E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBrexit anlaşması reddedildi! Bundan sonra ne olacak---

Brexit anlaşması reddedildi! Bundan sonra ne olacak

Brexit anlaşması reddedildi! Bundan sonra ne olacak
13 Mart 2019 - 11:39 borsaningundemi.com

23 Haziran 2016 tarihinde Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan İngiltere’nin Brexit sürecinin piyasaları sarsacak siyah kuğu olma potansiyeli hala devam ediyor

''Avam Kamarası bu hafta oldukça önemli Brexit oylamalarına ev sahipliği yapmakta. 15 Ocak’ta parlamentoda tarihifarkla reddedilen başbakan Theresa May’in Brexit anlaşması, yaklaşık iki ay sonra kısmen değiştirilmiş şekliyle yeniden oylamaya sunuldu. Dün yapılan oylama sonucunda anlaşmalı şekilde Avrupa Birliği’nden ayrılmak 149 oy farkla reddedildi. Oylama sürecinin siyasi krizi derinleştirme potansiyeli de bulunuyor. Siyasi krizin derinleşmesinin, ekonomiye yansımasının da olumsuz olması kaçınılmaz gözüküyor. 23 Haziran 2016 tarihinde Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan İngiltere’nin Brexit sürecinin piyasaları sarsacak siyah kuğu olma potansiyeli hala devam ediyor.
Bilindiği üzere Lizbon Anlaşması’nın 50 Maddesi gereği Birleşik Krallığın ayrılma sürecini 2 yıla yayması gerekiyordu.

2017’de başlayan bu süre 29 Mart 2019 tarihinde doluyor.

Brexit Anlaşmasının Yol Haritası

Dünkü oylamanın sonucunda Brexit Anlaşması Parlamento’dan geçmedi. Başka bir ifade ile; parlamento, 29 Marttarihinde Avrupa Birliği’nden anlaşmalı bir şekilde ayrılmayı reddetti. Şimdi gözler bugünkü oylamaya çevrildi.

İngiltere’nin anlaşma olmadan ayrılması Avam Kamarası’nın oylamasına sunulacak. Parlamentonun anlaşma olmadan ayrılmayı reddetmesi durumunda, Perşembe günü yeni bir oylama daha yapılacak. Bu sefer de Brexit’in ertelenmesi parlamentonun onayına sunulacak. Eğer 14 Mart’taki bu oylama da olumsuz sonuçlanırsa, İngiltere AB’den anlaşmasız ayrılacak. Eğer onaylanırsa, Başbakan Theresa May, AB’den erteleme talep etmek durumunda kalacak ve içlerinde yeniden oylamanın,Brexit’in iptalinin, erken seçimin, referandumun, yeniden anlaşmanın, güven oylamasının, anlaşmasız Brexit’in olduğu 7 farklı seçenek gündeme gelecek. Özetle; 3 günlük sürecin sonunda, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden anlaşmalı, anlaşmasız ayrılması veya AB’den ayrılma tarihinin ertelenmesi netleşecek.

İngiltere ekonomisi, 2018’in 4 çeyreğinde % 0.2 büyüyerek son 6 yılın en zayıf büyüme performansını sergiledi. Brexit sürecinde doğrudan yatırımların azalması, düşük büyüme oranlarının en önemli sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İngiltere, AB üye ülkeleri arasında en yüksek doğrudan yatırım hacmine sahip ülkedir. AB’den çıkış birçok negatif makroekonomik sonucu beraberinde getirebileceği gibi, İngiltere ekonomisinin büyüme ivmesinin yavaşlayacağını söyleyebiliriz.

İngiltere’nin Dış Ticaret Kompozisyonu

İngiltere, 2017 senesinde Avrupa Birliği’ne karşı toplam 77,5 Milyar Euro dış ticaret açığı vermiştir. Avrupa Birliği’ne üye devletlere toplam 317 Milyar Euro ihracat yaparken, bu rakam İngiltere’nin yaptığı toplam ihracatın %44,5’una denk gelmektedir. İngiltere toplam ithalatının %53’ünü Avrupa Birliği’nden yapmaktadır. İngiltere’nin en büyük 10 ticaret partnerinin Euro bölgesinde olduğu düşünüldüğünde ticaret hacminin daralacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Anlaşmasız Brexit günlük yaşamı ilgilendiren yasal düzenlemelerin bir anda sona ereceği anlamına gelmezken, aynı zamanda İngiltere ile AB arasındaki ticaret ilişkisinde önemli değişikliklere yol açacaktır.''

Brexit Oylamaları Sonucunda Pound’un Euro ve Dolar Karşısında Nasıl bir Seyir İzleyeceğine Yönelik Beklentilerimiz ve Önerilerimiz için tıklayınız...

ALAN YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)