E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBrüksel'de Atina'ya soğuk duş: Türkiye'ye yaptırım yok---

Brüksel'de Atina'ya soğuk duş: Türkiye'ye yaptırım yok

Brüksel'de Atina'ya soğuk duş: Türkiye'ye yaptırım yok
11 Aralık 2020 - 03:55 borsaningundemi.com

Brüksel'deki zirvede Yunanistan'ın ağır yaptırım talepleri kabul görmedi. Zirvenin sonuç bildirgesinde "Avrupa Birliği Türkiye ile diyaloğa fırsat tanımak istiyor" denildi



Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini gerekçe göstererek halihazırda iki TPAO yetkilisine yönelik kısıtlayıcı tedbir içeren listeye ekleme yapılmasını kararlaştırdı.

Brüksel'de yapılan AB Liderler Zirvesi devam ederken sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili bölümü üzerinde saatler süren müzakerelerin ardından uzlaşıya varıldığı açıklandı ve bildirinin ilgili kısmı paylaşıldı.

Bildiride, Türkiye'nin tek taraflı adımlara ve provokasyonlara devam ettiği, AB'ye karşı söylemini yükselttiği iddia edilerek, Oruç Reis gemisinin Antalya Limanına dönmesinin not edildiği, Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için gerginliğin düşürülmesinde AB tarafının ısrarcı olduğu ifade edildi.

Bildiride, AB'nin Türkiye ile karşılıklı çıkara ve iş birliğine dayalı ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı bulunduğu tekrarlanarak, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin AB ve üyeleriyle gerçek bir ortaklığı desteklemek, farklılıkları diyalog ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözmek için hazır olduğunu göstermesi halinde pozitif Türkiye-AB gündemi hala masadadır. Bu tür bir gündem ekonomi ve ticaret alanlarını, halklar arasında teması, yüksek düzeyli diyaloğu ve göç konusunda devamlı işbirliğini kapsayabilecektir. AB Konseyi, AB ile Türkiye arasındaki iletişim kanallarının açık tutulmasının önemini vurgulamaktadır."

AB'nin Türkiye'deki Suriyelilere finansal yardım sağlamaya devam etmek için ve göç yönetimi konusunda hazır olacağı bildirildi.

Bildiride, 11 Kasım 2019'da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki "yetkisiz olduğu ileri sürülen" arama faaliyetleri hakkında alınan kısıtlayıcı tedbir kararı temelinde, daha önce hazırlanan listeye ek yapılması için AB Konseyi'ne çağrı yapıldı.

Ayrıca AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonu'nun, Mart 2021'de yapılacak zirveye kadar Türkiye-AB siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin durumunun yanı sıra listeye ek yapılması kararının kapsamının genişletilmesini de içerecek şekilde nasıl yol alınacağına dair araçlar ve seçeneklerle ilgili rapor sunması istendi.

Bildiride aynı zamanda kapalı Maraş'ın bir kısmının açılması kınandı ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına saygı gösterilmesi gerektiği savunuldu.

AB'nin Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde çözümüne yönelik müzakerelerin BM himayesinde yeniden hızla başlamasını desteklediği belirtilen bildiride, "aynısının Türkiye'den de beklendiği" ifade edildi.

AB Konseyi ayrıca AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Doğu Akdeniz konulu çok taraflı konferans teklifini ileriye taşımasını istedi.

Bildiride son olarak, "AB, Türkiye ve Doğu Akdeniz'deki durumla ilgili konularda ABD ile koordinasyon içinde olmayı amaçlayacaktır." denildi.

22 ÜLKE KARŞI ÇIKTI

Yunanistan, Türkiye'ye silah ambargosu, AB fonlarının askıya alınması gibi sert yaptırımlar uygulanmasını talep ediyordu.

Almanya ise, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin askıya alınmasına neden olacak katı önlemlerin alınmasına karşı çıkıyordu.

Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avusturya ve Lüksemburg'un dışındaki 21 ülke de Almanya ile aynı görüşte.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ANTALYA11 Aralık 2020 17:26

    dersimli kemal ve bıden cılar kafayı yerler artık....

  • rockIngrates11 Aralık 2020 16:32

    Yapabilecek güçleri olsa şimdiye kadar çoktan yapmışlardı. Batı pragmatiktir.Bizim elimizdeki kozlarında, kendi ekonomilerinin de zarar göreceğinin farkındalar. Türkiye'nin 2050 projeksiyonunda nasıl bir güç olacağını da kendi think tank kuruluşları söylüyor. O kadar kolay değil. Olursa göstermelik iki şirkete yaptırım gelir hepsi bu.

  • KASIM YANTIR11 Aralık 2020 16:25

    asıl doğuş duşu dostları chp vurgun şeklinde yemiştir.

  • ZEYREK ZEMHERİ11 Aralık 2020 16:04

    yunanistan kim hamamoğlanı gibi kullanıyorlar.böyler kerizler olmasa bunlar kime silah satacaklar.AB gitsin sırada ABD var onlar gelsin.bunların dostları muhalefet te şok oldu hdp bir şey demem de ATATÜRK ün parsiti olduğunu sözde chp ve milliyetci kırıntısı dahi olmayan iyi parti geçmiş olsun.

  • ZELİHA KARAKAŞLI11 Aralık 2020 15:51

    İçimizdeki bunların dostları muhalef  bir kaç gün önce havalanır iken AB baktıkı Türkiye kale gibi duruyor hem kendileri hemde muhalefet iştahı kaçıp morelleri bozuldu.

  • ANTALYA11 Aralık 2020 14:50

    macron ve tayfası morardı. reis büyüksün...

  • RAMO CANCAN11 Aralık 2020 10:59

    Bunlar bize nasıl yaptırım yapacaklar.yaptırım yapacaklar ise kendilerine yapmış olacaklar.almanya, hollanda ve fransa, diğer ülkelerin nın binlerce şirketi varmış ülkemizde üretim yapıyorlar.siz hiç gördünüzmü ayağına kurşun sıkına.ABD de bir halt yapamayacak.Türkiye artık boğazına kadar gömüldü.Türkiye bundan sonra pislik yapma zamanı gelince artık kimse kontrol edemez.buna yahudi sülaleri izin vermez.eğer verirler ise israil devleti sıkıntıya girer onun güvenliği bizim üzerimizidne sağlanmaktadır.

  • özer11 Aralık 2020 10:37

    Yaptırım yok değil  Marta kadar izlenecek. Lütfen saptırmayın.

  • demir ceyhan11 Aralık 2020 09:30

    Yahhooooo

  • Emrah 11 Aralık 2020 06:23

    Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlar diğer devletleri bağlamaz. Fransa Avrupa Birliği deyip diğer devletlerinde işin işine girmesini istiyor. Sebebi fransanın Yunanistan'a silah satmak istemesi başka sebeplerde olabilir.

  • aaaaa11 Aralık 2020 05:48

    Simdi onlar dusunsun