E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsanın gazı bitecek mi?---

Borsanın gazı bitecek mi?

Borsanın gazı bitecek mi?
22 Şubat 2016 - 07:19 borsaningundemi.com

Piyasalar bu hafta Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklanacak

Piyasalar geçtiğimiz hafta yaşanan terör saldırılarıyla dalgalandı. Bu hafta ise Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı.

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Ankara’daki terörist saldırı, YPG ve Suriye gerilimine karşın Fed’den gelen mesajlar geçen hafta piyasaları ipten aldı. Bu hafta tansiyon biraz artabilir. Dolarda 2.94-2.97 bandı korunacak gibi. Borsayı da zorlu bir hafta bekliyor. Gözler Merkez Bankası’nın yarınki faiz toplantısında olacak.

Ankara’daki 28 vatandaşımızın katledildiği terör saldırısı sonrasından kısa bir süre sonra failin YPG olarak açıklanması, gerek uluslararası kamuoyunda gerekse de NATO ve müttefiklerimiz nezdinde beklenen karşılığı bulamamışa benziyor. Suriye politikamızda yalnızlığımız giderek artıyor. Erdoğan-Obama arasında 1 saat 20 dakika sürdüğü açıklanan konuşmasından da tam mutabakat çıktığını söylemek hayli zor. 
 
Gittikçe ısınan Suriye savaşı ve ülkemizi içine çekebilecek bir girdaba dönüşmesi endişesi henüz daha finansal piyasalarımızda fiyatlanmıyor. Küresel finansal piyasalarda yaşananlar daha fazla etkiliyor. Geçen hafta Fed’in toplantı tutanaklarının açıklanması, Fırtına Obüsleri’nin PYD-YPG mevzilerini bombalamasından daha fazla öne çıktı ve fiyatlandı. Fed yine verilere bakacağını tekrarlarken, toplantı notlarından piyasaların çıkardığı; Aralık’taki bu yıla dair “4 artış yapabilirim” söyleminin geçerliliğini yitirdiği şeklinde oldu. Mart’taki toplantıda dahi bir faiz artışı gelmeyebilir diye düşünülüyor ve bu durum fiyatlanıyor. Hal böyle olunca gelişen ülkeler üzerindeki ‘dolar değerlenecek baskısı’ hafifliyor. Borsalar toparlanırken, özellikle gelişen ülke para birimleri az da olsa nefes alıyor. Fırtına Obüsleri’nin bombardımanı sonrasında 2.98’in üzerine yükselen dolar/TL’nin haftanın sonunu 2.9525’lerden kapatması da bu yüzdendi.
 
Teknik olarak 2.9550-2.9650 seviyelerinin üzerinde bir haftalık kapanış görülmediğinden dolayı dolar/TL kurundaki 2.94-2.97 bandı kısa süre için korunacak gibi. Ancak Suriye’ye; Türkiye’nin bir müdahalesi söz konusu olursa yeni dönemin fiyatlamalarının ne olacağını kestirmek zor. Tek söylenebilecek, ‘kur cephesinde yeni mevzilerin’ açılacağı ve yeni yükseklerin görülmesinin kaçınılmaz olacağı.
 
BIST’in gazı bitecek mi?

 
Borsa İstanbul, yurt dışı piyasaların “gazıyla” yükselmeye çalışsa da gözü-kulağı hep Suriye ile ilgili haberlerde olacak. 74.600 önemli bir direnç ancak bu seviyenin bu hafta test edilmesini beklemiyorum. Eğer Suriye cephesinden “Münih Mutabakatı” temalı bir barış havası esecek olursa bu seviye denenebilir, belki de geçilebilir.
 
Gelişmiş ülke borsalarında da Fed’in meltemiyle şişen yelkenler de yavaş yavaş inmeye başlıyor. 
 
Eğer ABD’nin Dow Jones ile S&P 500 endeksinde aşağı yönlü hareketler hızlanırsa BIST 100 de yeniden 70.900 seviyelerini test edebilir.
 
PPK sessiz kalır
 
Yarın Para Politikası Kurulu (PPK) toplanıyor. Bunca kargaşa, toz duman ve dış politika belirsizliğinin ortasında Merkez Bankası’ndan herhangi bir faiz kararı gelmesini beklemiyorum. Piyasalar da benzer şekilde; Başçı’nın görev süresinin sonuna kadar, herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini düşünüyor, fiyatlıyor. Henüz yeni başkanın kim olacağı ile ilgili tahminler, duyumlar çok fazla dillendirilmiyor. Londra’daki yatırım bankacılarıyla toplantılarda ‘nasıl bir profilin’ piyasalarca makul karşılanabileceğine dair bir tür piyasa araştırması yapılıyormuş. Ancak bu konuda hükümetten çok, Cumhurbaşkanı’nın sözü geçeceği düşüncesiyle, bu “anketlerin” de çok fazla bir anlamı olmayacağı varsayılıyor. 
 
PPK’dan zaten bir faiz artışı beklenmiyor. Ancak geçtiğimiz hafta boyunca kamu tahvillerinin bileşik getirilerinde yükseliş yaşandı. Önceki hafta 50 günlük Basit Hareketli Ortalaması’nın (BHO) üzerine ulaşan 2 yıllık gösterge tahvilden sonra, geçtiğimiz Cuma günü de 10 yıllık tahvil getirisi de 50 günlük BHO’nın üzerine çıktı ve yüzde 10.92’deki kapanışı ile bu seviyenin üzerinde haftayı kapattı. 10 yıllık tahvil getirisi için yüzde 11.15 ve 11.40 seviyeleri önemli direnç seviyeleri. İlki değil, ama ikinci seviyenin üzerine çıkılacak olursa bizim piyasalarımız için zor günler yaklaşıyor demektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)