E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaya gelen yeni yatırımcıları sosyal medyada dolandırıyorlar---

Borsaya gelen yeni yatırımcıları sosyal medyada dolandırıyorlar

Borsaya gelen yeni yatırımcıları sosyal medyada dolandırıyorlar
03 Kasım 2020 - 09:29 borsaningundemi.com

Zeynep Aktaş bugün Milliyet'te "Borsada bir garip çelişki!"yi yazıyor. Borsada artan yeni yatırımcı ile oluşan sosyal medya tehlikelerine dikkat çekiyor. İşte o yazı...

Piyasalarda oynaklık hayli yüksek ve dalga boyları da artıyor. Spekülatif beklentilerle borsaya gelen birikim sahipleri için kaygıların arttığı bir süreçten geçiyoruz. Zararda olan hatta faaliyeti dahi olmayan sığ ve dar hacimli hisselerdeki çıkışlar yatırımcıların getiri elde etme duygusunu körüklüyor. Her gün artan fiyatlara bakıp bundan istifade etmek isteyenler beraberinde ciddi bir riskin altına giriyor. Bireysel yatırımcılar adeta gözlerini kapatıp büyük beklentilerle mali yapısına dahi bakmadıkları hisse senetlerini alıyor.

Sosyal medya etkisi

Ana alım kriteri ise hisselere ilişkin aldıkları duyumlar; sosyal medya hesaplarından yapılan duyurular, telegram, YouTube kanallarından yapılan yorumlar olmakta. SPK ve Borsa İstanbul tarafından yapılan uyarılar, uygulanan ceza ve tedbirler bu tür yönelimleri durdurmaya yetmiyor. Gözlenen o ki daha büyük mağduriyetlerin yaşanmaması için faaliyeti olmayan firmalardan başlamak üzere tedbirlerin dozu artırılacak.

Geçtiğimiz hafta bunun ilk ciddi işareti verildi. 30 Ekim’de faaliyeti olmayan Egeli&Co grubuna ait Egeli&Co Enerji ile Egeli&Co Yatırım Holding’in faaliyetini devam ettiremeyecek seviyede finansal durumunun bozulmuş olması nedeniyle borsa kotundan çıkarıldığı duyuruldu. Egeli&Co Tarım Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın da faaliyetinin bulunmaması nedeniyle kottan çıkarıldığı belirtildi. Alınan karar faaliyeti olmayan ya da mali yapısı oldukça kötü firmaların hisselerine yapılacak yatırımların zararla sonuçlanacağı yönünde net bir mesaj olarak değerlendirilmeli. Egeli&Co Enerji   yılbaşından bu yana yüzde 423, Egeli&Co Yatırım Holding yüzde 535 oranında değer kazandı. Egeli&Co Tarım Girişim ise yüzde 434.38 yükselmişti.

3 yıldır zararda

Borsadaki 56 borsa şirketi üç yıldır zararda ancak hisse getirileri yüzde 3000’e ulaşmış durumda. Bu şirketlerden Taze Kuru Gıda’nın sermayesi 1 milyon TL ve yılbaşından bu yana primi yüzde 3.724, sermayesi 6.2 milyon TL olan Eminiş Ambalaj yılbaşından bu yana yüzde 1.325 yükseldi.

Taç Tarım Ürünleri yüzde 300, Uzertaş Boya yüzde 1.565 oranında yükseldi. Zarar ettikleri halde iktisadi kurallarla bağdaşmayan şekilde değerlenmekte. Söz konusu firmalar düşük likidite ile tavan olabilmekte. Bunu gören birikim sahiplerinin yönelimi fiyat artışının iktisadi temellerle bağdaşmayacak şekilde çıkmasına yol açıyor.

Mağduriyet artabilir

Bireysel yatırımcılar efsane getirilerin peşinden sürüklenmeye devam ediyor. Hisse senetlerinde devre kesici uygulamalar geliyor. Hisseler brüt takasa alınıyor, belli sürelerle işlem yasakları geliyor. Yatırımcıları yönlendiren sosyal medya hesapları kapatılıyor, para cezaları ve suç duyuruları yapılıyor.

Buna rağmen bireysel yatırımcılar, kısa sürede büyük kazanç elde etme hevesiyle gereksiz risklere yönelmekte.

Hissede derinlik önemli

Hisse senedi alınırken en önemli kriter gelir ve kârlılık olmalı. Düzenli büyüyen firmanın işlem hacmi ve derinliği eldeki hissenin kolay bir şekilde satılması açısından göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus. Zararda ve sermayesi düşük firmaların işlem hacmi de dar olması sebebiyle çıkışı göz kamaştırsa da satmak istendiğinde alıcı bulunamaz. Özellikle zirvede gelen yüklü satışın ardından bu daha net bir şekilde ortaya çıkar. Bu durumda hep çıkacak beklentisiyle çıkış esnasında satmayan bireysel yatırımcının kaybı adeta kaçınılmazdır.

Riskli şirketler

Defter değerinin 30 kat, 40 kat üzerindeki şirketler riski yüksek olan bir diğer gruptur. Bu tür firmalardan uzak durulmalı. Şirketin özvarlıklarının çok üzerindeki değerlemeler riskin de ciddi boyutlara yükseldiği anlamına gelir. Yüksek prim beklenirken alınan hisseler yüksek kayıplara yol açabilir.

Günün önemli şirket haberleri 03/11/2020

Halkbank ve İnfo Yatırım sorusu

Şirketlerin açıklanan 2020 Ocak-Eylül dönem kar zararları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sedat04 Kasım 2020 19:57

    Kar yapanda hissenini oynatmıyor büyük gyo lar

  • muck03 Kasım 2020 23:21

    kaznaırken iyidir tavan tavan... kilit yiyenler şimdi dolandırıldım demeye başladı :D kardeşim bist 30 al dedik bir kısım paranla. şimdi ağlıyanları göruyorum yok usd bozdum yok euro bozdum yok kredi çektım hisse aldım. hisse dediğide C grubu langır lungur firmalar. Firmanın ne üreyyiğini bilmiyor. fabrikanın bulundugu şehri bilmeyen dahı var. şimdi dolandırıldım diye ağlıyor... sankı sosyal medyadakı al al al dıyen adam zararda deılmış gibi :D kullum zarar hepsi... :D pazarlayanında zarar olması bir ilginç

  • Emekli borsaci03 Kasım 2020 21:09

    Duzenleyici ve deneyleyici otoritenin yanlis kararlari cop kagitlari bu fiata tasidi.borsanin bluciplerine istefigin kadar aciga sat git cöp kagitlari al diyor spk.aciga satislara ust kademeye satis yazarak satma kisitlamasi uygula bak bakalaim ne olacak

  • Gercekker03 Kasım 2020 18:51

    Yatırımcının şirketin içinin boş olduğu, hissenin şişik fiyatta olduğu hiç umrunda değil! Girdiği hiseede herseyin çok farkında! Aksiyonun oyunun döndüğü hisseyi bilinçli tercih ediyor? Yatırımcı riski ve kısa dönemli heyecanı seviyor!

  • Yakup03 Kasım 2020 17:37

    Sürekli zarar açıklayan şirketlerin patronlarının yaşantıları zarar bilançosuna uymuyor. Belliki para kaçırıyorlar. Kim vergiden kaçırıyorsa vatan hainidir. Kim bu ülkeden kazanıp yurt dışına fasaon şirket açıp yatırım yapıyorum bahanesiyle para götürüyorsa vatan hainidir. Buna bilinçli olarak göz yuman yetkili kurumların yetkilileri de vatan hainidir. Bunun başka izahı yoktur. Buna göre şirkete ve mal varlıklarına el koymak dahil cezalandırılmaları gerekmektedir. Borsaya yatırım yapacak olan şahıslar çoook dikkatli olunuz. Kurumsallığı ile öne çıkan ve kar eden ciddi kuruluşları seçerseniz başınız ağrımaz. At hırsızı kılıklı bir sürü borsa dolandırıcısı var. Paranızı onlara kaptırmayınız.

  • Hsn Akbük 03 Kasım 2020 16:46

    Aklı olan ky borsaya girmesin paranız tükenince anlarsınız nedemek istediğimi kaybetmeniz yüzde doksan balinalar kazandıemazlar teknikte işe yaramaz Sağlığınız bozulur sizin paranız önemli sağlık aile yuva tüyü bitmemiş çocuk önemli deyil sizin paranız önemli Bakın 3 tane borsa kağıdı binlerce ky ne oldu kottan çıktı muhatap kim yok ky paralarI piç oldu benim kağıtım yok ama ky mağdur parası çok olan deyil kırmızıya basanlar akıl verenler çok olur şimdi

  • Gerçek 03 Kasım 2020 14:51

    Evet bir acayiplik var bu işte. Havacilik ve bankacilik başta olmak üzere bist30 hisselerine borsanin guzide şirketlerine kimse bakmıyor ama ne hikmetse küçük sanayi şirketleri degerlerini 3-5-10 kat gibi fiyatlara katladılar maalesef. Çok canlar yanacak gibi sanki. Neden bu şekilde küçük çaplı anlık hisselere girerler çözemedim

  • Yapcek birsey yok03 Kasım 2020 09:35

    Onlarda dolandırılmaya müsait zira hiçbirisi uzun vadeci değil herkesin istediği net çabuk kolay ve 8-10 kat artmış bir hisse,eh durum böyle olunca tabi onlara nasıl uzun vadeli yatırımcı olunur dersini beriyorlar tepeden mallandırarak,muhtemelen o fiyatlardan en son sahibi olacaklar hisselerin.