E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsanın yeni oyuncuları küçük şirketler---

Borsanın yeni oyuncuları küçük şirketler

Borsanın yeni oyuncuları küçük şirketler
15 Temmuz 2014 - 07:07 borsaningundemi.com

Büyük şirketler kottan çıkarken, borsanın yeni oyuncularının küçük ölçekli şirketler olması dikkat çekiyor

Bu yıl 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması, seçimler ve yurtdışı piyasalardaki belirsizlikler nedeniyle büyük şirketler halka arzı ertelerken, diğer yandan 1 Temmuz’da Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yeni tebliğinin etkisiyle halka açıklık oranı yüzde 5’in altına düşen şirketler borsadan çıkmak için sıraya girdi.
Milliyet'in haberine göre, borsadan çıkmak isteyen şirketlerle, yeni gelen şirketlerin piyasa değerleri karşılaştırıldığında, büyük şirketlerin çıktığı görülüyor.
Bilindiği gibi İstanbul’un 2023’te Finans Merkezi olması planı doğrultusunda SPK’nın ‘borsada 1.000 halka açık şirket’ hedefi bulunuyor. Ancak, son yıllarda halka açılan şirketlerin büyüklüğünün mevcut şirketler kadar olmadığı görülüyor.

Büyük şirketler gelmeli

Sektör yetkililerine göre, İstanbul bir finans merkezi olacaksa piyasaların derinleşmesi bunun için de daha büyük ölçekli ve kârlı şirketlerin borsaya gelmesi gerekiyor. BIST ancak o zaman kurumsal yatırımcıları çekebilir.
BIST, şu anda gelişmiş ülke borsalarıyla rekabetten oldukça uzak. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de en büyük 1.000 şirketin 128’i borsaya kote olmuş durumda. Bu sayının artırılması gerekiyor. Bunun için de belki de halka açılacak şirketlere vergisel teşvikler verilmesi gerektiği dile getiriliyor.

9 yeni şirket halka açıldı

Bu yılki halka arzlara baktığımızda, 4’ü Gelişen İşletmeler Piyasası’nda (GİP) olmak üzere toplam 9 şirket halka açıldı. Şu anda halka açılmak içinde 1’i GİP’te olmak üzere toplam 9 şirketin başvurusu var. Öte yandan, bu yıl yapılması planlanan TUSAŞ ve Paşabahçe’nin halka arzları ise piyasa koşulları nedeniyle ertelenmişti.
Bu yılki halka arzlardan 61.4 milyon dolarlık gelir elde edildi. En büyük halka arz ise 13.4 milyon dolar ile Tuğçelik Alüminyum’da yaşandı. Geçen yıl ise halka arzlardan 721.7 milyon dolar hasılat elde edilmişti. En büyük halka arz ise 360.9 milyon dolar ile Pegasus tarafından yapılmıştı. BIST’in yeni oyuncularının hisse hareketlerine bakıldığında ise oldukça hareketli oldukları görülüyor. Örneğin, en son geçtiğimiz pazartesi günü halka açılan ve GİP’te işlem gören İzmir Fırça, bir hafta içinde 2.10 TL’yi gördükten sonra, tekrar 1.85 TL’deki halka açıklık fiyatına yakın işlem görüyor.
Öte yandan, yine GİP’te işlem gören Plaspak Kimya’nın da endeks yüzde 18 prim yaparken, yüzde 118’lik primi dikkat çekici.

‘BIST’TE DERİNLİK İÇİN HALKA AÇIKLIK ORANLARI ARTMALI’
Murat Salar / Bosphorus Capital Genel Müdürü:
“Halka açılmanın amacı sermayeyi tabana yaymak. Gelişmiş ülke piyasalarında halka açıklık oranları yüzde 50’nin üzerinde.
BIST’te de derinliği sağlamak adına halka açıklık oranları artırılmalı. Belki vergisel teşvikler getirilmeli. Ancak, halka açıklık oranı düştüyse borsadan çıkmasını olumlu buluyorum. Çünkü, hisse sayısı sınırlı olan şirketler spekülatif hareketlere açık kalıyor.
Halka arzların da borsanın kalibresini yükseltmesi gerekiyor. Halka açılmalar sadece fon toplayan sistem haline gelmesin. Halka arzlarda nicelik değil, nitelik önemli. Bu nedenle yatırımcıların güvenini kazanan, kurumsal yönetim ilkelerini taşıyan şirketler olmalı ki yatırımcı küsmesin. Türkiye’de tasarruf açığı var.
Tasarruf oranlarının artırılmasında bir yıldan uzun vadeli yatırım yapılan sermaye piyasalarının önemli rölü var. Bu nedenle halka açıklık oranları artırılmalı.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • özeR15 Temmuz 2014 14:41

    Küçük şirketler aracılığıyla her türlü dalavere,kumpas ve soygun daha kolay yapılabilmktedir.Mübarek kardeşlerin el attığı hisseler de bunu göstriyor.Küçük yatırımcı yolunacak kaz mı?

  • DIKKAT15 Temmuz 2014 11:53

    Küçük şirketlerin çoğu maalesef henüz doğru düzgün bilanço raporlamıyor; abidik gubidik denetim şirketleri kullanılıyor.. Birçoğu içi boşaltılmış maalesef...Hisse seçerken aman dikkat aman dikkat!

  • hukuka aykırı kamu işlemi olamaaz15 Temmuz 2014 10:39

    Halka açılırken gelir projeksiyonu ve piyasa çarpanları metodu ile şişirilmiş fiyat. Borsadan çıkarken ise 30 günlük fiyat ortalaması. Kılıcın ucu hep yatırımcı tarafını kesiyor. Patronlar tarafını hiç kesmiyor. SPK nın bu tebliği TTK ya, ANAYASAYA, MÜLKİYET HUKUKUNA HER ŞEYE AYKIRIDIR. ADALETE AYKIRIDIR. HALKA ARZDA NASIL HESAPLAMALAR VE 3-4 FİRMANIN FİYAT TESPİTİ OLUYORSA, BORSADAN ÇIKARKEN DE AYNI ŞEKİLDE ŞİŞİRME YAPILARAK (HALKA ARZDA YAPILDIĞI GİBİ ÇARPANLAR KULLANILARAK) ORTAYA ÇIKAN FİYATTAN BORSADAN ÇIKMA OLMALI. YOKSA BU İŞ SPK NIN BAŞINA PATLAR. ÇÜNKÜ UYGULAMA EVRENSEL HUKUKA, MÜLKİYET HUKUKUNA AYKIRI. SPK BAŞKANI ELİNDEKİ 400.000 TL LİK DAİRESİNİ BANA 100.000 TL YE SATAR MI?. NE GEREKİR PİYASA DEĞERİNİN TESPİTİ. BORSADAN ÇIKARKEN BUNU NİYE YAPTIRMIYORSUNUZ?. HALKA AÇILIRKEN VARDA ÇIKARKEN NİYE YOK?

  • flamenco7215 Temmuz 2014 09:49

    Bence Bist yetkilileri Socar gurubunun peşinden ayrılmasınlar..20-25 milyar dolarlık halka arz (şirket değeri)potansiyelleri var

  • Kilerci15 Temmuz 2014 08:58

    Mevcut yasalarla patron dokunulmazlığı ve patronun her şeyi istediği gibi yapabilme hürriyeti varken halka arza talep oluşturacak pek fazla enayi bulabileceğinizi sanmıyorum.