E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
4 kişilik bir ailenin yıllık elektrik faturasının yüzde 31'i küçük ev aletlerinden kaynaklanıyor. Elektrik tüketimindeki artışın cari açığı tetiklediğini belirten Homend Genel Müdürü Hakan Koçer, tüm elektrikli ev aletlerinde 'A sınıfı' özelliğinin aranması gerektiğini söyledi.
Enerji tüketiminin hızla artması Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. Önceki gün, 'Enerji İle İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmelik' hazırlanarak Bakanlar Kurulu kararı ile yayımlandı. Yönetmelik ile fazla enerji tüketen ve çevreye zarar veren elektrikli cihazları kontrol edileceği açıklandı. Ancak, küçük ev aletleri yönetmelik kapsamına alınmadı. Küçük ev aletleri markası Homend'in Genel Müdürü Hakan Koçer, boyları küçük olan bu aletlerin aslında daha fazla enerji harcadığını, asıl bu cihazların enerji kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Evde kullanılan enerjinin yüzde 31'inin küçük ev aletleri tarafından tüketildiğini söyleyen Koçer, bu cihazların da yönetmelik kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
Hali hazırda üretilen beyaz eşyaların neredeyse tamamının enerji tasarruflu olduğunu dile getiren Koçer, "Ancak küçük ev aletleri için bunu söylemek zor. Bu cihazların boyları küçük algılanıyor ama değil. Onların tükettiği, boylarını aşıyor. Günde 4 saat çalışan buharlı ütünün enerji tüketimi günde 24 saat çalışan bozdolabının enerji tüketimine eşit." sözlerine yer verdi. Bu segmentte enerji verimli ürünlere ihtiyaç olduğunu gördüklerini söyleyen Koçer, Homend markası altında akıllı ve tasarruflu ev aletleri üretmek için yola koyulduklarını vurguladı. A enerji sınıfı ürünler konusunda öncü olduklarını iddia eden Koçer, "Homend'le küçük ev aletlerinde tasarruf devri başladı. A sınıfı enerji tüketiminde sıra beyaz eşyalardan sonra küçük ev aletlerine de geldi." dedi.
Homend markalı yeni ürünlerin tanıtımı toplantısında konuşan Koçer, "Son 30 yıl içinde kişi başı tüketilen elektrik miktarı 4 kattan daha fazla arttı, artan elektrik ihtiyacını karşılamak için yapılan petrol ve doğal gaz ithalatları da cari açığın büyümesinde etkili oldu. Cari açığı artıran önemli nedenlerden biri elektrik kullanımının son dönemdeki artışı." dedi. A sınıfı enerji tüketiminin sadece beyaz eşyalara özgü bir nitelik olmadığını, artık tüm elektrikli ev aletlerinde bu özelliğin aranması gerektiğini ifade eden Koçer, her ürün grubunda tasarruflu ve akıllı ürünlerle yer almayı hedeflediklerini açıkladı. Koçer ayrıca, A enerji sınıfı Homend ürünlerinin sektöre örnek olmasını arzu ettiğini, tüm küçük ev aletleri üreticilerinin ürün yol haritalarında A enerji sınıfı ürünlere öncelik vermelerini temenni ettiğini de belirtti.
Homend olarak enerji tasarrufunun hem bireysel hem de ulusal bazda önemli olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Koçer, "Tüm Ar-Ge çalışmalarımızda, yenilikçi fikirlerin yanı sıra tasarruflu ve akıllı ürünler geliştirmeye odaklanıyoruz. Türkiye'nin hem cari açığının hem de dışa bağımlılığının azaltılması konusunda katkımız olursa ne mutlu bize." dedi. Homend Ürün Geliştirme Direktörü Mehtap Yıldız ise ev içi ısıtıcı giderlerinin eklenmesiyle birlikte yıllık ev içi elektrik harcamaları katlanarak artığını, enerji verimsiz küçük ev aletlerinin ülke ekonomisine zararının yılda 1 milyar TL olarak hesaplandığı bilgisini verdi. Yıldız, "A sınıfı küçük ev aletleriyle bir ev yılda 144 TL tasarruf edebilir." dedi.
zaman
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:24)