E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBu ayrıntı memurları üzecek!---

Bu ayrıntı memurları üzecek!

Bu ayrıntı memurları üzecek!
20 Ağustos 2013 - 09:48 borsaningundemi.com

Bugüne kadar 6 ayda bir 6 aylık enflasyona göre enflasyon farkı alan memurun maaş zammında önemli bir değişikliğe gidiliyor

Bugüne kadar her 6 ayda bir 6 aylık enflasyona göre enflasyon farkı alan memur, bundan böyle yıl sonlarında, 6 aylık değil yıllık enflasyonun yıllık kümülatif zammı aşması halinde fark alabilecek. Memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylıklarına yapılan zamların enflasyon karşısında erimesini önlemek amacıyla yıllardır uygulanan enflasyon farkının hesabında değişikliğe gidildi.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan son toplu sözleşme görüşmelerinde karara bağlanan hesap değişikliği, 14 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni hesap yöntemine göre yılın ilk yarısında enflasyon farkının hesabı eskisi gibi devam edecek. İkinci yarıyılda ise enflasyon farkı hesaplanırken hem enflasyon hem zamda 6 aylık değil, yıllık veriler esas alınacak.
12 AYLIK DEĞİŞİM ÖNEMLİ
Buna göre yılın ilk yarısında, halen uygulandığı gibi ilk 6 ayda gerçekleşen TÜFE'nin, ilk 6 ay için verilen zam oranını aşması halinde, ortaya çıkan fark temmuz maaşlarına aynen yansıtılacak. İkinci 6 aylık dönemdeki enflasyon farkı ise TÜFE'nin aralık ayından aralık ayına 12 aylık değişimi ile memura hem ocak hem de temmuzda verilen zamların kümülatif toplamı karşılaştırılarak hesaplanacak.
İLK UYGULAMA 2015'TE
Enflasyondaki yeni hesaplama yöntemi ilk olarak 2015 yılından itibaren yüzde 3 artı 3'lük zamlarla birlikte yürürlüğe girecek. 2014 yılında enflasyon farkı uygulanmayacağı için gelecek yıl memur herhangi bir enflasyon farkını zaten alamayacak. Gelecek yıl enflasyon farkı ödemesine sonradan karar verilmesinin de teknik olarak mümkün olmadığı belirtiliyor.
İLK ALTI AYDA AVANTAJ OLABİLİR
Mevcut enflasyon farkı hesaplama yönteminde, yıllık zam enflasyonun üzerinde gerçekleşse de memura ilave enflasyon farkı çıkabiliyor. Örneğin memura yüzde 3 artı 3 oranında zam verildiği bir yılın ilk 6 ayında enflasyon yüzde 2, ikinci 6 ayında ise yüzde 4 gerçekleştiğinde, ikinci 6 ayı için 1 puanlık enflasyon farkı çıkıyor. Buna karşılık yeni sistemde ise ikinci yarıyıl farkı hesaplanırken yüzde 3'lük zamla yüzde 4'lük enflasyon değil; yüzde 6,08'lik yıllık enflasyonla yüzde 6,09'luk yıllık kümülatif zam karşılaştırılacak. Bu karşılaştırmaya göre de ortaya enflasyon farkı çıkmayacak.
Enflasyon farkı hesabının değişmesi, özellikle yılın ilk 6 ayında enflasyonun yüksek oranlarda gerçekleşmesi durumunda memurun avantajına olacak. İkinci yarıyılda yükselen enflasyonlarda ise avantaj oluşmayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • antisendika20 Ağustos 2013 14:49

    sendikalara vede özellikle MEMURSEN'e üye olanların istifa etmesi gerek, önümüzdeki seçimde genel başkanları kesin vekildir.tarihe not düşün

  • mam20 Ağustos 2013 12:44

    hükümet yalakası sendikalar allah sizlerinde hiç bir zaman yakanızı bir araya getirmesin inşallah.kendinizi iyice dibe soktunuz.haysiyet diye bişey var allahtan o sizde yok.

  • adalet ve hakkaniyet20 Ağustos 2013 11:58

    memurun 3 kuruş zammına göz diktiler.yok enflasyon farkı hesaplaması oyunu ,yok taban aylık ile zam yapılması ve enflasyon farkı vermeme çabaları.ama milletvekiline gelince akan sular duruyor.

  • baturayersin20 Ağustos 2013 10:13

    MEMUR OLUNCA AKAN SULAR DURUYOR