E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Amsterdam, İngiltere'nin Brexit ile Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından kıtanın en büyük hisse senedi ticareti ve finans merkezi olan Londra'yı yerinden etti. Londra'da yapılan işlemlerin bir kısmını kendisine çeken Amsterdam zirveye yükselerek Avrupa'nın yeni finans merkezi haline geldi.
Perşembe günü her iki şehirde de operasyonları olan Cboe Exchange tarafından yayınlanan verilere göre Hollanda borsasında bir günde 9,2 milyar euroluk sermaye hareketi oldu. Aynı gün bu rakam Londra'da 8,6 miyar euro olarak gerçekleşti.
Henüz Brexit'in hayata geçirilmemiş olduğu 2020 yılı boyunca Londra'da günlük ortalama 17,5 milyar euroluk işlem hacmi gerçekleşiyordu. Onu 5,9 milyar euro ile ikinci sırada Frankfurt takip etti. Amsterdam ise ortalama 2,6 milyar euro ile 6. sıradaydı.
İngiltere ekonomisine korona virüs darbesi
Dünyanın en köklü borsasının bir kez daha yıldızı parladı
Euronews'ten Sertaç Aktan haberine göre, Brexit'in 1 Ocak 2021'de resmen hayata geçmesinin ardından birkaç gün içerisinde günlük ortalama 6 milyar euroluk işlem hacminin Londra'dan AB'nin çeşitli başkentlerine kaydığı belirtiliyor.
Dünyanın en eski borsası ünvanını taşıyan Amsterdam finans piyasaları da bundan en yüksek payı kapan yer oldu.
Londra uyarmıştı
Başta Londra Belediye Başkanı olmak üzere şehrin yetkilileri ve Londra iş dünyası AB tek pazarından çıkmanın sonuçları konusunda hükümeti defalarca uyardı. Nitekim Brexit öncesi finansal işlemlerden elde edilen gelirler tüm ülkede toplanan vergi gelirlerinin yüzde 10'una tekabül ediyordu.
AB finansla piyasalar izleme kuruluşu olan ESMA'dan yapılan değerlendirmeye göre Londra'dan AB'ye doğru yaşanan hacimsel kayma kalıcı.
Dax’ın yükselişi iyi bitmeyebilir
Swap piyasasında da önemli değişimler yaşandı
Dünyanın en büyük swap işlemlerinin yapıldığı yer olarak ün kazanmış olan Londra artık New York ve AB merkezli finans şehirlerini veya birkaçının eriştiği toplamı yakalamasının zor olduğu düşünülüyor.
IHS Markit'in analizlerine göre Amsterdam ve Paris'te swap işlemlerinin biraz daha uygun hale gelmesiyle Temmuz 2020 'den bu yana yüzde 10'luk artışlar kaydedildi. Bu sırada Londra'nın pastadaki payı yüzde 40'ın biraz altından yüzde 10'un biraz üstüne kadar düştü. ABD'deki platformlar ise doğan boşlukta hacimlerini iki katına çıkararak toplam euro swap piyasasında paylarını yüzde 20'ye ulaştırdılar.
Brüksel Londra'ya hemen denklik tanımak istemiyor
Brüksel henüz Londra'ya euro swapları için denklik tanımış değil çünkü İngiltere'nin AB kurallarından sapıp sapmayacağı bilinmiyor. Bu nedenle zamana yayılan kademeli bir denklik verilmesi planlanıyor. Başbakan Boris Johnson yaptığı açıklamalarda gerekli denkliğin oluşması için tüm bürokratik işlemleri yaptıklarını belirtmiş ve "piyasaları parçalara ayırmanın kimsenin yararına olmayacağını" söylemişti.
AB finans alanındaki yetkilisi Mairead McGuinness ise denklik meselesinin birlik içerisinde tartışılmaya devam ettiğini kaydetti. Brüksel euro ağırlıklı işlemlerin Londra'dan AB kaymasını istiyor ki bu şekilde finans piyasalarını denetleme konusunda fazla sıkıntı yaşanmasın.
İngiliz Sterlin’inde yükseliş vakti mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:49)