E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son 6 haftalık aralıksız yükselişini dün yüzde 2.3 tırmanarak 7'inci haftaya taşıyan borsa aynı zamanda tarihi zirvesi olan 2.406 puanı aşarak 2.449 puanla yeni tepe noktasını buldu. Yılbaşından bu yana yüzde 33 yükselen Borsa İstanbul'da bu yükselişin devam edip etmeyeceği merak ediliyor.
Habertürk'ten Rahim Ak'ın aktardığına göre 2022 genelinde yüzde 16.8 oranında getiri sağlayan MSCI Türkiye endeksi, nisan ayının ilk haftasında yüzde 6.2’lik getirisi ile gelişmekte olan piyasalar arasında aylık bazda ilk sıraya yerleşti. Başta yanı başımızdaki Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye ekonomisine bir yandan enerji ve emtia fiyatlarının yükselmesi diğer yandan turizm gelirlerini azaltıcı etkisi ile olumsuz yansıyor. Borsa ve Türk varlıklarını olumsuz etkileyen ikinci önemli gelişme başta ABD Merkez Bankası FED olmak üzere merkez bankalarının faiz artırımı ve bilanço küçültme operasyonları. Global enflasyon ve savaş kaynaklı durgunluk beklentileri etkili olurken borsayı yukarı taşıyan ve bundan sonra da destek olacak 8 etken sayılıyor.
Başta savaş ve FED politikaları olmak üzere bu sürece bariyer olabilecek 2 önemli nokta varken endeksi yukarı taşıyan 8 önemli etken sayılıyor. Bunlar şöyle sıralanıyor: -Negatif reel faiz ortamı -Döviz kurundaki stabil seyir -Enflasyonun borsa şirketlerinin karını artırması -Şirketlerin piyasa değerinin iskontolu olması -Şirketlerin kendi hisselerini ucuz bulup geri almaları -Yabancıların yeterince çıkmış olması -Rusya'nın küresel endekslerden çıkmış olmasının etkisi -Konut ve otomobil fiyatlarının ulaşılmaz hale gelmesi
ŞİRKETLER ENFLASYONU SATTIĞI ÜRÜNLERE YANSITIYOR
Ekonomist ve piyasa uzmanları ilk olarak negatif reel faiz ortamının yerli yatırımcıları faizli enstrümanlardan soğuttuğunu belirtiyor. Döviz kurunun görece 14.50-14.80 bandında seyri ve kur korumalı mevduat dövizdeki yükseliş beklentilerini kırıyor. Borsayı 24 Şubat'tan bu yana soluksuz yükselten üçüncü ve en önemli neden enflasyonun yüzde 61 olduğu ortamda bir yandan yatırımcıların yüzde 20'lerdeki faize razı olmamasının yanı sıra borsa şirketlerinin bu yüksek enflasyonu ürettiği veya sattığı ürünlere yansıtabilme olanakları nedeniyle bilançolarına enflasyon rakamlarının kar olarak yansıyacak olması olarak tanımlayabiliriz. Bir çoğu Türkiye'nin dev şirketleri arasında bulunan borsa şirketlerinin sattığı ürünlere fiyat artışlarını yansıtması bir anlamda bu şirketleri ve ortaklarını yüksek enflasyondan koruyabilecek tek enstrüman gibi görünüyor.
YABANCI PAYININ YÜZDE 35'E GERİLEMİŞ OLMASI
Borsaya destek olan 4'üncü neden bu yükselişe rağmen şirket piyasa değerlerinin iskontolu yani olması gerekenden dana ucuz olması. Hemen hemen tüm analistler borsa şirketlerinin değerini yüzde 40-60 bandında iskontolu olarak hesaplıyor. Borsada bir çok şirketin hisse fiyatı yani piyasa değeri defter değinin altına işlem görüyor. Fiyat/kazanç oranları her yeni gelen bilançoda daha da düşüyor. Borsaya bir diğer önemli destek yabancı payının yüzde 70'in üstünden yüzde 35'e gerilemiş olması. Yani yabancı yatırımcı yeterince çıkmış durumda. Bir yandan yerli yatırımcı için enflasyona karşı koruma sağlayan yatırım araçlarının azalması diğer yandan yabancı yatırımcı payının daha fazla azalmayacak olmasının neredeyse kesin olması borsada alıcıların sayısını artırırken satıcıların sayısını ise her geçen gün azaltıyor. Bu durum aynı zamanda yabancının bir gün dönebileceği beklentisi de yaratıyor. Başta savaşta Türkiye'nin oynadığı rol ve ABD ile son günlerdeki yakınlaşma olmak üzere siyasi gelişmeler bu beklentiyi güçlendiriyor.
KONUT VE OTOMOBİL FİYATLARI ULAŞILMAZ
Diğer yandan borsa şirketlerinin, başta yabancıların çıkmış olmaları ve enflasyon nedeniyle ucuz kalan kendi hisselerini geri almaları çıkışı tetikleyen bir diğer neden olarak sıralanabilir. Yabancı yatırımcı açısından Rusya’nın küresel endekslerden çıkarılması nedeniyle sınırlı da olsa BİST adına oluşan potansiyel de olumlu bir hava yatırıyor. Son olarak konut ve otomobil fiyatlarının yeterince yükselerek bazı durumlarda ulaşılmaz hale gelmesi bazı yatırımcıları kaçınılmaz olarak borsaya itiyor. Önemli bir gösterge olarak borsada 2021 yılı günlük ortalama hacmin 29.7 milyar lira, 2022 yılı günlük ortalama hacmin 38,7 milyar, son bir haftada ise 54 milyar lira olarak gerçekleştiğinin altını çizmekte fayda var. Borsa İstanbul'da yeni gelecek bilançolarda da karlarda artış tahminleriyle yükselişin devam etmesi beklenirken global gelişmeler ve olası kar satışları ile düzeltmelere de dikkat çekiliyor.
Bitcoin borsalardaki düşüşü takip ediyor
Savaş, pamuk üreticilerini olumsuz etkileyecek
Enflasyon rakamları öncesi altına talep artıyor
Marketler, fiyat için rakipleriyle yakın takipte
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ağustos ayından sonra dünya piyasalarında kartlar yeniden karılacak.
Enflasyon dönemlerinde alım gücü düştüğü için iç piyasa daralır finansman giderleri artar faaliyet karlılığı düşük şirketlerin reel karı daha da düşer özetle enflasyon tüm şirketlere otomatik pozitif yansımaz çok azının reel karını, arsa emlak araç vb portföyü olan şirketlerin ydf değerini nominal olarak artırır (şekil a : Çiller döneminin krizine bakın)
Yarısına bile katılmadım.
Patronlara güven olmaz. Patron hissesi almayın. İşbank en iyisi en ucuzu.
3 haneli enflasyon olan ülkede bu yükseliş reel kazanç sağlamıyor. Son 3 yılda İstanbul'da konut fiyatları 3'e katladı da ne oldu! Herkes alım gücünün düştüğünün farkında.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:39)