E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsayı yanlış zamanda terk ettiler---

Borsayı yanlış zamanda terk ettiler

Borsayı yanlış zamanda terk ettiler
04 Haziran 2024 - 16:16 borsagundem.com

Doğru zamanı yakalamaya çalışan yatırımcılar MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre geçtiğimiz hafta yanlış alarm verdi. Hulbert’e göre bu yanlış alarm aynı zamanda boğa piyasasının devam edeceğini anlatıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kısa vadeli yatırımlara odaklanan ve borsalarda doğru zamanı yakalamaya çalışan yatırımcılar geçtiğimiz hafta küresel borsalardaki türbülanstan olumsuz etkilendi. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre boğa piyasasının zirvelerine hâlâ ulaşılmış değil. Üstelik Hulbert kısa vadeli yatırımcıların davranışlarının da boğa piyasasının devam edeceğini gösterdiğine işaret ediyor.

Borsa yazarı bir ay öncesinde de boğa piyasasının henüz zirveye ulaşmadığını savunuyordu ve bu iyimserliğinin bugün de geçerli olduğunu belirtiyor. Gerçekten de ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 mayıs ayı boyunca %3,8 yükseldi ve mayıs ayının sonlarında mütevazı bir geri çekilmeyle karşı karşıya kaldı.

Hulbert nisan sonundaki piyasalardaki görünüme dikkat çekti. Borsa rallisinin karşısında duran gündelik yatırımcılar tıpkı bugün olduğu gibi mayıs ayı başında da kısa vadeli borsa türbülanslarını gerekçe göstererek hisse senetlerindeki risk seviyelerini azaltmıştı. Ancak borsa yazarına göre perakende yatırımcılar Wall Street boğa piyasaları nihai zirveye ulaştığında genellikle bu şekilde tepki vermiyor.

Piyasa türbülansları ve küçük geri çekilmeler yatırımcıların ruh hali hakkında önemli bilgiler sağlar. Karşıt yatırımcılar piyasalardaki geri çekilmelerin ardından oluşan iyimserlikten çok farklı sonuçlar çıkarabilir. Türbülanslar ve geri çekilmeler olmadan neyin ne olduğunu bilmeninse çok az yolu vardır.

Şimdiyse özellikle kısa vadede doğru zamanı yakalamaya çalışan bir grup yatırımcının davranışı hakkında bazı bilgilere ulaşmak mümkün. Hulbert özellikle de Nasdaq Bileşik Endeksi’ne odaklanan bu tür yatırımcıları mercek altına aldı. Söz konusu kısa vadeli yatırımcılar boğa piyasasından ayı piyasası görüşüne çok hızlı bir şekilde geçebiliyor. Nasdaq Bileşik Endeksi’nin seçilmesi ise endeksteki hisseleri perakende yatırımcı duyarlılığına karşı oldukça hassas olması ve bu gruptaki yatırımcılar hakkında hassas bir barometre sağlaması.

Borsa yazarının Nasdaq Endeksi’ne yönelik yatırımcı duyarlılığı araştırması kısa vadeli gündelik yatırımcıların pozisyonlarına dikkat çekti. Hulbert’in verileri mayıs ayı sonundaki düşüşlerde söz konusu yatırımcıların %50’sinin piyasalardan çekildiğini gösteriyor. Borsa yazarı çok kısa süreli bir düşüş ve çok kısıtlı bir geri çekilme sırasında oldukça fazla sayıda yatırımcının piyasadan ayrıldığına işaret etti.

Hulbert’e göre bu tablo boğa piyasasının nihai zirvesine hâlâ ulaşmadığını gösteriyor. Borsa yazarı ayrıca geçmişteki boğa piyasası zirvelerinde söz konusu yatırımcıların aynı hızla kaçmak yerine yükselişi korumaya ve hatta desteklemeye çalıştığını sözlerine ekledi. Dolayısıyla bu tür kısa vadeli gündelik yatırımcıların borsalarda yeni zirveleri zorlamaya çalışması boğa piyasasının sonuna gelindiğinin işareti olabilir.

Wall Street istihdam verilerinden mükemmeli istiyor

 

Wells Fargo başkanlık seçimi sonrası borsada yükseliş bekliyor

 

Wall Street yatırımcıları boşuna mı endişeleniyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)