E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borusan Grubu'nun 2015 yılı finansal ve operasyonel performansının değerlendirildiği 10. kamuoyu bilgilendirme toplantısı bugün Borusan Müzik Evi/Beyoğlu'nda yapıldı. Borusan'ın 2015 yılı konsolide cirosunun 4,4 milyar dolar, faaliyet karının 329 milyon dolar olduğu ve bu bir yıl içerisinde başta enerji alanında olmak üzere toplam 362 milyon dolar yatırım gerçekleştirildiği açıklandı. Toplantıda ayrıca Borusan'ın inovasyon, ArGe ve dijital dönüşüm alanlarında, 2020 yılına kadar gerçekleştirmeyi hedeflediği iddialı yatırım planı açıklandı.
10. Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı'na Borusan Holding CEO'su Agah Uğur'un yanı sıra Borusan'ın üç tepe yöneticisi, Borusan Holding Strateji, İş Geliştirme ve İnovasyon Başkanı Lale Ergin, Borusan ArGe Genel Müdürü Dr. Murat Yıldırım ve Borusan Holding İcra Kurulu Üyesi Erkan Kafadar katıldı.
Uğur: "Artık ArGe, inovasyon ve dijital dönüşüme yaptığımız yatırımlarla övüneceğiz "
Toplantıda konuşan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Borusan'ın önümüzdeki yıllarda bir yandan satın alma ve doğrudan yatırımlar yolu ile büyümeye devam ederken en büyük yatırımlarını inovasyon, ArGe ve dijital dönüşüm alanlarında yapacağının altını çizerek şunları söyledi:
"Şimdiye kadar biz dâhil Türkiye'de şirketler hep fabrikalara, tesislere, makinalara yaptıkları fiziki yatırımlarla övünürlerdi. Bunları kuşkusuz yapmaya devam edeceğiz ama dünyanın Sanayi 4.0 konuştuğu noktada sadece bunlarla yetinemeyiz. Bundan sonra iş dünyası olarak daha çok ArGe'ye, yenilikçi ürün ve hizmet geliştirmeye, dijital dönüşüme yaptığımız yatırımlarla övünmeliyiz. Özel olarak hiçbir kuruluşu eleştirmek için söylemiyorum ve kendimizi de dâhil ederek söylemek istiyorum ki; Türkiye'de büyük kurumsal şirketler bu 3 alanda, yani inovasyon, ArGe ve dijital dönüşüm konularında yeterince hızlı değil."
İnovasyon, ArGe ve dijital dönüşümü önümüzdeki yıllarda Borusan'ın üzerinde yükseleceği 3 ana sütün olarak tanımlayan Uğur, "Dünyada son dönemde hızlanan teknolojik gelişmeler ve trendler mevcut işlerin yapılış şekillerini değiştirdiği gibi, bugüne kadar yapılması mümkün olmayan bazı iş modellerini de uygulanabilir hale getirdi. Bu nedenle gelişen teknolojileri takip etmemek rekabet açısından olanaksız hale geldi. Rekabetin yoğun olarak arttığı günümüzde düşük maliyetli, yıkıcı iş modelleri ile rekabet edebilmek için geleneksel işlerin mutlaka sorgulanması ihtiyacı ortaya çıktı.
Biz de bu yeni dünya düzenine ayak uydurabilmek için inovasyon, ArGe ve dijital dönüşüm projelerimizle Borusan'ın yeni yüzünü inşa ediyoruz. 2020'ye kadar bu üç alanda toplam 200 milyon dolar yatırım yapacağız. Grubumuzda şu anda inovasyon alanında kuluçka şirketlerimizde ve ArGe'de çalışanlar dahil 250'den fazla çalışanımız var, bu alanda büyürken genç arkadaşlarımıza ve iyi mühendislerimize çok daha fazla istihdam sağlayacağız' dedi.
Lale Ergin: "İnovasyon projelerimiz olgunlaştığında gelir beklentimiz 2 milyar dolar"
Toplantıda Borusan Grubu'nun inovasyon projelerini tanıtmak amacı ile söz alan Borusan Holding Strateji, İş Geliştirme ve İnovasyon Başkanı Lale Ergin, yaptığı konuşmada Borusan'ın yaklaşık üç yıl önce Agah Uğur'un inisiyatifiyle inovasyon yolculuğuna çıktığını ve bu çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını hatırlatarak, bu süreçte ortaya çıkan 100'den fazla fikirden 31'inin şu an proje aşamasına geldiğini belirtti.
Grup şirketlerinin inovasyon departmanlarında ve kuluçka şirketlerinde şu anda 200'den fazla kişinin istihdam edildiğini ve yıllık inovasyon yatırım bütçelerinin 30 milyon dolar olduğu bilgisini veren Ergin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Toplam 31 yeni ürün ve iş modelinin, 11'ini bugüne kadar ticarileştirdik, 20'si üzerinde ise çalışmaya devam ediyoruz. Tüm kuluçka şirketlerimizde agresif büyüme hedeflerimiz var, her yıl çift haneli büyüme bekliyoruz. Şu an üzerinde çalıştığımız tüm bu projeler olgunlaşma dönemine geldiklerinde toplam gelir beklentimiz 2 milyar doları aşıyor."
Dr. Murat Yıldırım: "3 yeni ArGe Merkezi kuruyoruz."
Geçtiğimiz yıl kurulan Borusan ArGe şirketinin Genel Müdürü Dr. Murat Yıldırım ise konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
"Teknoloji Geliştirme ve ArGe şirketimizin misyonu; rekabet öncesi işbirliği kültürüne sahip, yeniliğe endekslenmiş, yüksek katma değer yaratmaya aday teknolojilerin geliştirilmesidir. Bu çerçevede geçen bir yıl içinde, birçok ilki gerçekleştirdik, ilk adım olarak Teknoloji Yetenek ve Yetkinlik Analizlerini tamamladık. Grupta 3 yeni ArGe Merkezi'nin kuruluşu için düğmeye bastık: bunlardan birincisi Lojistik ArGe Merkezi; ikincisi İleri Malzeme Geliştirme ArGe Merkezi ve üçüncüsü Yeni Ürün Dizayn ve Tasarım Merkezi'dir."
İlk yıllık yapılanma sürecimiz sonucunda bugün ArGe'de 60'dan fazla çalışan sayısına ulaştık, 18 ayrı ArGe Projesi gerçekleştirdik, 3 patent başvurusu yaptık, üniversiteler ile 7 ortak projede birlikte çalıştık ve 4 Start-Up şirket ile de işbirliği yaptık.
Borusan ArGe olarak temel hedefimiz, alışılagelmiş ArGe yapılanmalarından farklı, çok daha esnek ve işbirliklerine açık bir yapılanma kurmak. Klasik Arge merkezlerinden 3 alanda farklılaşarak yapılanmamızı sürdüreceğiz. Bu 3 temel farktan ilki, tüm ArGe süreçlerini katma değer yaratacak şekilde tasarlamak. İkincisi sektörlerden bağımsız ürün ve süreç geliştirme kabiliyetine sahip olmak ve son farkımız ise yatay büyüme yani üniversiteler, araştırma merkezleri, start-uplar ve hatta rakipler ile ortak hedefte birleşmek.
Erkan Kafadar: " Dijital dönüşüm öncelikli hedefimiz"
Borusan Holding İcra Kurulu üyesi Erkan Kafadar ise hedeflerinin inovasyon ve ArGe çalışmaları ile mevcut tüm faaliyet alanlarında dijital bir dönüşüm yaratmak olduğunu söyledi. Kafadar, şöyle devam etti;
"Borusan olarak stratejik hedeflerimizi yakalamak ve kalıcı rekabet avantajı yaratabilmek amacı ile bu yıl kapsamlı bir dijital dönüşüm yolculuğuna çıkıyoruz. Tüm şirketlerimiz için dijital dönüşüm yol haritalarını çıkararak uygulamaya almaya başlayacağız. Borusan bu dönüşüm ile içeride Sanayi 4.0 unsurlarını hayata geçirmeyi ve hizmet süreçlerinde verimlilik artışını, dışarıda ise müşteri deneyimini iyileştirmeyi ve yeni inovatif modeller geliştirmeyi hedefliyor."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kendinden başka kimseye hayrı olmaz. Bunun gibi gereksiz ve can yakan kağıt bir dünya borsada.
şirketin sahiplerinin tahta üzerinde olması yadırganmakda sabahdan akşama kadar tek tek sayarlar
borsanın en uyuz kağıdı 2000 lot mal al patron canını çıkartır
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:07)