E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu hafta piyasalar negatif ayrıştı---

Bu hafta piyasalar negatif ayrıştı

Bu hafta piyasalar negatif ayrıştı
18 Ocak 2014 - 10:16 borsaningundemi.com

Siyasi tarafta yaşanan gerginlik ve FED’in tahvil alımında azaltmaya devam yönündeki beklentiler piyasalarda negatif performansa neden oldu

Geride bıraktığımız hafta piyasalarda yurtdışına göre negatif ayrışma yaşandı. Döviz tarafında görülen sert yükselişler, açıklanan veriler, piyasalardaki beklentileri Asya Yatırım Araştırma analiz etti.
Haftalık değerlendirme ve beklentiler şöyle açıklandı: ''​Yurtiçinde siyasi alandaki risk algısının tekrardan artmaya başlaması ve TL’de oluşan değer kaybının devam etmesi sonrası BIST yurtdışı piyasalardan negatif yönde ayrıştı. BIST haftayı %3’ün üzerinde düşüşle kapatırken, seçilmiş borsa endeksleri içinde bu hafta en kötü performansı gösteren borsa oldu.

Hafta içinde döviz sepeti 2,62 ile tarihi zirve seviyeleri test etti. TL’deki haftalık değer kaybı %3’lere yaklaştı. Faiz tarafında ise daha sınırlı bir yükseliş gerçekleşti. Hafta içinde dünya bankası Türkiye’nin büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Dünya Bankası raporuna göre Türkiye 2014'te büyüme beklenen ülkeler arasında olmaya devam edecek. Büyüme tahminleri 2014 yılı için %3,5 ve 2015'te %3,9 olarak tahmin edildi. Yurtiçinde siyasi tarafta yaşanan gerginlik ve FED’in tahvil alımlarını azaltmaya devam edeceği yönündeki beklentiler piyasaların negatif performans göstermesinde etkili oldu.

Hafta içinde Kasım ayı Cari işlemler açığı verisi açıklandı. Ortalama piyasa beklentisi Kasım ayında cari açığın 4,1 milyar dolar açık vermesi yönündeyken, veri 3,94 milyar açık ile beklentilerden iyi geldi. Önümüzdeki hafta yurtiçinde TCMB faiz kararı en önemli gündem olacak. Genel piyasa beklentisi TCMB’nin politika faizinde değişiklik yapmayacağı yönündedir. Bazı ekonomistler ise merkez bankasının faiz artırımına gidebileceği ya da en azından faiz koridorunun üst bandını 100 baz puan yükseltebileceği beklentisine sahip. Her ne kadar önümüzdeki toplantıda genel olarak TCMB’den bir faiz artırımı beklenmese de son dönemde döviz kurlarında yaşanan oynaklık nedeniyle TCMB sözlü olarak gerektiğinde faiz silahını çekebileceğine yönelik sinyal verebilir. Bu tür bir sinyal ve TCMB’nin alacağı ek tedbirlerle son dönemde hızlı değer kaybeden TL’de bir miktar toparlanma görebiliriz.

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 03-10 Ocak haftasında fiyat ve kur etkisinden arındırılmış yabancı hisse senedi stoku nette 3,3 milyon dolar (çıkış) azalırken, DİBS stoku 1.112 milyon dolar (çıkış oldu) azaldı. Geçen hafta %62,38 olan yabancı payı Cuma günü (T-2’yi göstermektedir) itibarıyla %62,28 seviyesine gerilemiştir.

Yurtiçi piyasalarda siyasi alanda yaşanan gelişmeler yerel seçimlere kadar gündemi belirlemeye devam edecek. Siyasi alandaki risk algısı azaldıkça son dönemde yurtdışı piyasalardan negatif ayrışan yurtiçi piyasaların bu farkı yavaş yavaş kapatmaya başlaması beklenmektedir. Risk algısını göstermesi bakımından yurtiçinde döviz kurları hisse senedi ve faizi etkilemeye devam edecek. Önümüzdeki hafta TCMB’nin alacağı muhtemel kararlar yurtiçi piyasaların yönünü belirlemede ana faktör olacaktır.

BIST 100 endeksinin gelecek hafta 63.500-69.000 arasında dalgalanması beklenmektedir. Cuma günü itibarıyla %10,05 seviyelerinde olan gösterge tahvil faizlerinin haftaya %9,80-10,30 arasında hareket etmesi beklenebilir. Şuan 2,61 seviyesi üzerinde seyreden döviz sepetinin (0,5 usd + 0,5 euro) hafta içinde 2,58-2,64 arasında hareket ederek TCMB kararına kadar yükseliş eğilimini devam ettirebilir. TCMB kararı sonrası döviz kurlarında gevşeme yaşanabilir. Döviz sepeti 2,47, gösterge tahvil %9,50 altına gelmedikçe BIST’te orta vadeli yükseliş trendi oluşması beklenmemelidir.



Yurtdışı piyasalardaki gelişmeler

Yurtdışı piyasalarda Avrupa borsaları başta olmak üzere genel olarak piyasalar haftayı pozitif kapatıyor. Piyasalardaki pozitif seyirde hafta içinde dünya bankasının 2014'e ait büyüme tahminlerini yukarı yönde revize etmesi etkili oldu. Dünya bankası global büyüme tahminini %3'ten, %3.2'ye revize etti. FED'in yayımladığı Bej Kitap'ta, ülkenin çoğunluğunda "ılımlı" büyüme görüldüğü ve bu büyümenin tüketicilerin tatil harcamaları, gelişen iş gücü piyasası ve imalat sanayideki güçlenme ile desteklendiği belirtildi. Yine hafta içinde açıklanmaya başlayan ABD şirket karları genel olarak beklentilerin üzerinde geldi. ABD’de bu hafta açıklanan ekonomik veriler ABD ekonomisinde büyümenin hızlanarak devam ettiğine işaret etti. ABD verileri beklentilerin üzerinde gelmesine karşın Almanya büyüme verisi beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Bu gelişmeler global ekonominin toparlanmaya devam ettiğine işaret etti.

Piyasalarda merkez bankası kararları ve özellikle de FED’in izlediği politikalar önümüzdeki dönemde belirleyici olmaya devam edecek. Hafta içinde açıklama yapan birçok FED üyesi ekonomide güçlenmenin devam ettiğine işaret ederken, FED’in tahvil alımlarını azaltmaya devam edeceği sinyalini verdi. Bununla birlikte azınlıkta olmakla birlikte bazı FED üyeleri parasal teşviklerin azaltımı için erken olduğuna ve teşviklerin devam ettirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmeye devam ediyor. Ancak FED üyelerinin çoğunluğu tahvil alımlarının azaltılmaya devam edilmesi gerektiği yönünde görüş bildiriyor.



Haftaya ABD’de veri gündemi sakin geçecek. Piyasalar Çin’den gelecek büyüme ve PMI verilerini takip edecek. Çin büyümesi piyasalar açısından önemli olacaktır. Çin büyümesinin beklentilerin altında kalması piyasalarda endişe oluşturabilir. Bununla birlikte kötü gelecek Çin verileri sonrası petrol fiyatları gibi endüstriyel emtia fiyatlarında dalgalanma yaşanabilir. İyi gelecek büyüme verilerinin piyasaları pozitif etkilemesi beklenir. Ekonomik veri tarafında ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve mevcut ev satışları ön plan çıkacak veriler olacaktır. Avrupa tarafında ise ZEW endeksi ve PMI verileri takip edilecek.''
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)