E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaya 800 milyon dolar girebilir---

Borsaya 800 milyon dolar girebilir

Borsaya 800 milyon dolar girebilir
08 Mayıs 2014 - 10:41 borsaningundemi.com

MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksinde Mayıs ayı ortasında değişiklik yapılması bekleniyor

 MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksnde 15 Mayıs tarihinde olası değişikliklere ilşkin açıklama bekleniyor. Türkiye'nin MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksnde ağırlığının artma ihtimali ve olası fon girişleri İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda incelendi. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:   

"MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler endeksinde Türkiye'nin ağırlığı artar mı?
   
Son dönemde piyasada MSCI'ın Güney Kore ve Taiwan'ın Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) endeksinden çıkartıp, Gelişmiş Ülkeler endeksine ekleyeceği yönünde yorumlar yapılıyor. MSCI'ın bu ülkeler ile ilgili değerlendirmesinin neticesini Haziran ayında açıklaması bekleniyor. (geçtiğimiz yıl açıklama 11 Haziran tarihinde yapılmış). Öte yandan değişiklikler bir yıl sonra geçerli oluyor. Olası değişikliklerin BIST açısından önemi yüksek ağırlığa sahip bu iki ülkenin endeksten çıkmasının Türkiye dahil diğer gelişmekte olan ülkelerin ağırlıklarının artacak olması, dolayısıyla endeksi takip eden fonların (özellikle pasif olarak yönetilenlerin) Türkiye pozisyonlarını arttırmak durumunda kalacak olmaları. Yaptığımız araştırmada Güney Kore'nin 2009 yılından itibaren, Taiwan'ın ise 2010 yılından bu yana MSCI'ın GOÜ den GÜ kategorisine geçmek üzere her yıl değerlendirme sürecine alındığı ve kategori değişikliğinin gerçekleşmediğini görmekteyiz. Her iki ülkenin de değerlendirme raporlarında kaydedilen eksikleri tam olarak gidermediğini dikkate aldığımızda, kategori değişikliğinin bu yıl da gerçekleşme ihtimalinin oldukça az olduğunu düşünüyoruz. 
   
MSC'ın ülkeleri GÜ statüsüne geçirmek için kullandığı değerlendirme kriterleri, ekonomik gelişmişlik düzeyi, ölçek ve likidite ve piyasaya erişim olmak üzere 3 ayrı grupta toplanmakta. Her iki ülkenin de ilk iki kriteri sağladığı fakat piyasa erişim konusunda eksikleri bulunduğu ve son üç yılda yapılan değerlendirmelerde bu konularda ilerleme kaydedilmediği görülmekte. Piyasaya erişim kriterinin 4 ayrı alt kriteri, bu kriterlerin de her birinin alt kırılımları bulunmakta. MSCI tüm bu kriterleri her yıl tek tek değerlendirerek bir sonuca varmakta. Son üç yılda yapılan değerlendirmelerde Güney Kore'nin aşağıdaki kriterler konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiği belirtilmiş. 

    1.Yabancı Yatırımcı Alanı : Yabancı yatırımcıların işlem yapabileceği hisselerin toplam hisselere oranı, Yabancı yatırımcıların kendi aralarında işlem yapabileceği bir platformun olması.
    2. FX piyasasının liberalleşmesi: off-shore ve on-shore FX pazarının oluşturulması.
    3. Yatırımcı kaydı ve hesap açma işlemleri : Hesap açılmasında istenen belge ve dokümanlar, gerekli onaylar ve hesap açım süresi. 
    4.Bilgi Akışı: Borsa bildirimlerinin zamanlaması ve kapsamı, İngilizce bildirimlerin yapılması, muhasebe standartlarına uyum 
    5.Takas Uygulamaları : Uluslararası standarda takas uygulamaları 
    6.Hisse transferleri : Borsa dışı hisse transferleri
   
Taiwan'ın ise yukarıdaki 6 kriterin 3 tanesi için ilerleme kaydetmesi gerektiği son üç yılda hazırlanan raporlarda belirtilmiş. Geçtiğimiz yıl Güney Kore borsasının FX işlemleri için Kore piyasası kapandıktan sonra çalışacak bir piyasa kuracağı konusunda haberlere rastladık. Fakat bu durumun MSCI'ın bu konudaki kriterler ile ilgili değerlendirmesini değiştirip değiştirmeyeceğini tahmin etmek güç. Ayrıca, Güney Kore'nin GÜ'de ağırlığı düşeceği için bu kategoriye geçmek için çok istekli olmayabilir.    

Güney Kore ve Taiwan'ın GOÜ endeksinden çıkması durumunda Türkiye'nin ağırlığı ne kadar artar? 
   
Tahminlerimize göre Kore'nin endeksten çıkması Türkiye'nin mevcut %1.68 olan ağırlığını %2 'ye, Kore ile birlikte Tayvan'ın da endeksten çıkması ise ağırlığı %2.3 'e kadar yükseltebilir. MSCI 'yı takip eden sadece pasif fonlar dikkate alındığında bu değişlikler kaba bir hesapla BIST 'e 500-800 milyon dolar ilave fon girişine neden olabilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ismail08 Mayıs 2014 12:59

    neler oluyor anlamıyoruz birileri cıkıp acıklarsa menmun ouruz konusalanların tam tersi oluyor yada bizim yorumcular bizleri kandırdı

  • ali uzun08 Mayıs 2014 11:13

    bu nedemek.üst sınıfa geçebilmek için daha rahat ve kolay soyulabilir olmak demek..