E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) ülkelerinin yıldızı sönmeye başladı. 2001 yılından itibaren yüksek büyüme oranlarıyla küresel ekonominin motoru olarak nitelendirilen, 2008 küresel krizinin ardından büyüme hızları düşen BRICS’in yine notu kırıldı.
Rusya ve Brezilya’nın ardından Güney Afrika da yatırım yapılabilir notunu kaybetti. Standard & Poor’s, ülkedeki politik belirsizliği gerekçe göstererek BB+ seviyesine indirdi. Görünümün de negatif olduğu bildirildi.
Bu da notun tekrar düşürülebileceğini gösteriyor. Güney Afrika’nın notu 17 yıl içerisinde ilk kez yatırım yapılabilir seviyenin altına indi.
Fitch, Güney Afrika’nın notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak, Moody’s ise 2 basamak üzerinde tutuyor.
TÜRKİYE YALNIZ DEĞİL
Habertürk'ten Naime Sert'in haberine göre, Türkiye ile göreceli olarak karşılaştırılan bu ülkelerin kredi notlarının düşmesi Türkiye’nin bu alanda yalnız kalmadığının işareti. BRICS’te kredi notu kırılmayan Çin ve Hindistan kaldı.
Hindistan 2014 yılından bu yana büyüme ve ekonomik istikrar konusunda gösterdiği gelişmeye rağmen kredi notunun BBB- seviyesinde tutan Moody’s ve Standard & Poor’s’u sık sık eleştiriyor.
BRICS ülkelerinden Rusya ve Brezilya’nın notu ise 2015 yılında çöpe çevrilmişti. Moskova, Suriye’deki siyasi rolü ve hammadde fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle yatırım yapılabilir notu kaybetmişti.
Brezilya ise Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in darbeyle görevinden uzaklaştırılması notunun kırılmasına yol açmıştı. Türkiye ise son yatırım yapılabilir notunu 27 Ocak’ta kaybetti.
Fitch notu BBB-’den BB+’ya düşürdü, görünümü durağan yaptı. Moody’s ise 18 Mart’ta yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında Ba1’deki not görünümünü durağandan negatife indirdi.
S&P’nin Türkiye kredi notu ise yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında BB, görünüm negatif.
KENDİ AJANSLARINI KURACAKLAR
BRICS ülkeleri Ekim 2016’da Hindistan’da yaptıkları toplantıda kendi kredi derecelendirme kuruluşlarını kurma kararı aldı. Ajansın gelişmiş ülkelere özel değerlendirme standardını oluşturacağı belirtildi. BRICS tarafından 50 milyar dolarlık sermaye ile ortaklaşa kurulan Yeni Kalkınma Bankası (NDB) ise Temmuz 2015’te Şanghay’da resmi olarak faaliyete geçti. NDB’nin 100 milyar dolar sermayeye ulaşması hedefleniyor.
BÜYÜMEDE BAŞI YÜZDE 4.4 ILE HINDISTAN ÇEKIYOR
Dünyanın gelişen ekonomilerinden oluşan BRICS ülkelerinin nüfusu, toplam dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor. PricewaterhouseCoopers’a göre Çin, 2030’a kadar dünyanın en büyük ekonomisi haline gelecek. Hindistan üçüncü olacak. 2016 yılında Hindistan yüzde 7.4, Çin ise yüzde 6.7 büyüdü. Güney Afrika’nın büyüme oranı yüzde 0.28 kaldı. Türkiye yüzde 2.9 büyürken yüzde 3.6 daraldı. Rusya ise 2015’te yüzde 3.7 daraldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
demekki neymiş, dış mihraklar türkiyeye komplo kurmuyormuş. ekonomisi kötü yönetilen ülkelerin notunu düşüyormuş
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:27)