E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların yeni odağı: Sektör rotasyonu---

Borsaların yeni odağı: Sektör rotasyonu

Borsaların yeni odağı: Sektör rotasyonu
26 Kasım 2020 - 13:42 borsaningundemi.com

Wall Street’in yeni popüler kalıbı, “sektör rotasyonu”. Son birkaç haftadır sektörlerde büyük bir rotasyon var. Peki yatırımcıların bu gelişmeden hangi sonucu çıkarması gerekiyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse piyasalarının çeşitli kısımları, bazı zamanlarda farklı performans gösteriyor. Yabancı, yerli, gelişen ülke, büyük, küçük, büyüme ve değer dönem dönem yükseliyor ve alçalıyor. Bu sektörler tamamen rastgele bir şekilde, gözden düşüyor ya da popüler hale geliyor ve bu dönemler uzun süre devam edebiliyor.

Hisse piyasalarında bu getirileri fark edebilmek için yüksek miktarda sabır gerekebilir. 

Örneğin, ABD Hazine tahvilleri, bir dönem S&P 500’den 19 yıl boyunca daha yüksek performans gösterdi. Bunun sonucunda Business Week’in meşhur sayısı, “Hisselerin Ölümü” yayınlandı. Herkes hisselerden vazgeçmek üzereyken, tarihin en büyük boğa piyasası dönemi başladı.

Piyasalardaki tüm sektörlerin popüler oldukları dönem olur ancak bunlar asla aynı anda olmaz. Zaman içinde getiriler, iyi anlaşılmış risk faktörleriyle ilişkilendirilir ancak kısa vadede bunlar boşa atışlardır. Bu hareketleri tahmin edebilmek harika olurdu. Bir borsa uzmanı, istediği tek şeyin, bir sonraki Cuma gününün Wall Street performansını bilmek olduğunu söylemişti. Ancak gerçek dünyada bu gerçekleşmiyor ve piyasa zamanlaması kaybetmeye mahkum bir kelime grubu.

Eğer Ocak ayında, çeyreğin sonuna gelmeden küresel piyasaların çökeceği söylenseydi ya da Nisan ayında, Şükran Günü’nden önce piyasaların tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı ve Dow Jones’un 30,000 seviyesine yükseleceği öngörülseydi, bu tahminlerde bulunan kişilerin aklını yitirmiş olduğu düşünülürdü. Hiç kimse bu gelişmeleri tahmin edemezdi.

Kısa vadede anlamlı tahminler yapabilmek ya da bu tahminleri yatırım politikalarını belirlemek için kullanmak imkansız olduğu için, en doğru yaklaşım uzun vadeli bir vizyonla, küresel olarak çeşitlendirilmiş bir portföy düzenlemek.

 Kabul edilmesi gerekir ki, küresel olarak çeşitlendirilmiş bir portföy yatırımcıya her zaman huzursuzluk ve pişmanlık getirir. Herkesin ölçüt olarak gördüğü ve en yüksek performans gösteren endeks S&P 500 olduğu için bu görüş oldukça geçerli. Dolayısıyla endeks yüksek performans gösterirken, birçok insan tüm yatırımlarını S&P 500’e yöneltiyor.

Elbette, uzun vadeli bir bakış açısı gerçeklerle yüzleşmeye neden olabilir. 1989 yılında, Berlin duvarının yıkılmasının ardından ABD’nin devrinin başlayacağı düşünülmüştü. Hiçbir şeyin ters gitme ihtimali yoktu ve internet herkesin hayatını değiştirecekti. Teknoloji hisselerine ve S&P 500’e ağırlık vermek istemeyen yatırım danışmanları dev bir baskı altındaydı.

2000’lerin başında, Investor Solutions’a bir yatırımcının açtığı bir davada, şirketin CEO’su Frank Armstrong III'ün yeni değişkenleri ve yeni ekonomiyi anlamak için çok yaşlı ve çok aptal olduğu iddia edilmişti. Davayı açan müşteri daha sonra bu kararından pişmanlık duydu.

2000 yılında, S&P 500 görkemli bir yükselişten sonra çöküşe geçti ve ardından gelen on yılda %10 kayıp yaşadı. Teknoloji sektörü neredeyse buharlaştı ve toparlanması çok daha uzun zaman aldı. Oldukça fazla yükseliş gösteren birçok teknoloji hissesi, sonsuza dek kayboldu. Aynı zamanda, küresel olarak çeşitlendirilmiş portföyler, değerini ikiye katladı. Bu da sektör rotasyonunun intikam alışıydı.

Yakın zamanda değer ve küçük şirket hisseleri, yani uzmanların uzun vadede piyasaların genelinden daha yüksek performans göstermesini beklediği iki sektör, hayal kırıklığı yarattı. 

Varlık dağılımının bu hisselere ağırlık verdiği portföylerin değerini düşürerek, piyasalarda ilginin yeniden büyük şirketlere ve teknoloji hisselerine dönmesine neden oldu.

Korona virüs pandemisi her şeyi alt üst etti. Karantina ve evden çalışma uygulamalarından fayda göreceği beklenen şirketlerin hisseleri yükselişe geçti. Özellikle teknoloji hisseleri, S&P’nin yükseliş liderliğine orantısız bir katkı sağladı. Aksine, geleneksel şirketler, havayolları, seyahat şirketleri ve petrol şirketleri gibi değer hisseleri düşüşe geçti.

Aşı konusundaki olumlu haberler yatırımcıların tünelin sonundaki ışığı görmelerini sağlayarak, ani bir dönüşe neden oldu. Yakın zamanda normale yakın bir seviyeye dönebilme umuduyla, pandemiden en çok zarar gören sektörler aniden, uzun vadedeki performansın açıklarını kapatarak yükselişe geçti.

Tüm bunlar, gelecekteki piyasa performansına yönelik tahminler değil. Ancak piyasaların ne kadar çabuk yön değiştirebildiğini gösteriyor ve uzun vadeli bir vizyona önem veren görüşleri güçlendiriyor. Sektör rotasyonu hayatın gerçekliklerinden bir tanesi ancak uzun vadeli yatırımcıların, düşük performans gösteren sektörlere karşı sabrının ödüllendirileceğine yönelik güçlü kanıtlar var.

Piyasalar normalleşme sürecini satın alıyor

 

Gelişen ülke piyasalarına rekor dönüş başladı

 

Wall Street rekorunun ardından küresel borsalar durakladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • www26 Kasım 2020 14:27

    Uzun vadeli yatırımcılar , düşük performans gösteren sektör hisselerinde ödül alabilirler , görüşü ne kadar doğru bizim memlekette. Yarın ne olacağı belli değilken uzun vadeyi nasıl düşünürüz , meçhul