E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Teknoloji grubu Bosch, çip üretimine 3 milyar euroluk bir yatırım yapacağını açıkladı. Açıklamada “Enflasyon belirli tüketim mallarına yönelik talebi azaltmasına rağmen bazı çip türleri için tedarik zinciri sorunlarının 2023’e kadar sürmesinin bekliyoruz” denildi.
Yahoo Finance’ten Victoria Waldersee’nin haberine göre, Bosch CEO’su Stefan Hartung verdiği röportajda, 2022’de pek çok şeyin kolaylaşacağını ancak 2023 yılında hala bazı darboğazların olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Hartung, olası bir gerilemeden kaynaklı olarak genel talepte bir düşüş yaşanırsa bazı sektörlerin daha az çipe ihtiyaç duyabileceğini ancak buna göre bir strateji oluşturmanın hazırlıksız olmakla aynı anlama geleceğini belirtti.
3 milyar euro
Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Bosch’tan yapılan açıklamada, 2026 yılına kadar çip üretimine 3 milyar euro yatırım yapılacağı duyuruldu. Yapılan yatırım, yurtdışındaki tedarikçilere olan bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Avrupa, bu amaçla yatırım yapan firmalara destek veriyor olduğundan, Bosch da Avrupa’dan destek alacak firmalar arasına girmiş oluyor.
Arabalardan kulak içi kulaklıklara kadar hemen her ürün için silikon karbür çipler ve mikro sensörler üreten Bosch Teknoloji Grubu, Almanya’daki yeni AR-GE merkezlerine 170 milyon euro ve Dresden’deki silikon fabrikasını büyütmek için de 250 milyon euro değerinde yatırım yapacak.
4 kat güç tasarrufu sağlayan çipler
Bosch ayrıca geleneksel silikon bazlı güç çiplerine kıyasla güç kaybında dört kat azalma sağlayan galyum nitrür aracılığıyla yeni çipler üretmeyi planlıyor. Intel gibi diğer çip üreticileri 2 nanometrelik küçük çipler üretmeyi planlarken Bosch çip fabrikaları, elektrikli araçlarda kullanılmak üzere 40 ila 200 nanometrelik çipler üretmek için tasarlandı. Hartung, “Hedefimiz, Avrupa endüstrisinin özel ihtiyaçları için çip üretmek olmalıdır. Bu yalnızca nano ölçeğin altındaki çipler için değil hepsi için geçerlidir” dedi.
Bosch, ürettiği çiplerin büyük çoğunluğunu kendi ürünlerinde kullansa da üçüncü taraf üreticilerin tedariklerine de güveniyor ve zaman zaman başvurabiliyor. Hartung, “Tedarikçilerimiz kıt kaynaklarını hedefe yönelik olarak kullanmak zorundalar. Biz de aynısını müşterilerimiz için yapmalıyız” diyor.
Intel, iki yeni çip fabrikası için 20 milyar dolar yatırım yapacak
Bosch, Almanya'da 1 milyar Euro'luk çip fabrikası kurdu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Araba fiyatları ötv KDV eklenmeden iki üç katına satılıyor şu an üstüne KDV si ötv si gelince maliyetinin 5 6 katı oluyor her sektör fırsat bu fırsat deyip yapıştırıyor fiyatı yani bu iş böyle gitmez otomobil firmaları çelikti çipti derken fiyatı iki üç katına çıkardılardevletinde işine geliyor verilerden ön güzel kalem bu araba satışından gelen para
bizim siyasi partilerde bunlara kafa yoracağı yerde hemen erken seçim olsun yok olmasın yok ben başbakanlığı isterim yok ben cumhur başkanlığı diye diye halkı ve ülkeyi unuttular kendi menfaatleri kendi rantları peşine düştüler.o yüzden döviz de fırlar enflasyon da fırlar ülkenin sahibi yok ki.
20 sene tek pati hükümeti vardı da bunlara mı kafa yordu? Bunca zamanda beton dökmek yerine doviz getirici yatırımlar yapılsaydı şu anda hakikaten dünya liderliğine oynuyorduk.
dünyanın imrendiği kıskandığı bi rkaç köprü yapılabilirdi. Çin bu işi bilmiyor :D Adam lar bir işere giriyor.Burada personel işler öğrenince zaten ayrısı kandi işini başka hayaller ile kuaracak. zaten gelişimde böyle oluyor. Bizde kamyon şöförü, harç karıcı, duvar sıva ustası ithal kamyon şöfürleri yetiştiriyoruz :D eeee hani Çin modeli yapıyorduk ? buyrun Çin gibi bir atılımyapalım.. Gerçi kapasiteli insanın ne işi var ülkemizde, .çoktan dışarda yabancı firmada çalışmaya başlamıştır 5 - 7 - 10 bin us aylıkla...
Biz de boş durmuyoruz İstanbul ve Ankarada yüksek katlı konutlar yapıp kimi bulursak satmak için 20 milyar Euroluk ucuz kredi dağıtıp satıyoruz. Alman çip yerine konuta kaynak ayırsa büyüme rekorları kırar ilk on ekonomiden de biri olurdu.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:46)