E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dün pozitif açılış sonrasında 86.121'e kadar yükselen BİST 100 endeksi günün genelinde pozitif bir seyir izlemesine rağmen kapanışa doğru etkisi arttıran satışlar ile geriledi %0.45 oranında değer kaybı ile 85.374 seviyesinden kapandı. Dün gün içerisinde %1'e yakın bir değer kazanımı yaşanan bankacılık endeksi ise kapanışta güçlenen satışlar ile günü %0.50 oranında düşüş ile tamamladı. Sanayi endeks ise %0.62'lik değer kaybı görüldü. Dolar/TL ise son günlerde etkili olan gevşeme eğilimi sonrasında zayıf tepki alımlar ile karşılaştı ve %0.07'lik hafif yükselerek kapandı.
Fed, dün kararlarını açıkladığı Nisan ayı toplantısında faizleri %0,25-%0,50 aralığında bırakırken, toplantı metninde ise revizyona gitti. 'Küresel gelişmelerin görünüme risk oluşturduğuna' dair açıklama FOMC toplantı metninden çıkarıldı. Açıklamada istihdam piyasasının iyileştiği ancak büyümenin yavaşladığı belirtildi. Bildiride faiz artışının zamanlamasına dair işaret görülmedi. Faiz kararı ile beraber USD/TL ve Euro/Dolar paritesinde sert hareketler görüldükten sonra önce USD'de bir miktar değer kaybı gözlendi. Ardından ise dün akşam kapanışımızdaki seviyelere doğru bir stabilizasyon izledik.
FOMC toplantısı öncesi sakin bir veri akışının yaşandığı günde, İngiltere ekonomisi öncü verilere göre ilk çeyrekte, çeyreksel olarak %0,4 yıllıklandırılmış olarak ise %2,1 büyüdü ve beklentileri karşıladı. 15:30'da dış ticaret açığı ile başlayan ABD veri akışı, 17:00'daki Mart ayı bekleyen konut satışları verisi ile devam etti. Dış Ticaret Dengesi'nin 62,8 mlr $ açık beklentisinden daha iyi bir şekilde 56,9 mlr $ açık olarak gelmesi ve Bekleyen konut satışlarının aylık ve yıllık bazda %1,4 ile beklentilerden sert büyümesi, Fed öncesi piyasaları bozdu ve ABD borsalarının açılışıyla beraber BIST-100'de satıcılı bir seyir görüldü. ABD bilançolarından öne çıkan Facebook, gelirlerini 5.2 mlr dolara kârını ise 1,5 mlr dolara yükselterek güçlü sonuçlar açıkladı. Goodyear'ın kârı ise gerek geçen yıılın, gerek beklentilerin altında kalınca ABD borsasında işlem gören hisseler sert satış baskısıyla karşılaştı.
Japonya ve Brezilya merkez bankaları ise herhangi bir para politikası değişikliğine gitmedi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) parasal tabanı genişletme hedefini 80 trilyon yende, bankaların BOJ'da tuttukları mevduat faizini ise eksi %0.1'de tuttu. BoJ, hisse senetleri dahil riskli varlıkların alım programını da korudu. Brezilya Merkez Bankası da Selic faizi olarak adlandırılan gösterge faizi değiştirmeyerek %14,25 seviyesinde bıraktı. Piyasada BoJ'un rekor düzeyde ek teşvik açıklayacağı beklentisinin aksine değişikliğe gitmemesi volatiliteyi artırdı.
Bugünün gündemi ise oldukça yoğun. Yurtiçinde saat 10:00'daki ekonomik güven endeksi ve 14:30'daki konut fiyat endeksi izlenirken; TSKB, TCELL, BIZIM ve ULKER hisselerinin 1Ç16 finansalları yakından izlenecek. Yurtdışında ise güne Euro Bölgesi'nin saat 12:00'daki Nisan ayı güven endeksleriyle başlıyoruz. 15:00'da Almanya'nın öncü enfllasyonunu takip edeceğimiz günde, 15:30'daki ABD'nin GSYH ve kişsiel tüketici harcamaları (PCE) verilerinin 1Ç16 ilk tahminleri fiyatlamalar açısından en yakından izlenecek veri olacak. Özellikle PCE tarafında beklentilerin üzerinde bir veri, enflasyonist beklentileri iyiden iyiye güçlendirerek makro görünümü iyileştirebilir ve beklentinin Eylül ayından daha öne çekilmesine neden olabilir. Bu da piyasalar tarafından negatif fiyatlamaların güçlenmesine neden olacaktır. Ayrıca ABD'de açıklanacak olan önemli bilançolar Mastercard, Ford , Dow Chemical ve Virgin Holding gibi şirketlerin etrafında oluşuyor.
Sabah saatlerinde USD/TL tarafında ve Euro/Dolar paritesinde Fed sonrası sakinleşme eğilimi görülürken küresel borsalarda ise daha sert fiyatlamalar söz konusu. Asya borsaları Japonya öncülüğünde geri çekiliyor. BoJ'un rekor teşvik beklentisinin aksine para politikasında değişikliğe gitmemesi Japonya borsalarının %2,5 gibi sert geri çekilmesine neden oldu. ABD vadelileri 17:45 kapanışımızddaki seviyelerine yakın seyrederken, anketler Avrupa borsalarında açılış beklentisini aşağı yönlü olarak ortaya koyuyor. USD'nin değer kaybına ek olarak, petrol fiyatlarındaki yükselişin, ABD ham petrol üretim verilerinde düşüş görülmesiyle beraber $47 seviyelerine ulaşmış olması, gelişmekte olan piyasalar özelinde pozitif bakışı destekliyor.
Güne zayıf tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz BIST-100'de güç kaybı sürüyor. 85.000-84.800 bandı kısa vadede önemli destek seviyeleri olarak karşımıza çıkarken, söz konusu destek bandının altında düşüş ivme kazanabilir. 85.900-86.000 bandını ise ilk dirençler olarak izleyeceğiz.
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
85 bin desteği öldü. 84 bin geliyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:14)