E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar aylardır peşinde olduğu sorunun cevabını en sonunda bu gece almış olacak. Birleşik Krallık halkı TSİ 12.00 itibariyle son yılların piyasalar için en büyük politik belirsizliklerinden birine son vermek için sandıklara gitmeye başladı bile.
Bugünkü referandumun sonucu ile birlikte sadece Birleşik Krallık için değil başta Euro Bölgesi olmak üzere tüm dünya piyasaları için çok önemli bir belirsizlik ortadan kalkmış olacak. Tabi halk eğer AB’de kalmayı oylarsa.
BELİRSİZLİK POUNDU NASIL ETKİLEDİ?
Aşağıdaki grafikte Avustralya Doları (AUD), Euro (EUR), Japon Yeni (JPY), İsviçre Frankı (CHF) ve Büyük Britanya Poundu’na ait (GBP) son üç yıllık efektif kur endeksi var.
AB Referandumu’nun tarihi Şubat ayında netleşti. Referandumun piyasaların ana gündem maddesi haline bu sene başından itibaren gelmeye başladığını kabul edersek grafik, referandum belirsizliğinin pound üzerindeki olumsuz etkisini net bir şekilde gözler önüne seriyor.
Özellikle ilk aylarda diğer para birimlerine kıyasla çok kötü bir performans sergileyen pound son iki ayda yaralarını büyük oranda sarmayı başarmış. Aralık ayı sonunda 115.00 üzerinde olan reel efektif pound endeksi Nisan sonunda 107.00 altına geriledikten sonra Mayıs ayındaki toparlanma ile 109.00 üzerine yükselmiş. Yine de Aralık sonuna kıyasla hala yaklaşık %5’lik bir gerileme var.
Fakat hesaplamaya Haziran ayını da katarsak tablo biraz daha değişiyor. Grafikte göremediğimiz Haziran ayında pound, dolar ve euro gibi para birimlerine karşı %3 - %2 arası bir değer kazandı. Yani pound şu an itibariyle Aralık sonuna karşı sadece yaklaşık olarak %3 - %2 aşağıda.
Son günlerde açıklanan anket sonuçlarının kalalım cephesinin güç kazandığını göstermesi piyasalar açısından önemli bir dönüm nokta olmuş gibi görünüyor. Fiyatlamalardan anladığımız kadarıyla piyasalar Birleşik Krallık'ın AB'de kalacağına karar vermiş durumda ve kalalım sonucu büyük oranda fiyatlara girmiş. Yine de Aralık ayından bugüne gerçekleşen hareketi dikkate aldığımızda 'Kalalım' sonucunun netleşmesiyle pound için yukarılarda hala %3 - %2'lik bir alanın olduğunu söyleyebiliriz. Bu da GBPUSD için 1.52 - 1.51'lere doğru bir atak, EURGBP'de 0.74 - 0.73'lere doğru bir geri çekilmeyi ima ediyor.
SON ANKETLER NE DİYOR?
‘İngiltere AB’den Çıkacak mı’ sorusunun net cevabını saatler sonra öğrenmiş olacağız ama referandum sonucuna şimdiden ışık tutabilecek anket sonuçları neredeyse her gün yayınlanıyor. Aşağıdaki tabloda Haziran ayında düzenlenen anket sonuçlarını görüyorsunuz.
Son on ankette burun farkıyla 'Kalalım' üstünlüğü var. Son on anketin beşi kalalım diyenleri, dördü ise ayrılalım diyenleri önde gösteriyor. Sadece dün açıklanan dört anketi dikkate alırsak ise başa baş bir yarış görüyoruz. Son dört anketteki oranlara katılımcı sayısına göre bir ayarlama yaptığımızda %46.81 'Kalalım', %46.21 'Ayrılalım', %6.98 'Kararsız' gibi bıçak sırtında bir sonuç ortaya çıkıyor.
Tam bu aşamada anketlerle ilgili bir kaç uyarı yapmakta fayda var. Kararsızların oranı hala gerçek sonucu değiştirecek kadar yüksek ve anketlerin yapılış şekline (telefonda, online) göre sonuçlarda dikkate değer farklılıklar var. En önemlisi ise anketlerin asıl sonucu tahmin etmekteki başarısız olabileceği gerçeği.
Fakat eğer piyasadaki fiyatlamaların anketler üzerinden gerçekleştiğini varsayarsak 'Kalalım' sonucunun gerektiğinden fazla fiyatlandığını söyleyebiliriz. Anket sonuçları bir birine çok yakın oranlara işaret ederken pound şimdiden kutlamalara başlamış durumda.
YA BREXİT OLURSA?
Piyasaların beklemediğinin gerçekleşmesi, yani Birleşik Krallık halkının AB'den ayrılmayı tercih etmesi (Brexit) kısa vadeli şokların yanında uzun vadeli birçok politik riski de beraberinde getirecek. Avrupa Birliği için varoluşsal şüpheleri güçlendireceği için poundun kendisiyle birlikte euroyu da aşağılara çekme ihtimali yüksek.
Beklenmeyen Brexit'in gerçekleşmesi durumunda bir kaç aylık bir periyotta kademeli olarak GBPUSD %10 - %15'lere varan bir düşüş patikasına girebilir. EURUSD'de bir o kadarlık kademeli bir düşüşe tanıklık edebiliriz. Lira gibi riskli para birimi olarak değerlendirilen para birimleri de bu senaryonun kaybedenleri arasında olacak. Diğer yandan yen, frank ve ALTIN gibi para birimleri Brexit senaryosunda kazanacaklar için en büyük adaylar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:28)