E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMali politikalar büyümeci olacaktır---

Mali politikalar büyümeci olacaktır

Mali politikalar büyümeci olacaktır
24 Temmuz 2018 - 14:57 borsaningundemi.com

Merkez Bankası'nın faizi sabit bırakması ile birlikte piyasadaki dengeler değişti

Haziran’dan itibaren sadeleşme kapsamında yeni politika mekanizmasını çalıştıran TCMB, PPK toplantısında piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı ve 100 baz puan faiz artırımı beklenen toplantıda 1 haftalık repo faizini sabit tutarak %17,75 seviyesinde bıraktı. GCM Menkul Kıymetler Araştırma Departmanı olarak Merkez Bankası’nın 125 baz puan faiz artışı yapacağını öngörmekteydik. Hem bizim, hem de piyasaların beklentilerinin altında kalan faiz kararından sonra Türk varlıkları üzerinde baskı oluştu.

Piyasanın faiz artışı beklentilerine bu kadar yoğunlaşmasının temelinde elbette bozulan enflasyon beklentileri yatıyordu. Haziran ayında %15,39’a gelen manşet enflasyon piyasada faiz baskısını artırmıştı. Elbette gerçekleşme ve beklentilerdeki bozulma çerçevesinde %14’e yakınsamakta olan yılsonu enflasyon beklentileri mevcut dinamiklerde yukarı yönlü riskler oluşturmaya devam etmektedir. Reel faiz denkleminde oldukça zayıf bir noktadayız, bu noktada faizleri artırmadığımız için zayıf kalmaya devam edeceğiz. Bunun yanında, yatırımcı algısı açısından da durum negatif olarak değerlendirilebilir. Aslında para piyasalarındaki ilk fiyatlamadan da bunu çıkarmak mümkün, ancak asıl risk bu noktadan sonra piyasa faizlerinin daha da yüksek noktalara gitmesi olacaktır.

Enflasyon (beyaz) ve TCMB politika faizi (mavi) denklemi… (Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK, GCM Araştırma)

Merkez Bankası’nın politika açıklaması üzerinden gidecek olursak; iç talebe dair yavaşlama sinyallerinin arttığı ibaresinin öne çıktığını görmekteyiz. Bu ibareden yola çıkarak, Merkez Bankası’nın enflasyonun iç talepteki yavaşlamaya bağlı olarak soğuması beklentilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, Nisan ayı sonundan itibaren yapılan geç likidite penceresi de dahil olmak üzere toplamda 500 baz puanlık artışının gecikmeli etkilerinin fiyatlar üzerinde yansımasının beklendiğini de söyleyebiliriz. Bu noktada Temmuz ayı enflasyonunun piyasalara vereceği mesaj da kritik olacak. Biz; kurlardaki gecikmeli etki ve gıda fiyatlarındaki kontrolsüzlük çerçevesinde Temmuz’da enflasyonun yukarı doğru bir hamle daha yapmasını bekliyoruz. Bu noktadan sonra lokal paramızda gerçekleşebilecek ilave değer kayıpları ise, yıl sonuna dair şimdilik %14’e yakın olan beklentilerin daha üst seviyelere çıkmasına sebebiyet verebilir.

Kararın bir yansıması da, mali politikalar konusundaki endişelerin derinleşmesi olabilir. Eğer faizlerde daha fazla artma istenmiyor ve büyüme patikasından vazgeçmek istenmiyorsa para ve mali politikaların dengesinin sağlanmasında bazı sıkıntılar söz konusu olabilir ve mali politikalar “büyümeci” olmaya devam edebilir. Büyük merkez bankaları faiz artırıyor, küresel faiz hadleri yükseliyor ve bu noktada büyümeci politikalar enflasyon ve fiyat istikrarı üzerindeki risklerin devamı olabilir. Ekonomide bir miktar soğuma oluşmasını sağlamak ve bu çerçevede fiyat istikrarını öne çıkarmak gereklidir.

Bu noktadan sonra 31 Temmuz 2018 tarihinde TCMB enflasyon raporunu ve Başkan Çetinkaya’nın sunumunu takip edeceğiz.

Enver Erkan - GCM Menkul

Türk Lirası'nda değer kaybı artabilir

Dolar sert yükseldi

Merkez faizi sabit tuttu

Borsa İstanbul faiz kararı sonrası çöktü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)