E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların son çeyrekte karşılaşacağı 7 engel---

Borsaların son çeyrekte karşılaşacağı 7 engel

Borsaların son çeyrekte karşılaşacağı 7 engel
28 Eylül 2021 - 11:28 borsaningundemi.com

2020’nin mart ayında, korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla gerçekleşen düşüşün ardından hız kesmeden devam eden boğa piyasası, yılın son çeyreğinde 7 engelle karşılaşacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020’nin mart ayından bu yana devam eden boğa piyasası ABD Merkez Bankası’nın (FED) aylık 120 milyar dolarlık varlık alımları ve düşük faiz oranlarıyla destek buldu. Ancak 2021 yılının son çeyreğine girerken, borsaların yükseliş hızını kesecek 7 engel bulunuyor.

1. Cuma günü açıklanacak istihdam raporu

Ağustos ayı istihdam raporu hayal kırıklığı yarattı. Haziran ve temmuz aylarında kaydedilen 962 bin ve 1.053 yeni istihdamın ardından yalnızca 235 bin yeni istihdam yaratıldı. Eylül ayı için Trading Economics’in beklentisi 500 bin seviyesinde. ABD İstihdam Bürosu, 1 Ekim tarihinde yeni raporu açıklayacak.

2. Borç tavanı ve hükümet kapanması

ABD Kongresi borç tavanını yükseltmek ve hükümet kapanmasının önüne geçmek için çaba harcıyor. Bu hafta oylamaya sunulacak birçok konu var ancak bunların bazıları ertelenebilir. 1 Ekim tarihinde gerçekleşecek kapanmayı engellemek için bu hafta bir çözüme ulaşılması umut ediliyor. Aynı zamanda borç tavanına ekim ayının ortalarında ulaşılacağı tahmin ediliyor.

Bu nedenle bu konu da çözüme kavuşana kadar gündemde kalmaya devam edecek. Genel olarak hisseler bu gündemle hareket edecek ancak etkinin sınırlı olması bekleniyor.

3. Delta varyantının yeni bir dalga oluşturması

Korona virüsün delta varyantı hastanede tedavi gören hasta sayısında ve ölümlerde artışa neden oldu. 15 ve 21 Eylül tarihleri arasında hastaneye yatan hasta sayısının 7 günlük ortalaması 9,636 olarak gerçekleşti. Bu rakam ise 8 ve 14 Eylül tarihleri arasındaki 7 günlük ortalamadan %14,4’lük düşüşe işaret etti.

Ancak ölümlerde 7 günlük ortalamada %0,7’lik yükseliş görüldü. 22 Eylül tarihinde ABD’de korona virüs nedeniyle 680,688 ölüm gerçekleşti. Bu trendler düşüş eğiliminde olsa da tüketicilerin harcamalarını kısmaya başlaması ya da tedarik zincirlerinin daha fazla hasar görmesi durumunda, ekonomi darbe alacak.

4. Gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi düşüyor

ABD Ulusal İş Dünyası Ekonomistleri Birliği (NABE) pazartesi günü gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi beklentilerini düşürdü. NABE Başkanı David Altig, “NABE anketi sonucunda 2021’e yönelik ekonomik büyüme beklentileri düşürüldü” dedi. Devamında, “2021’in üçüncü çeyreğinde gayrisafi yurtiçi hasılada beklenen yıllık büyüme oranı %4 oldu. Panelin görüşleri 2021’in geneli için daha düşük hale geldi ve 2021 için beklenen büyüme oranı %5,6 olarak gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Forbes’un haberine göre mayıs ayında gerçekleştirilen ankette ise beklenen büyüme oranı %6,7 seviyesindeydi. Ancak grubun 2021’in son çeyreği ve 2022’nin ilk çeyreğine yönelik projeksiyonlarında yükseliş kaydedildi. Aralık ayında sona erecek çeyrek için medyan tahminler, mayıs ayında gerçekleştirilen tahminlere kıyasla yükseliş gösterdi. 2022’nin mart ayında sona erecek çeyrek için beklentiler ise %4,2 oldu.

5. FED’in sisteme trilyonluk desteği değerlemeleri yükseltti

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bilançosuna 4 trilyon doların üzerinde varlık eklemesi borsalarda sert yükselişlere neden oldu. Bunu takiben faiz oranlarında gerçekleşen düşüş de yatırımcıların getiri arayışını borsalarda sürdürmesine yol açtı. Bu nedenle de hisse değerlemeleri yükselerek riskleri de artırdı. FED’in her ay gerçekleştirdiği 120 milyar dolarlık varlık alımlarını ne zaman ve kadar kısmaya başlayacağı konusu belirsizliğini sürdürüyor. Bu açıklamanın ise kasım ayında yapılması bekleniyor.

6. Değerlemeler geri çekiliyor

ABD’nin ölçüt niteliğindeki S&P 500 endeksinde çarpanlar geçtiğimiz yıl eylül ayında pik noktasına ulaştı. Bunun ardınsa hise hisse fiyatlarının giderek yükselmesi ve bilanço beklentilerinin düşük olması gibi unsurlar rol oynadı. O dönemden bu yana bilanço beklentileri, hisse fiyatlarından daha hızlı yükseldi. Bunun sonudunda da tüm zamanların en yüksek değerlemeleri görüldü. Bilanço projeksiyonları yukarı yönlü hareketini sürdürmeye devam etmediği takdirde, hisselerin yüksek getiriler sağlaması zorlaşacak.

7. Teknik seviyeler test ediliyor

Bazı yatırımcılar hisse yatırımlarını yalnızca grafiklerden edindikleri verileri temel alarak yapıyor. Bu göstergelerden bir tanesi ise günlük hareket ortalaması. Geçtiğimiz hafta S&P 500, 50 günlük hareket ortalamasının hemen altında 4,432.99 seviyesinde kapandığında büyük bir endişe ortaya çıktı. Endeks geçtiğimiz 10 ayın büyük bir bölümünde 50 günlük ortalamasının üzerinde seyretmiş ve düşüş gösterdiği dönemlerde daha da büyük yükselişler gerçekleştirmişti.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta pazartesi günü endeks bu destek seviyesini kırdı ancak yine de 100 günlük hareket ortalamasının üzerinde bir kapanış gerçekleştirdi. Haftanın geri kalanında ise 50 günlük hareket ortalamasının üzerine yeniden çıkmayı başardı ve cuma günü bu seviyenin üzerinde kapandı. Bu pazartesi ise bir başka test gerçekleşti. Endeks günün bir bölümünü 50 günlük ortalamasının altında geçirdi ancak kapanışta ortalamanın hafifçe üzerinde seyretti.

Gül: Faizi düşürmenin iki yolu var

 

Fed'in şahin duruşu, dolarda yukarı yönde hareketi destekliyor

 

ABD tahvilleri, hisseler üzerinde baskı oluşturuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tekin Arafingo 28 Eylül 2021 16:41

    7 Den fazla engel var. Uzun zamandır bu kadar çok ve farklı olumsuz haberlerle karşılaşmadık

  • Kaan Öim 28 Eylül 2021 16:29

    Valla son çeyrek çok hareketli geçeceğe benziyor. Olumsuz şeyler dillendiriliyor

  • Kerim x 28 Eylül 2021 16:00

    Son dönem çıkan Risk içeren haberlerin konusundan anlaşılıyorki kısa-orta vadede Borsa iyi bir adres olamayacak