E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBU İDDİA DOĞRUYSA YENİ BİR DİP KAÇINILMAZ!---

BU İDDİA DOĞRUYSA YENİ BİR DİP KAÇINILMAZ!

BU İDDİA DOĞRUYSA YENİ BİR DİP KAÇINILMAZ!
13 Ağustos 2010 - 00:36 borsaningundemi.com

Boston Universitesi ekonomi profesörü Laurence Kotlikoff, ABD ekonomisinin iflas etmiş durumda olduğu, bu durumun IMF tarafından yayınlanan yıllık raporda da ortaya konduğunu yazdı.

Kotlikoff, Bloomberg için kaleme aldığı bir makalede, IMF'in geçen ay yayınladığı yıllık raporda, "ABD'nin mali politikasının sonucu olan mali açık, mantıklı bir şekilde iskonto edilmeyecek bir düzeyde. Bu mali açığı kapatmak için yıllık bazda ABD Gayrı Safi Milli Hasılası'nın yüzde 14'ü kadar sürekli düzeltme yapmak lazım," dediğini yazdı. Mali açık, hükümetin önümüzdeki yıllar için öngördüğü harcamalar toplamının bügünkü değeri ile, gelir beklentisinin arasındaki farktan oluşuyor. Kotlikoff, ABD Federal bütçesi gelirlerinin şu anda GSYIH'nın yüzde 14.9'u olduğuna dikkat çekerek, IMF'in önerdiği yüzde 14'lük artışın, kişisel ve şirketlere uygulanan vergilerin uzun bir süre iki katına çıkartılması anlamına geleceğini kaydetti. Bu durumda, ABD bütçesinin yüzde 9 açık yerine yüzde 5 fazla vereceğini hesaplayan Kotlikoff, ülkenin zor mali kararlar vermekte gecikmesinin sonuçlarının daha güç katlanılır olacağını yazdı. IMF'in ABD'ye bu öneriyi yapmakla "deli" kategorisine konmaması gerektiğini de yazan Boston Universitesi profesörü, ABD Kongresi Bütçe Bürosu'nun (CBO) Haziran ayında yayınladığı uzun dönemli bütçe tahmininde daha da büyük bir soruna işaret ettiğini belirtti. CBO'nun hesaplamalarında birçok borç kalemini, özellikle sosyal güvenlik ödeme ve katkılarını, başka isimlerle farklı kategorilere koyduğunu kaydeden Kotlikoff, CBO verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalarda mali açığı, resmi borç yükünün 15 katı yani 202 trilyon dolar olarak hesapladığını yazdı. Uzun dönemde, bu açığın kapatılması için emekli olacaklara yapılacak ödeme ve yardımların düşürülmesi, vergilerin arttırılması veya hükümetin daha fazla para basması gibi seçenekler olduğunu kaydeden Kotlikoff, bu üç seçeneğin sonucunun fakirlik, vergi, faiz oranlarının artması ve enflasyon olduğunu belirtti. Kotlikoff, "Bu kötü ve yokuş aşağı bir yol, ama biz bu yol üzerindeyiz. Tahvil alım satanlar uyanıp, bizim Yunanistan'dan daha kötü durumda olduğumuzu anlayınca, bizi bu yoldan aşağıya doğru kilometrelerce tekmeleyecekler" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)