E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu hafta piyasada neler bekleniyor?---

Bu hafta piyasada neler bekleniyor?

Bu hafta piyasada neler bekleniyor?
21 Şubat 2016 - 07:39 borsaningundemi.com

Türkiye’nin Suriye’ye kara harekâtı söz konusu olursa piyasalar olumsuz tepki verebilir

Yoğun gündem ile piyasalar yön bulmaya çalışıyor. Terör ve Suriye odaklı jeopolitik gelişmeler, dış piyasalar, petrol fiyatları ve merkez bankaları kararları yakından izleniyor. Petrol arzını dondurma kararı petrol fiyatında yükselişe neden oldu. Piyasalar petrol fiyatını küresel ekonominin seyri açısından takip ediyordu. Arza ve bir açıdan fiyata müdahale petrole olan duyarlılığı biraz azalttı. Bu müdahaleye rağmen petrol fiyatında tekrar düşüş söz konusu olursa piyasalara olumsuz etkisi sürebilir. FED tutanaklarında, sonraki faiz kararları için temkinli ifadeler kullanılması olumlu algılandı. Bu durum ABD ekonomik verilerinin piyasalar üzerindeki etkisini sınırlayabilir.

YANSIMA ZAYIF OLDU

Hürriyet'ten Zeynel Balcı'nın haberine göre, terör eylemleri ve Türkiye’nin Suriye’deki terör mevzilerini vurması, dış borsalardaki toparlanmanın etkisiyle iç piyasalara daha zayıf yansıdı. Ancak düşük olasılık olarak görülen Suriye’ye kara harekâtı söz konusu olursa piyasalar olumsuz tepki verebilir. Değişiklik beklenmeyen 23 Şubat Türkiye Merkez Bankası faiz kararı ve 26 Şubat kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye değerlendirmeleri beklentilerden farklı sonuç çıkarsa önemli olabilir. Geçtiğimiz hafta için Borsada tepki alımları, dolar/TL kurunda yatay hareket, altında ise kâr satışları beklentimiz işlerlik kazandı. Güç kazanmakta zorlanan piyasalarda beklenti eksikliği devam ediyor. Önümüzdeki hafta dış piyasalara ve gündeme bağlı dalgalı seyir görülebilir.

Faiz oranları ve ekonomiler üzerinde etkisi

KÜRESEL ekonomide faiz oranları genelde düşük, hatta negatif faiz uygulaması birçok ülkede sürüyor. Amaç yavaşlayan ekonomilere düşük faiz ile ivme kazandırmak. ABD bu yöntem ile belli ölçüde bir sonuç aldı. Avrupa’nın aynı sonuca ulaştığını söylemek zor. Ülkelerin şartları farklı. Japonya bu açıdan iyi bir örnek. Faiz yıllardır çok düşük ama büyüme hala çok zayıf, deflasyonda.  Bunun yanı sıra çok yüksek faize rağmen petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle ekonomileri küçülen Brezilya, Rusya, Venezuela gibi ülkeler de var. Ayrıca, Hindistan ve Çin, daha yüksek faiz ile kalabalık nüfus ve iç talebin etkisiyle yüksek büyümeyi yakalamış. Tabloda dünyada en yüksek ve en düşük faiz oranına sahip belli başlı ülkelerin büyüme oranlarına yer verildi. Detayına bakıldığında, yüksek faiz ile yüksek büyüme sağlayan ülkeler de var, düşük faiz ile daha yüksek büyümeyi yakalayan da. Daha düşük faiz daha yüksek büyüme, diye bir standart pek görülmüyor. Yüksek para arzı ve dip yapan faiz oranlarına rağmen zayıf büyüme ile ‘Likidite Tuzağı’ tartışmalarının devam ettiği bir ortamda merkez bankalarının elinde çok fazla kullanabilecekleri araç da kalmadı. Türkiye ölçeğinde ise durum pek farklı değil. 2010-2015 döneminde faiz oranlarıyla Türkiye’nin ekonomik büyümesine bakıldığında düşük faiz bazı dönemler büyümeye katkı sağlamış. Ancak 2012 yılında merkez bankası ve gösterge faiz oranları düşerken ekonomik büyümede ciddi bir yavaşlama var. Düşük faiz oranları ve merkez bankaları tarafından piyasalara verilen bol paraya rağmen ekonomilerdeki canlılığın zayıf kalmasının sebeplerinden bir de yüksek borçluluk oranları olabilir mi? Malum, artık ülkeler ve bireyler daha borçlu, satın alma güçleri, harcanabilir gelirleri ve de efektif talep daha zayıf. 

TEPKİ YÜKSELİŞİ 

Borsada görülen tepki alımlarının dirençleri 73.600 ve 75.000 seviyelerinde. Çıkışın devamı ve güç kazanması için 75.000 seviyesinin geçilmesi önemli. Sonraki direnç 77.500 seviyesinde. Geri çekilmelerde 72.000 ve 70.000-69.400 destek noktaları. Tepki yükselişi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde satışlar görülebilir.

İLK DİRENÇ 2.97 TL

Dolar/TL kurunda, tepki alımları henüz güç kazanmış değil. 2.95 ve 2.92-2.89 geri çekilmelerde tutunma noktaları. İlk dirençler ise 2.97-2.98 direnç seviyelerinde. Çıkışın devamı için 2.98 geçilmeli. Sonraki dirençler 3.02-3.06 seviyelerinde. Yatay hareket korunuyor, yön tayini için 2.95-2.98 bandı izlenebilir.

ÇIKIŞ HAREKETİ GÜÇLÜ

Altın (Ons/Dolar) kâr satışlarıyla karşılaşırken gelen satışlar alım fırsatı olarak kullanıldı. Geri çekilmelerde 1.200-1.190 tutunma noktaları. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 1.240 ve 1.263 satışla karşılaşması muhtemel direnç seviyeleri. 1.263 daha önemli. Çıkış hareketi gücünü koruyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mallar22 Şubat 2016 09:55

    50 binler 30 binleri bekleyen kerizler nerede acaba buraya yazın cahiller.

  • Süleyman Bölükbaşı21 Şubat 2016 21:01

    Önümüzdeki hafta suriyede ateşkes kısmen başlayabilir.Bence hava pozitif olacak.75 bii kırarsak 78 biler tekrar test edilecektir. (YTD)