E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD; Rusya ve Suudi Arabistan’ı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükseldi. ABD’nin petrol üretim hacmindeki genişlemeye bağlı olarak küresel çapta bir arz fazlasının oluşması, fiyatların düşmesine neden oldu. Dünya petrol üretiminde %40 paya sahip OPEC ise üretimi bir miktar kısma kararı alarak karşı hamlede bulundu. Üretim miktarındaki düşüş, petrol fiyatlarının yılbaşından bu yana yaklaşık %30 artmasına neden oldu. Geçtiğimiz günlerde, OPEC’in Nisan ayında yapılması beklenen toplantıyı iptal ettiğini duyurması, piyasa analistleri tarafından üretimdeki kesintilerin ilk toplantı tarihi olan Haziran ayına kadar devam edeceği şeklinde yorumlandı.
ABD ve OPEC hattında durum böyle iken, Kuzey denizinin Brent petrolü enerji piyasası açısından daha da önemli hale geldi. Dünya petrol arzının %66’ının fiyatı belirlenirken Brent petrol referans alınıyor. Brent petrol fiyatının dünya enerji piyasası için oldukça önemli bir gösterge niteliğinde olmasının sebebi; yaklaşık 100 Milyon varile ulaşan günlük petrol üretimi içerisinde diğer petrol türevlerine nazaran üretiminin daha kolay olmasından kaynaklanmaktadır. ABD’de teknoloji ve inovasyona bağlı olarak kaya petrolü üretiminin artması, WTI petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu. Kuzey Amerika’daki ‘’kaya petrolü devrimi’’ WTI’ın fiyatını Brent’ten daha ucuz hale getirirken, küresel petrol fiyatlarını da aşağı çekti.
Global yatırım bankalarının piyasa analistleri; ABD ile OPEC üyesi ülkelerin arasında petrol fiyatlarının 60-70 $ seviyesinde dengeye geldiğini, bu bandın dışına taşacak fiyatların iki taraftan birini olumsuz etkileyeceğini öne sürmektedirler. Petrol fiyatlarının 65 $’ın üzerine çıkması, harcanabilir geliri azaltması, dolayısıyla da ABD’nin büyüme ivmesini yavaşlatması beklenilmektedir. Nitekim, Trump da fiyatlar 65 $’ın üzerine çıktığında OPEC’in petrol üretimini kısmasını eleştirdi. Fiyatların 65 $’ın altına gerilediği tam tersi bir senaryoda ise, petrol ihracatçısı ülkelerin neredeyse tek ihraç kalemlerinin petrol olması sebebiyle milli gelirleri bu durumdan olumsuz etkilenecektir. ABD ve Suudi Arabistan arasındaki 350 Milyar USD’ye yakın silah satışı anlaşması ve diğer ticari işbirlikler dikkate alındığında; petrol fiyatlarındaki dengeyi, öngörülemeyen risklerin değiştireceğini söyleyebiliriz. Diğer bütün koşullar sabitken, petrol fiyatlarının yatay bir seyir izleyeceğini öngörüyoruz. Bu süre zarfında, dünya ticaret hacmi ve küresel büyüme rakamları petrol fiyatlarını belirleyecek temel faktörlerden olacaktır. Petrol fiyatlarını kısa ve orta vadede arz miktarı belirleyecekken, uzun vadede ise fiyatları talep miktarı belirleyecek.
Makroekonomik ve politik gelişmelerin Brent petrol fiyatlarını nasıl etkileyeceğine dair hedef fiyat seviyelerini içeren öngörü ve beklentilerimiz için tıklayınız…
Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Çin anlaşmasıyla birkaç gün dışında aşmaz 50-60 arası takılır
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:24)