin, yeni şirketleri desteklemek için teknokentlerin bütçeleri yeterli gelmediğinde Sanayi Bakanlığı devreye giriyor ve ödenekleri artırıyor. Daha önce sadece teknokent içindeki Ar-Ge personeline teşvik veriliyordu.
Yeni düzenlemeyle aynı personelin dışarıdaki Ar-Ge faaliyeti de teşvik kapsamına alındı. Ayrıca işbirliği imkanları da genişletildi. KOBİ'leri teşvik etmek için KOSGEB'in "Teknogirişim" adıyla uygulamaya koyduğu 100 bin TL'lik hibe desteği de teknokentlerin cazibesini artırıyor.
Türkiye genelinde 45 teknopark bulunuyor. Ancak şu anda bunların 32'si aktif. Bu bölgelerdeçoğunluğu teknoloji ve Ar-Ge alanında olmak üzere bin 800 civarında firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalarda 16 bine yakın kişiye istihdam sağlanıyor. Teknokent şirketlerinin başta ABD, Japonya, İsrail, İngiltere, Almanya olmak üzere gelişmiş ülkelere yaptıkları teknolojik ürün ihracatı Aralık 2011 sonu itibariyle 544 milyon dolara ulaşmış durumda.
Halen en yoğun talep gören teknokentler Ankara'da bulunuyor. Onları Kocaeli, Gebze gibi sanayi bölgelerinde kurulanlar izliyor. İstanbul ise devasa teknokentine kavuşmak için gün sayıyor.
Tamamlandığında Avrupa'nın üçüncü büyük teknokentine ev sahipliği yapacak...
Teknokentlerin çoğunda kiralanabilecek yer yok. Ancak yoğun talep doğrultusunda yeni ofis binaları
oluşturulması için hummalı bir çalışma var. Yüzlerce ofis, projesi olan girişimcilere ev sahipliği yapmak için kiralanmayı bekliyor. Özellikle son dönemde Ar-Ge merkezleri kurma konusunda artan eğilim de teknokentlerin önemini artırıyor.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı ve aynı zamanda ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş, teknokentlere yönelik teşviklerin çok arttığına dikkat çekiyor. Ardından da buna örnek olarak KOSGEB ve AB gibi kuruluşların hibe desteklerini gösteriyor. Kızıltaş, önümüzdeki 5 yıl içinde teknokentlerde faaliyet gösteren firma sayısının ikiye katlanacağını öngörüyor. Bu talebi karşılamak için de yeni teknokentlerin kurulacağını ve kapasitelerin artacağını dile getiriyor.
Türkiye genelinde teknokentlerdeki yatırım imkanlarını, öncelikli sektörleri, yeni teşvikleri ve kiralama fırsatları şöyle:
ODTÜ TEKNOKENT
Öğrenciler kendi şirketini kurabiliyor
Türkiye'nin en köklü teknoparkı ODTÜ Teknokent'in kuruluşu 1980'li yıllara uzanıyor. Uzun fizibilite çalışmaları sonucunda 2000 yılında ilk binası hizmete girmişti. Halen ODTÜ Teknokent'te 255 Ar-Ge firması faaliyet gösteriyor.
ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş, diğer teknoparklardan farklı bir modele sahip olduklarını vurguluyor. Kızıltaş, buna örnek olarak da öğrencilerin oyun yazılımı ve animasyon teknolojileri alanındaki fikirlerini, projelerini geliştirdikleri, kendi şirketlerini kurma imkanı buldukları "ön kuluçka merkezi"ni gösteriyor.
Halen ODTÜ Teknokent'te boş yer yok. Kızıltaş, ancak performans kriterlerini yerine getiremeyen firmaların ayrılmasıyla yenilere yer açıldığını söylüyor. Ayrıca halen inşaatı süren yeni binaya da firma kabul edilmeye başlamış. ODTÜ Teknokent'te kira bedeli, metrekare başına 15-22 TL arasında değişiyor.
BOĞAZİÇİ TEKNOPARK
Geniş olanaklar sunuyor
Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde önceki yılın sonunda faaliyete başladı. Halen şu anda 25 firma faaliyet gösteriyor. Teknopark başvuru ve değerlendirme aşamalarını başarıyla geçen ve bölgede yer almaya hak kazanan firmalar, ofis alanı kiralayabiliyor. Ofislerin metrekaresi 32 TL.
Boğaziçi Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Fatih İlkuş, yer kiralamak isteyen girişimcilerin, teknopark.boun.edu.tr sayfasında yer alan başvuru formunu doldurmaları ve [email protected] adresine göndermeleri gerektiğini belirtiyor.
Teknoparkta yer alan firmalar; laboratuar ve üniversite yemekhanesinden yararlanma, temizlik, toplantı odası, oturma alanı, altyapı, internet ve telefon ağı gibi iletişim hizmetleri, su, elektrik ve ısıtma hizmetlerinden yararlanabiliyor.
BİLKENT CYBERPARK
Boş yer yok ama başvuru alıyor
Bilkent Üniversitesi bünyesinde 2002 yılından bu yana faaliyet gösteren Cyberpark, 13 binada 100 bin metrekare alanda faaliyet gösteriyor. Bilkent Cyberpark, bünyesindeki 194 firma sayısı ve oluşturduğu iş hacmi bakımından Türkiye'nin en büyük teknoparklarından biri.
Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi, Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi, Bilişimsel Elektromanyetik Araştırma Merkezi, İleri Araştırmalar Laboratuarı, Ulusal Magnetik Rezonans Araştırma Merkezi, İletişim ve Spektrum Yönetimi Araştırma Merkezi, Akustik ve Sualtı Teknolojileri Araştırma Merkezi ile Üniversite Sanayi İşbirliği Araştırma Merkezi bu park bünyesinde faaliyet gösteriyor.
Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Canan Çakmakçı, merkezdeki firmaların ağırlıklı olarak bilişim teknolojileri, enformasyon ve yazılım alanlarında faaliyet gösterdiğini belirtiyor. Onları elektrik-elektronik, telekom, uzay ve havacılık teknolojileri, savunma sanayii, medikal-biyomedikal sektörleri izliyor.
Bilkent Cyberpark'ta faaliyet gösteren firmalar arasında Microsoft, Ericsson, STM, Roketsan, LOGO, Karel, NetCad ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı göze çarpıyor. Halen tüm binalar dolu olmakla birlikte başvuru değerlendirme sürecinin devam ettiğini kaydeden Çakmakçı, başvuruların cyberpark.com.tr adresinden yapılabileceğini ifade ediyor. Çakmakçı, vergi muafiyetlerinin 2023 yılına kadar uzatılmasının yeni yatırım planlarını hızlandırdığını da sözlerine ekliyor.
GAZİ TEKNOPARK
Fiyatları makul
Ankara'daki Gazi Üniversitesi bünyesinde 2008 yılından bu yana faaliyete başlayan Gazi Teknopark'ta 100 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalar halen 180 civarında Ar-Ge ve yazılım projesi yürütüyor. Gazi Teknopark bünyesindeki yaklaşık 300 kilovatsaatlik güneş enerjisi uygulaması örnek bir proje olarak dikkat çekiyor.
Yüzde 80 doluluk oranıyla faaliyet gösteren Gazi Teknopark'ta, yeni girişimciler için makul fiyatla kiralamalar yapılıyor. Gazi Teknopark Genel Müdürü Hanzade Sarıçiçek, halen talepleri değerlendirdiklerini, yakında tam kapasiteye ulaşacaklarını belirtiyor. Sarıçiçek, kiralama bedelinin Ankara için oldukça makul seviyede olduğunu vurguluyor. Gazi Teknopark'ta yer kiralayabilmek için gaziteknopark.com.tr sayfasından ön başvuru yapılabiliyor.
ANKÜTEK
Her türlü projeye açık
Ankara Üniversitesi bünyesinde 2010 yılında faaliyete başlayan Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (ANKÜTEK) 2 bin metrekare kiralanabilir alan bulunuyor. Halen bölgede 36 firma faaliyet gösteriyor. Ağırlıklı olarak yazılım firmaları dışında sağlık, tasarım, yer bilimleri, mühendislik ve tarımsal geliştirme çalışmaları yapan girişimciler bulunuyor. Metrekare kirası 21 TL olan teknoparkta bu yıl içinde kapasite artırımına yönelik çalışma ve hazırlıklar sürdürülüyor.
Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Ayhan Özer, kiralamanın yanı sıra yap-kullan-devret modelini esas alarak, girişimcilere kendi kaynaklarıyla kendi yatırımlarını gerçekleştirme imkanı da sunduklarını vurguluyor. Buna göre söz konusu yatırım doğrultusunda girişimciye belli bir süreyle bina kullanım hakkı tanınıyor. Sözleşmede belirlenen süreden sonra Ar-Ge binası teknokent yönetimine devrediliyor. Özer, sunulan projeler arasında herhangi bir sektör tercihi bulunmadığını belirtiyor.
İTÜ ARI TEKNOKENT
"Fikrim var, param yok" diyenlere...
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde 2002 yılında faaliyete başlayan Arı Teknokent'te halen 193 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalar yılda ortalama 250 Ar-Ge projesini hayata geçiriyor.
İTÜ Arı Teknokent'te vergi avantajlarının yanı sıra gerek akademik gerekse insan kaynağı yönünden işbirliği imkanları sunuluyor. Ayrıca uluslararası mecralarla işbirliği olanakları yaratılıyor. Arı Teknokent Genel Müdürü Nazire Peker, şu anda boş yer bulunmasa da bina yatırımlarının hızla devam ettiğini söylüyor. Arı-3 binasıyla kapasitesini ikiye katlamayı planlayan İTÜ Teknopark, yeni projeleri, farklı tercihleri olan girişimci Ar-Ge firmalarına yeni olanaklar yaratmayı hedefliyor. Kira bedeli metrekare başına 6-15 euro arasında değişiyor.
Yeni girişimci firmalara 2 yıl süreyle yüzde 50, İTÜ harici diğer üniversitelerin öğretim görevlileri ve öğrencilerine ise yüzde 20 kira indirimi sağlanıyor. "Arı Çekirdek" kapsamında ise fikri veya projesi olan ama henüz şirketleşmemiş girişimcilere "ön kuluçka" imkanları sunuluyor. Bu girişimcilere eğitim veya danışmanlık hizmeti veriliyor, çekirdek sermayeye ulaşabilmeleri için aracı olunuyor. Firmalar, başvuru formunu, ariteknokent.com.tr üzerinden online olarak doldurabiliyor.
MARMARA TEKNOKENT
Talepleri karşılamaya çalışıyor
Türkiye'nin ikinci büyük sanayi bölgesi Kocaeli'nin Gebze ilçesinde TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) Marmara Araştırma Merkezi kampüsünde bulunan Marmara Teknokent (MARTEK) 2003 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Halen bu teknokentte 52 firma faaliyet gösteriyor.
MARTEK Genel Müdürü Tezer Battal, mevcut kapalı alanların kiralandığını, ancak bölgede ilave bina inşa çalışmalarının başlatıldığını söylüyor. Battal'ın verdiği bilgiye göre, yaklaşık 5 bin metrekare ofis alanı 2013 yılı ilk çeyreğinde Ar-Ge faaliyetleri için tahsis edilebilecek.
Ayrıca parselasyon ve altyapı çalışmaları tamamlanmış araziler, kendi Ar-Ge tesislerini inşa etmek isteyen firmalara sunuluyor. Bölgede bina inşa edilmek üzere 100 bin metrekare alan mevcut. Kiralama bedeli metrekare başına 6.5-7.5 dolar arasında değişiyor.
Tezer Battal, henüz fikir aşamasında olan çalışmalarla birlikte, her ölçekteki Ar-Ge faaliyetlerinin teknopark bünyesinde gerçekleştirildiğini ve desteklendiğini ifade ediyor.
GAZİANTEP TEKNOPARK
Proje sayısında artış var
Gaziantep Üniversitesi bünyesinde 2007 yılında kurulan Gaziantep Teknopark'ta halen 36 şirket faaliyet gösteriyor. Bu firmaların faaliyet alanları ise ağırlıklı olarak ilaç, yazılım, danışmanlık, tıp, biyoteknoloji, tasarım, makine ve kalibrasyon. Halen yüzde 70 doluluk oranıyla çalışan Gaziantep Teknopark'ta ofislerin metrekare fiyatı 13 TL.
Gaziantep Teknopark Genel Müdürü Deniz Kuran Gün, halen yüzde 30 kiralanabilir alanları olduğunu belirterek, bölgede ofis açmak isteyen girişimcilere projeleriyle birlikte kendilerine başvurmaları için çağrıda bulunuyor. 2023 yılına kadar tüm vergilerden muaf olacak girişimcilere işbirliği platformu, danışmanlık, ulusal ve uluslararası fon ve hibe kaynaklara kolay erişim, altyapı ve lojistik destekleri sunuluyor. Gün, vergi muafiyetlerinin uzatılması sonrasında başvuru ve üretilen proje sayısında belirgin artış bir olduğunu vurguluyor.
İSTANBUL TEKNOKENT
Sağlık girişimlerine öncelik veriyor
İstanbul Üniversitesi bünyesinde 2009 yılında kurulan İstanbul Teknokent, üniversitenin Avcılar kampüsünde faaliyet gösteriyor. 510 bin metrekarelik alanda halen 50 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalar ağırlıklı olarak sağlık, bilişim, kimya, elektronik ve makine sektörlerinde faaliyet gösteriyor. İstanbul Teknokent Genel Müdürü İsmail Kasap'ın verdiği bilgiye göre, şu anda doluluk oranı yüzde 70 civarında. Halen bin 500 metrekarelik boş alan mevcut. Metrekare kirası ise 20 TL. İşletme gideri olarak da metrekare başına 5 TL alınıyor.
Kasap, kiralama konusunda sağlık sektörüne öncelik verdiklerini, patent ve hibe desteği alan Ar-Ge ve yenilikçi proje sahiplerine özel indirimler uyguladıklarını ifade ediyor. İstanbul Teknokent, girişimcilere teknoloji transfer ofisi gibi birçok konuda hizmet desteği sağlıyor.
TEKNOPARK İSTANBUL
Türkiye'nin en büyüğü inşa ediliyor
Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Ticaret Odası'nın ana ortaklığında, İstanbul Pendik Kurtköy'de önceki yıl yapımına başlanan Teknopark İstanbul, bu yılın sonunda hizmete girecek. 950 bin metrekare alanıyla Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise ilk 3 teknoparkı arasında yer alması bekleniyor.
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Turgut Şenol, hedef sektörler ve öncelikli teknoloji alanları olarak havacılık ve uzay, savunma sanayii, denizcilik, ileri elektronik, ileri malzemeler, endüstriyel yazılım ve enerjiyi belirlediklerini söylüyor. Biyomedikal, otomotiv, gıda teknolojileri gibi ülkemiz için çok önemli alanlar da Teknopark İstanbul'da yer alabilecek.
Teknopark İstanbul'un sadece inşası için yaklaşık 4 milyar dolar harcanması bekleniyor. Tamamlandığında 30 bin kişiye istihdam sağlaması ve yıllık 7 milyar doların üzerinde ticaret hacmi yaratması bekleniyor. Teknopark İstanbul'un ilk etabında çok kiracılı 52 bin metrekarelik modern çevreci binalar hizmete girecek. Devamında tek kiracılı binalar, Ar-Ge laboratuarları, kuluçka merkezleri, sosyal tesisler gibi unsurları da de içeren toplam 950 bin metrekarelik bir teknopark kapasitesine ulaşılacak.
Turgut Şenol'a göre, kuluçka merkezleriyle yurtiçinden ve yurtdışından yeni girişimcilere önemli fırsatlar sunulacak. İlk aşamada oluşturulacak 25 milyon TL'lik risk sermayesi fonlarıyla bu girişimciler desteklenecek.
Halen inşaatı devam eden 5 bloklu Ar-Ge binasında firmaların taleplerine göre değişken hacimler tasarlanacak. Metrekare başına kira 22-25 TL arasında değişiyor. Kendi binasını yapacak Ar-Ge firmalarına ise yer tahsisleri yapılacak. Yaklaşık 3 bin metrekare ve üzerinde yer ihtiyacı olan firmalara yönelik arazi tahsislerinde yap-işlet-devret modeli uygulanacak.
DÜZCE TEKNOPARK
Ar-Ge projesi olanlar yararlanabiliyor
Düzce Üniversitesi bünyesindeki Düzce Teknopark, 2010 yılında faaliyete başladı. Halen doluluk oranı yüzde 85 olan teknoparkta makine, yapı malzemeleri, tekstil, orman ürünleri, lastik ve yazılım alanında Ar-Ge yapan 14 firma faaliyet gösteriyor.
Düzce Teknopark'ta metrekare kirası 15 TL. Öğretim elemanlarına kira bedelinde yüzde 50 indirim uygulanıyor. Şu anda kiralanabilir durumda yaklaşık 30 metrekarelik 3 ofis alanı var. Kendi Ar-Ge binalarını inşa etmek isteyen girişimciler için imar planı çalışmaları tamamlanan arazilerin de kiralanması mümkün. Düzce Teknopark Genel Müdürü Serkan Subaşı, başvuruların mutlaka bir Ar-Ge projesiyle birlikte yapılması gerektiğini söylüyor.
Teknopark'taki firmalara Düzce Üniversitesi sosyal imkanlarından yararlanma, üniversitedeki akademik kadroyla yakın işbirliği, fiberoptik internet ağı gibi imkan ve hizmetler sunuluyor. Kuluçka binasında girişimci firmalara sektörel öncelik tanınıyor. Yeni alanda ayrıca ilaç, fitoterapi (bitkilerle tedavi) ve kozmetik alanında faaliyet gösteren firmaların kümelendiği bir yapı üzerinde çalışmalar devam ediyor.
GOSB TEKNOPARK
Yazılım bölümü için kuyruk var
Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde 2005 yılında kurulan GOSB Teknopark'ta halen 121 firma faaliyet gösteriyor. Bunların 95'i yazılım firması. Diğerleri ise Ar-Ge'ye yönelik prototip tasarımı, üretim ve geliştirmesi yapıyor. GOSB Teknopark'ta faaliyet gösteren firmaların sektörel dağılımı ise başta otomotiv ve bilişim teknolojileri olmak üzere robot otomasyonu, elektrik-elektronik, web tabanlı uygulamalar, alternatif enerji, hastane otomasyonu, medikal, biyomedikal, biyoteknoloji ve telekomünikasyon şeklinde.
GOSB Teknopark'taki 13 bin metrekarelik kiralanabilir kapalı alanın 3 bin 806 metrekaresi yazılımcılar, 8 bin 950 metrekaresi de araştırma ve geliştirmeye yönelik üretim yapan firmalara ayrılmış. İsteyenler arsa kiralayıp kendi binasını inşa edebiliyor. Yazılım firmaları için 30, 36, 57 ve 90 metrekarelik modüler ofisler; prototip üretimi yapan Ar-Ge firmaları içinse 315 ve 440 metrekarelik üretim holleri bulunuyor.
GOSB Teknopark Genel Müdürü Emre Aksan Aksan, halen yazılım ofislerinin tamamen dolu olduğunu, ciddi bir bekleme sırası bulunduğunu belirtiyor. Aksan, "Elimizdeki tek boş alan 315 metrekarelik bir üretim holü. Kira bedelimiz metrekare başına 20-31 TL arasında değişiyor" diyor.
SAKARYA TEKNOKENT
Yeni ofisler için kiralama başlıyor
Sakarya Üniversitesi bünyesindeki Sakarya Teknokent, 2009 yılında kuruldu. 50 dönümlük alanda hizmet veren teknokentte 25 Ar-Ge firması faaliyet gösteriyor. Mevcut Rosem binasında yüzde 100 doluluk oranıyla hizmet veriliyor. 2 bloktan oluşan ve yaklaşık 5 bin 500 metrekare büyüklüğe sahip yeni binanın ise yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. İnşaatın tamamlanmasıyla 65 ofis daha hizmete girecek.
Sakarya Teknokent Genel Müdürü Tunahan Kırktepeli, şu an itibariyle kapalı alan metrekare kirasının 20, açık alanınkininse 10 TL olduğunu belirtiyor. Kırktepeli, "Yeni binaların tamamlanmasıyla fiyat politikamızda küçük çaplı değişiklikler olabilir. Ancak mevcut politikamızdan çok uzaklaşacağını sanmıyorum" diyor.
Sakarya Teknokent'te otomotiv, makine imalatı, gıda işleme makine teknolojileri, bilişim, yeni nesil web teknolojileri, elektronik otomasyon gibi sektörlere yer veriliyor.
ANADOLU TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA PARKI
Yeni alan için destek bekliyor
Anadolu Üniversitesi bünyesindeki Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı, 2003 yılından bu yana Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde hizmet veriyor. Halen teknoparkta 50 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların faaliyet alanları yazılım, uzay ve havacılık, savunma sanayii, tasarım, ileri malzeme, biyoteknoloji ve medikal şeklinde dağılıyor. Doluluk oranı yüzde 80'lerde olan teknoparkta metrekare kirası 50 metrekareye kadar 6, 50 ila 100 metrekare arasındaki alanlar için 5, 100 metrekarenin üzerinde ise 4 euro. Halen 576 metrekarelik kiralanabilir alan bulunuyor.
Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı Genel Müdürü Fazıl Aydınmakina, kuluçka şeklinde faaliyete başlayan Ar-Ge girişimcilerinin başarı şansının daha yüksek olduğunu vurguluyor. Son dönemde girişimci şirketlerin ofis kiralama taleplerinin arttığına dikkat çeken Aydınmakina, bu yüzden geniş kapsamlı ofis alanına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Aydınmakina, bakanlık ödeneği ayrılması durumunda yeni çalışma alanları oluşturulmasına imkan olduğunu kaydediyor.
FIRAT TEKNOKENT
Yeni binalar için başvuru alıyor
Fırat Üniversitesi bünyesindeki Fırat Teknopark, 80 dönümlük alan üzerinde 2007 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Halen 28 firmanın bulunduğu teknokentte bin ve 2 bin 500 metrekarelik iki yeni bina inşa edilmiş. Bu binalar için de kiralamalar başlamış durumda. Fırat Teknokent Genel Müdürü Erhan Akın'ın verdiği bilgiye göre, büroların kiralama bedeli metrekare başına 10 TL.
Teknokentteki firmaların faaliyet alanları ağırlıklı olarak yazılım, bilişim, elektronik, mekatronik, biyomalzeme ve enformasyondan oluşuyor. Akın, teknokentte hem yeni mezunların hem de öğretim elemanlarının yenilikçi iş fikirlerini hayata geçirme şansı bulduğunu vurguluyor.
TRABZON TEKNOKENT
İnternetten de başvurulabiliyor
Önceki yıl faaliyete başlayan Trabzon Teknokent, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde hizmet veriyor. Bölgedeki 27 firma yazılım, bilişim, elektrik-elektronik, elektromekanik, ileri malzeme, tıp, biyomedikal, biyoteknoloji, kimya ve makine alanlarında proje geliştiriyor. Halen üzerinde çalışılan Ar-Ge projesi sayısı 38.
Trabzon Teknokent Genel Müdürü Ömer Kurnaz, halen doluluk oranının yaklaşık yüzde 85 olduğunu söylüyor. 563 metrekarelik boş alan için başvurular kabul ediliyor. Metrekare kira bedeli ise ofis tahsisi için 11.9, kuluçka ofisinde ise 7.15 TL. Trabzon Teknokent'e yeni ve ileri teknoloji kullanımı için Ar-Ge ve yazılım projeleri yürüten tüzel ve gerçek kişiler başvurabiliyor. Trabzonteknokent.com.tr adresinden veya ktu.edu.tr'da yer alan teknopark linkini tıklayarak başvuru formu doldurulabiliyor.
MALATYA TEKNOKENT
50 firmaya ev sahipliği yapacak
İnönü Üniversitesi bünyesindeki Malatya Teknokent, geçen yıl faaliyete başladı. Halen 8-9 firmanın bulunduğu teknokentte metrekare kira bedeli 10 TL. Malatya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Baysar, idari bina ve kuluçka merkezi inşaatının tamamlanmasıyla 50 firmaya yer kiralanabileceğini söylüyor. Baysar, Malatya sanayisinin büyüklüğü ve bölge girişimcilerinin gösterdiği ilgiden yola çıkarak ofislerin tamamının kiralanacağına inanıyor.
Malatya Teknokent'te Ar-Ge projesi olan, yazılım üreten, ileri teknoloji ağırlıklı ve çevreye zarar vermeden üretim yapan girişimciler yer alabilecek. Baysar ayrıca banka, hukuk danışmanlığı, yatırım danışmanlığı, marka ve patent danışmanlığı, kargo, kafeterya ve KOSGEB ile TEKMER gibi özel ve kamu sektörü organizasyonlarının bölgeye kabul edilebileceğini kaydediyor. Malatya Teknokent'e kabul edilen firmalara elektrik, iletişim, internet ve diğer tüm altyapısı tamamlanmış ofisler sunuluyor.
ANTALYA TEKNOKENT
İleri tarım ve enerji projeleri daha şanslı
Akdeniz Üniversitesi bünyesindeki Antalya Teknokent, 2004 yılından bu yana hizmet veriyor. Yüzde 90 doluluk oranına ulaşan merkezde halen 17'si kuluçka olmak üzere 62 şirket faaliyet gösteriyor. Antalya Teknokent Genel Müdürü Mustafa Helvacı, talep artışı doğrultusunda üçüncü binaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Helvacı'nın verdiği bilgiye göre, kuruluşundan bu yana teknokent bünyesinde geliştirilen projeler için yurtiçi ve yurtdışında 38 patent alınmış.
Geçen yıl teknokente 238 proje kabul edilmiş. Şimdiye kadar bunlardan 118'i tamamlanmış.
Antalya Teknokent'in öncelikli alanları ileri tarım teknolojileri, tohum ıslahı, ileri gıda teknolojileri, medikal teknoloji, biyoteknoloji, ileri malzeme teknolojileri, enerji teknolojileri, yeni üretim yöntemleri, bölgesel-sektörel gelişme planları, kalite geliştirme sistemleri, bilişim ve yazılım teknolojileri ile uzay teknolojileri şeklinde belirlenmiş.
İZMİR TEKNOKENT
Dünya devleri sırada
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin kurucuları arasında İzmir, Ege ve Dokuz Eylül üniversiteleri başı çekiyor. Teknokentin diğer ortakları arasında ise çok sayıda iş dünyası kuruluşu ve özel sektör şirketi bulunuyor. İzmir Teknokent Genel Müdürü Muzaffer Sipahioğlu, bölgede yer almak isteyen firmaların taleplerini kısa sürede karşılamak için hafif çelikten bin 700 metrekarelik yeni bir Ar-Ge ofis binası inşa edildiğini söylüyor.
Söz konusu bina tamamlanmadan alanların tamamı rezerve edilmiş. Yer talebini karşılamak için İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde yap-işlet-devret modeliyle bina yapılması gündemde. Bu doğrultuda yatırımcılarla görüşmeler sürüyor. Hatta bir kısmıyla protokol imzalanarak yeni bina yapımına başlanmış. Bölgedeki 9 bin 500 metrekarelik arazinin daha bu şekilde değerlendirmesi planlanıyor.
İzmir Teknokent'te metrekare kira bedeli 10 dolar. 4 Dolar da işletme gideri talep ediliyor. Firmaların elektrik ve su giderleri bölge yönetim ofisi tarafından karşılanıyor.
Sipahioğlu, bölgede faaliyet göstermek isteyen dünya devi telekomünikasyon, bilişim ve teknoloji firmalarıyla görüşmelerin sürdüğünü söylüyor. Bu firmaların kısa bir süre içinde kendi Ar-Ge binalarıyla bölgede faaliyete başlaması bekleniyor. İzmir Teknokent'te yer almak isteyen firmaların öncelikle iztekgeb.com adresindeki başvuru formunu doldurarak bölge yönetim ofisine elden ya da online olarak ulaştırması gerekiyor.
GÖLLER BÖLGESİ TEKNOKENTİ
Teknoloji ve proje şartı var
Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde 2006 yılında kurulan Göller Bölgesi Teknokenti'nde halen 132 firma faaliyet gösteriyor. Doluluk oranı yüzde 70 olan merkezde metrekare kira bedeli başına 5 TL. Buna genel giderler, elektrik, su, internet ve ısınma dahil. Göller Bölgesi Teknokenti Genel Müdürü İrfan Ateşoğlu, halen 90 metrekarelik 5 boş ofis bulunduğunu söylüyor.
Bu ofisleri kiralamak isteyenlerin öncelikle teknokentin web sayfasındaki ön başvuru formunu doldurması gerekiyor. Ön başvurusu onaylananların, esas başvuru formlarını üç nüsha halinde teknokente teslim etmesi veya e-postayla göndermesi gerekiyor. Projesi hakemler tarafından onaylanan firma, son onayı icra kurulundan alıyor. Proje onay alırsa kira sözleşmesi yapılarak ofis tahsis ediliyor ve firma teknoparkta faaliyete başlıyor.
MERSİN TEKNOPARK
Yüzde 90'ı dolu
Mersin Üniversitesi bünyesinde ve Mersin Organize Sanayi Bölgesi'nde 2006 yılında kurulan Mersin Teknopark'ta (Technoscope) 47 firma faaliyet gösteriyor. Teknopark bünyesinde bugüne kadar 82 Ar-Ge projesi tamamlanmış. Halen 63 Ar-Ge projesi yürütülüyor.
Mersin Teknopark'ta doluluk oranı yüzde 90 civarında. Aylık kira bedeli metrekare başına 15 TL. İşletme gideri ise 5 TL. Halen kiralanabilir alanların toplamı 189 metrekare. Girişimciler Mersin Teknopark'a Ar-Ge niteliği taşıyan projesiyle başvurabiliyor. Başvuru aşamasında projenin amacı ve niteliği, üniversiteyle işbirliği potansiyeli, firmanın bilgi birikimi, geçmişte yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ve sonuçları, finansman gücü ve istihdam profili dikkate alınıyor. Öncelikli sektörler biyoteknoloji, biyomühendislik, tıbbi cihazlar, medikal araç teknolojileri, makine, gıda, donanım ve yazılım, nanoteknoloji, kimya, çevre teknolojileri ve enerji üretimi şeklinde belirlenmiş.
Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, girişimcilere kuruluş danışmanlığı, mali danışmanlık, hukuk danışmanlığı, uluslararası bilgi ağlarına erişim kolaylığı, konferans ve toplantı salonu kullanımı gibi imkan ve hizmetlerin sunulduğunu söylüyor.
ERCİYES TEKNOPARK
Yeni ofis binaları yapılıyor
Erciyes Üniversitesi bünyesindeki teknopark, 2005 yılında kuruldu. 277 bin metrekarelik alanda 135 firma faaliyet gösteriyor. Erciyes Teknopark Genel Müdürü Ahmet Başalp, halen tüm alanların dolu olduğunu, buna rağmen girişimci taleplerini almaya ve yer tahsis etmeye devam ettiklerini söylüyor. En az bir Ar-Ge projesi teknoparkta yer kiralamak için yeterli. Başalp, Avrupa Birliği IPA'dan sağlanan hibeyle "Erciyes Teknopark Bölgesel Yenilik Merkezi" adı verilen bir proje yürüttüklerini, bu proje kapsamında yaklaşık 11 bin metrekare kapalı alana sahip 2 blok inşa edileceğini söylüyor.
ATA TEKNOKENT
Kira bedeli uygun
Atatürk Üniversitesi kampüsünde 2005 yılında kurulan ATA Teknokent, 20 bin 500 metrekare kapalı alana sahip. İki blokta toplam 30 firma nanoteknoloji, biyoteknoloji, inşaat, kimya, tarım, yazılım gibi alanlarda proje geliştiriyor. Teknokent bünyesindeki 72 ofisin 55'i kiralanmış durumda. Metrekare kira bedeli 9 TL. ATA Teknokent Genel Müdürü Orhan Erdoğan, girişimcilere uygun kira bedelleri sunarak destek olduklarını belirtiyor.
ATA Teknokent'te yeni kurulan şirketlere destek olmak için tahsis edilen kuluçka ofislerinden ilk 6 ay kira alınmıyor. Sonraki 6 ay için de yüzde 50 indirim yapılıyor. 1 yıl süreyle faydalanılabilen kuluçka ofislerindeki demirbaş malzemeler teknokent yönetimi tarafından sağlanıyor. Projesi kabul edilen şirketlere danışmanlık, laboratuar, güvenlik, personel takip, sekretarya ve tanıtım hizmetleri veriliyor.
KONYA TEKNOKENT
40 yeni ofis kiracı bekliyor
Selçuk Üniversitesi bünyesinde 2004 yılında kurulan Konya Teknokent'te 108 firma faaliyet gösteriyor. Bölgede halen 136 Ar-Ge projesi yürütülüyor. Konya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, halen yüzde 98 dolulukla hizmet verdiklerini, birkaç ay sonra devreye girecek iki yeni blokla birlikte bu oranın yüzde 50'lere düşeceğini belirtiyor. Yeni bloklar, çoğu 85 metrekarelik 40 ofisten oluşuyor.
Botsalı, katılımcı şirketlere kiralama yoluyla nitelikli ofis alanı, endüstriyel alan ve depolama alanı sunulduğunu, kendi binasını yapmak isteyen kuruluşlara kiralama veya yap-işlet-devret yöntemiyle arazi veya inşaat alanı tahsis edildiğini söylüyor. Konya Teknokent'te metrekare kira bedeli 11 TL.
PAMUKKALE TEKNOKENT
Taahhütnameyle de yer kiralıyor
Pamukkale Üniversitesi bünyesinde 2009 yılında faaliyete başlayan Pamukkale Teknokent'te halen 36 firma var. Yüzde 74 doluluk oranıyla hizmet veren teknoparkta, 3 aylık tahliye taahhütnamesiyle proje vermeden de yer kiralanabiliyor. Ancak bu sürede proje yazma eğitimleriyle beraber projelerin teslim edilmesi gerekiyor.
Pamukkale Teknokent Genel Müdürü Hasalettin Deligöz, henüz 2 yılını doldurmasına rağmen merkezdeki yatırımların başarısından ve sürekliliğinden memnun. Deligöz, yakında kuluçka binalarının bitirilmesiyle daha da aktif hale geleceklerini vurguluyor.
TRAKYA TEKNOPARK
Metrekaresi 8 TL
Trakya Üniversitesi bünyesinde 2008 yılında faaliyete geçen Trakya Teknopark'ta 43 firma bulunuyor. Faaliyet alanları ise diğer teknoparklarla büyük ölçüde benzese de tekstil, gıda ve veterinerlik gibi farklı alanlar da var.
Trakya Teknopark Genel Müdürü İlker Salih Canıtez, bölgedeki 50 ofisin tamamen dolu olduğunu, bu yüzden yeni başvuruları sıraya aldıklarını söylüyor. Teknoparkta aylık kira bedeli metrekare başına 8 TL.
(Para Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:30)