E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstikbal ve Bellona markalarıyla bilinen, 2010 cirosu 4.1 milyar lirayı bulan Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak, Rusya ve Ukrayna’da 20 milyon dolara iki fabrika aldıklarını açıkladı. Boydak, yeni üretimlerinden söz ederken, “Araştırmalar erkeklerin sert, kadınların yumuşak yatak sevdiğini gösterdi. Biz de aynı yatağın yarısını sert, yarısını yumuşak yaptık” dedi.
Türkiye’de 8 ayrı sektördeki 32 şirketiyle 2010’da 4.1 milyar lira ciroya ulaşan, İstikbal ve Bellona markalarıyla bilinen Kayseri merkezli Boydak Holding, Rusya ve Ukrayna’da birer fabrika aldı. İki mobilya fabrikasını Polonyalı Forte SA’dan 20 milyon dolara alan holding, ilk 5 yılda 60 milyon dolarlık yatırım da planladı. Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak, Rusya ve Ukrayna ile dış yatırıma ilk kez soyunduklarını belirtirken, Türkiye’de de üretim ataklarını, “İdeal Komfort” yatakla sürdürdüklerini söyledi. Boydak, “Araştırmalara göre erkekler sert, kadınlar yumuşak yatak seviyor. Eşler arasındaki yumuşak-sert yatak çekişmesini bitiriyoruz” dedi. Memduh Boydak, holding yönetim kurulu üyeleri Bekir Boydak ve Murat Bozdağ’la birlikte düzenlediği sohbet toplantısında, Rusya ve Ukrayna’ya ihracatta zorlandıklarını, engellerle karşılaştıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Aslında 1990’lı yıllarda Rusya’da 5 mağazaya ulaşmıştık. 1998 krizinde çıkmak zorunda kaldık. Sonra bir daha mağazayla girmedik. İhracat yapmakta da zorlanıyorduk. Çünkü, karşımıza ciddi mevzuat ve uygulama engelleri çıkarıyorlar. Biz de bunun üzerine Rusya ve Ukrayna’da fabrika alıp, doğrudan üretim yapmayı seçtik. Polonyalı Forte SA’dan 20 milyon dolara satın aldığımız iki fabrika da faal durumda. Yüzde 100’ü bize ait olacak. Bellona markasıyla üretim yapacağımız iki fabrikaya 5 yılda 60 milyon dolar ek yatırım yapacağız.”
Murat Bozdağ, 100’e yakın ülkeye ihracat yaptıklarını, 45’inde mağazalarının bulunduğunu, böylece dünyada 5 bin farklı satış noktasına ulaştıklarını vurguladı. Memduh Boydak da, “Yurtdışında başka yatırım var mı?” sorusu üzerine şunları anlattı: “Aslında bitmeden söylemek istemezdim. Şu anda Kuzey Irak’ta yüzde 50 ortaklıkla bir fabrika yatırımı yapıyoruz. Fabrikanın inşaatı sürüyor. Rusya, Ukrayna ve Kuzey Irak’taki deneyimlerimize bakıp, başka ülkelere yatırımla yöneleceğiz.”
Rusya’daki fabrikanın Moskova’ya 160 kilometre uzaklıktaki Vladimir şehrinde, Ukrayna’dakinin de Artemovsk şehrinde olduğunu ifade eden Memduh Boydak, şunları dile getirdi: “İki fabrikada da şu anda panel mobilya üretimi yapılıyor. Yeni yatırımlarla yatak, kanepe ve oturma grupları üretimini de başlatacağız. 5 yıl sonra iki ülkedeki satışlarımızın 100 milyon dolara ulaşmasını planlıyoruz.”
Memduh Boydak, sorular üzerine, yatakla ilgili yaptırdıkları son araştırmayla yöneldikleri üretimi şöyle anlattı: “Araştırmaya göre erkekler sert, kadınlar yumuşak yatak seviyor. Avrupa’da eşler ayrı yataklarda yatabiliyor. Bizde böyle bir ayrım söz konusu değil. Bunu dikkate alarak, yumuşak-sert özelliğini tek yatakta buluşturduk. Yatağın yarısını sert, yarısını yumuşak üretiyoruz. Böylece erkek sert tarafta, kadın yumuşak tarafta yatabilecek, ortaya çıkan kavgalar da bitecek.”
Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak, Rusya ve Ukrayna’da fabrika almaya karar vermelerinde rol oynayan nedenleri anlatırken, daha önce giden Türk şirketlerinin rolüne dikkat çekti: “Şişecam, Beko ve Vestel’in Rusya’da yatırımları var. Son olarak İş Bankası’nın bir Rus bankasını satın alması, bize cesaret verdi.”
Memduh Boydak, bu yıl yatırıma 300 milyon dolar ayırdıklarını belirterek, ayrıntısını şöyle sıraladı:
200 milyon doları enerji yatırımına gidecek.30 milyon doları halı yatırımına harcayacağız.Ayrıca HES’in çelik halat yatırımı da sürüyor.
Memduh Boydak, enerji yatırımlarına da odaklandıklarını ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “İki hidroelektrik santralımız var. 190 megawat elektrik üretim kapasitesine sahibiz. 500 megawata ulaşmadan enerjide ciddi yatırımcılar arasına girmiş olmayız. Hedefimiz üretimde olan, yapımı süren veya lisansı alınmış projelerden uygun olanları almak. Elektrik dağıtımıyla da ilgileniyoruz. Ancak, fiyatlar havada uçuşuyor. Mevcut fiyatlarla alım yapmak bize pek uymuyor.”
Memduh Boydak, halka açılmaya en yakın şirketlerinin de HES Kablo olduğunu ifade ederek, “HES Kablo’nun 2010 cirosu 850 milyon lira. Bu şirketimiz Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kaydında var. Şirketlerimizi halka açmaya HES Kablo’yla başlamayı düşünüyoruz” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:29)