E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBu cezalar borsacıları yakar!---

Bu cezalar borsacıları yakar!

Bu cezalar borsacıları yakar!
27 Mart 2012 - 08:15 borsagundem.com

Öyle tedbir ve cezalar var ki, eğer bu taslak yasalaşırsa halka açık şirketlerde ve aracılık sektöründe kimse çalışmaz

Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı Taslağı’nda tedbir ve cezalar bölümünü inceleyenlerde sermaye piyasasına yatırım yapma iştahının kalmayacağını düşünüyoruz. Öyle tedbir ve cezalar var ki, eğer bu taslak yasalaşırsa halka açık şirketlerde ve aracılık sektöründe ne yönetici olarak, ne de uzman düzeyinde kimse çalışmak istemeyecektir. Ancak yine de haksızlık yapmayalım. Taslağın tedbirler bölümünde, yatırımcı haklarının korunması bakımından SPK’ya daha önce mevcut olmayan çok ciddi yetkiler de veriliyor.
Halka açık şirketlerin örtülü kazançlarının geri alınması davası, şirketlerin hukuka aykırı işlemlerine dava açılması, halen uygulanan izinsiz halka arzda tedbir, aracıların hukuka aykırı işlemleri ve mali durumlarının bozulmasında alınacak tedbirler, izinsiz aracılık ve kanuna aykırı reklamlarda alınacak tedbirler taslakta olumlu hükümler olarak sıralanabilir.
Insider trading denilen içeriden öğrenenlerin ticareti (Taslakta “Bilgi Suiistimali” gibi garip bir isimlendirmeye dönüşmüş), manipülasyon (Taslakta “Piyasa Dolandırıcılığı” olarak geçiyor) ve örtülü kazanç suçları ceza hukuku kapsamında katalog suç kapsamına alınmış. Bilindiği üzere, katalog suçlarla özel yetkili savcılar ilgileniyor ve bu kapsamdaki birçok olay medyaya yansımış, çok sayıda gözaltı ve tutuklamalarla oldukça popüler olmuştu.
Bu 3 suç türünün katalog suç kapsamına girmesiyle şüphelilerin telefon görüşmeleri dinlenebilecek, telefon görüşmeleri kaydedilebilecek, ev ve işyerleri teknik takibe alınarak hem ses kaydı, hem de görüntü kaydı alınabilecek ve de şüpheliler arasına muhbirler yerleştirilebilecek. Bu tedbirler yanında, şüphelilerin ev ve işyerleri SPK uzmanları nezaretinde aranabilecek ve şüphelenilen bir durum olursa belge ve bilgilere el koyulabilecek.
Bu kadar vahim durumda mıyız acaba? Bu suçlar o derece yaygın ve piyasaları o derece sarıp sarmalamış ki, ancak bunları katalog suç kapsamına alarak önleyebileceğiz herhalde. Hani bu suçların payı ihmal edilecek düzeydeydi? Hani bu suçlarla polisiye tedbirlerle değil, mali tedbirlerle mücadele edilecekti? Hani dünyanın en ileri gözetim sistemini kurmuştuk? Hani gözetim sistemi sayesinde suçlar azalmış ve suç duyuruları asgariye inmişti? Bir yerde bir yanlışlık yok mu sizce?
Bu tedbirler yetmezmiş gibi, insider trading ve manipülasyon suçlarına katıldıkları tespit edilenler (her ne kadar bu tespit yargı kararıyla olsa da SPK yargı kararını beklemiyor) ile iştirak ettiğinden şüphelenilenler hakkında işlem yasağı, brüt takas uygulaması, kredi işlem yasağı, teminat yükümlülüğünün değiştirilmesi gibi halen uygulanmakta olan tedbirlere de başvurulabilecek.
Bu suçları işleyenlerin suçun işlenmesi ile elde ettikleri tüm mal varlığının mahkemece müsadere edilerek Yatırımcıları Tazmin Merkezi’ne kaydedilmesi öngörülüyor. Hatta mahkeme kararı olmadan dahi şüphe durumunda da mal varlıklarının müsadere edilmesi gibi yargı kararına bağlanmamış inanılmaz bir hüküm de yer alıyor. Müsadere edilen mal varlığının zarar görenler arasında yargı kararıyla paylaştırılması da öngörülmüş. Bunun nasıl olacağına ilişkin de hiçbir detay olmaması yasa tekniği açısından eksiklik olmuş.
En vahim hükümlerden biri ise, bu suçların işlendiğini gören aracı kurumlara olağanüstü yük bindirilmesi. Bunu gördüğü halde bildirmeyen kurumların faaliyetleri durdurulacakmış. 
İbrahim Haselçin/Habertürk

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YORUM28 Mart 2012 16:30

    tedbirler gayet mantıklı. çok ütopik bir tekdir olmuş ama ütopik dolandırılan yatırımcılar olup da kanunlarda yazmıyor diye bir şey yapamıyoruz gibi bahanelerin önüne geçilmiş olacak. ütopik recailerin .... kurumundan adam ayarladık rüşvetle işimizi görüyoruz diye cesurca insider trading yapamaması sağlanmış, dolandırıcılıklar buna yardım edenlerle birlikte hak ettikleri cezaları almış olacaklar. borsa dolandırıcılık arenası değil de, finansal bilgiler ışığından fiili yatırım yapılan ve kar payı, temettü alınan bir arena olacak. çok acil bu geçişi sağlamamız lazım. halk borsayı dolandırıcılık arenası ve borsayla ilgilenene de acınacak kişi olarak bakıyor...

  • AHMET ÖZBİR28 Mart 2012 13:27

    SPK ARTIK KÜÇÜK YATIRIMCIYI GÖZETMELİ !.. İMKB'deki bazı şirketler BEDELLİ ile yatırımcıyı yıllarca dövdüler, temettü nedir bilmediler, gelen vurdu giden vurdu, ancak nerede SPK nerede dendiğinde sıcacık köşelerinde istirahatte denildi! Artık yeter diyoruz YATIRIMCI ŞİRKETLERİN KEK'İ DEĞİLDİR, PARASINI ALIP HAVASINI KOKLATTIĞI bir zavallı hiç değildir! Artık ne olursun SPK bizleri YALNIZ BIRAKMA diyoruz ve gerçek manada göreve kendilerini davet ediyoruz. Çünkü ismi üzerinde bizler KÜÇÜK YATIRIMCIYIZ, büyüklerin ezmesine müsade etme diyoruz.

  • ali tutar27 Mart 2012 14:10

    bu yasa borsacıları yakmaz. dolandırıcıları sahtekarları yakar

  • bu neya27 Mart 2012 12:06

    asıl yurt dışı bıyıklıların vede sakallıların yabancı yatırımcı görüntüsüyle milleti nasıl dolandırdıklarını görsünler bıyıklı yurt dışından kağıt alır malum medya bas bas barıyo yabancı girdi borsaya diye millete sağ gösterip sol vuruyolar buna çare bulsunlar

  • yaşasın27 Mart 2012 00:07

    patron kağıtlarının vay haline. net holding, net turizm, global holding, global menkul değerler, pera GYO , gsd holding, tekstil kağıtları, doğanlar, yatırım ortaklıkları, GYO'lar, turizm kağıtları, kısacası bankalar ve modern şirketler hariç imkb'nin % 90'ı artık başına aşağı eğip küçük yatırımcıyı yeni yasaya göre nasıl kandırabilirizi düşünmeli. elbet bir kılıf bulunur.

  • ali tartar26 Mart 2012 15:48

    BU SUÇLARI İMKB GÖRDÜĞÜ HALDE BUGÜNE KADAR NEDEN TEDBİR ALMAMIŞ,ZARARDA OLAN ŞİRKETLER NASIL OLUYORDA YADA AZ KARLI ŞİRKETLER 1-10 KAT PİRİM YAPIYOR,SENETLERİN DEĞERİ;ŞİRKETİN HER TÜRLÜ DURAN VE PARASAL VARLIĞININ DEĞERİNİ GEÇMEMELİ,BUDEĞER İMKB DE KAYITLI OLMALI,BU DEĞERİ GEÇENLER OTAMATİK İŞLEMİ DURMALI.

  • ali tutar26 Mart 2012 15:27

    borsayı kumarhane olmaktan cıkaracaksak bu yasanın çıkması şart. doğru dürüst çalışan ve adam gibi hisse alan satana kimse bir şey yapmaz. sahtekarları kumarbazları yakacaksın ki borsaya güven gelsin

  • The End26 Mart 2012 15:19

    Yakinda halka acik sirket patronlari yavas yavas sirketleri kotadan cikartir. Borsada spekulator kalmadi gibi birsey zaten.İslem hacimleri surunuyor.Bir de ozel yetkili savci isin icine girdimi , milletin zoru ne .

  • 26 Mart 2012 14:09

    YAKSIN BİRAZDA ONLARI.HEP BİZ YANDIK.