E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yakın zamanda korona virüsün Omikron varyantının ortaya çıkmasıyla birlikte, pandeminin küresel ekonomiye zarar vereceği yönündeki endişeler bir kez daha yükseldi. Bundan yaklaşık iki yıl önce Kovid-19’un bir pandemiye dönüşmesinden bu yana çeşitli endişeler borsalarda büyük dalgalanmalara neden oldu. Virüs mütemadiyen Wall Street’in tüketicilerin alışveriş, seyahat ve hatta ofise dönüş beklentilerini alt üst etti. Pandeminin her yeni aşaması yeni test gereklilikleri, sınır kapanmaları ya da toplanmalarla ilgili yeni kurallar getirdi.
Omikron varyantıyla ilgili halen bilinmeyen bir çok şey var. Buna aşıların sağladığı korumanın ne seviyede olduğu da dahil. Ancak finansal piyasalar bu haberleri daha önceki pandemi gelişmelerinden çok daha sakin karşıladı. Bu durum ise borsaların Kovid-19 modelini yansıtıyor. 2020’nin şubat ayından bu yana borsalarda pandemiyle ilişkili her volatilite yükselişi, bir öncekinden daha kısa sürdü ve ardından yeni bir rekor getirdi. S&P 500 endeksi pazartesi günü bir önceki hafta Omikron varyantının yetkililer tarafından açıklanmasının ardından yaşadığı kayıpların neredeyse tamamını telafi etti.
New York Times’ın haberine göre borsalar genellikle pandeminin gidişatı için bir ölçüt olarak görüldü. Endişe verici gelişmelerin ardından sert düşüşler gelirken, aşı ile yeni tedavi yöntemlerine ilişkin gelişmeler yükselişleri getirdi.
Ancak pandeminin seyri ile Wall Street’in performansı arasında zaman zaman farklıklar da görüldü. Wall Street düşük faiz oranları ve hükümet harcamaları gibi, pandeminin kurumsal karları yükseltebilecek yönlerine odaklanırken, insanlar üzerinde yarattığı etkileri görmezden geldi.
Şubat-Mart 2020 - Korona virüsün küresel bir pandemi haline gelmesi ve milyonlarca insanın resesyon nedeniyle işlerini kaybetmesiyle birlikte S&P 500 endeksi zirve noktasından üçte bir oranında düşüş gösterdi.
Eylül-Ekim 2020 - Vaka sayılarında patlama yaşanmasıyla, ölümler de artmaya başladı. Bunun sonucunda yeni karantina önlemlerinin küresel ekonomiye bir kez daha zarar verebileceği endişeleri yükseldi. ABD’nin başkanlık seçimlerinin de yarattığı belirsizlikle birlikte S&P 500 bir düzeltmenin eşiğine geldi. Bu gelişme ise Wall Street için sembolik olsa da, endişe verici bir mihenk taşı oldu.
Mart-Nisan 2021 - Vaka sayıları tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşsa da borsalar istikrarlı bir yükselişe devam etti. Yükselişte aşı çalışmalarındaki ilerlemelerin yarattığı iyimserlik etkili oldu.
Eylül-Ekim 2021 - Korona virüsün Delta varyantının kalıcı olması ekonomik toparlanmayı tehdit ederken, yükselen enflasyon ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin teşvik çabalarını geri çekmeye başlayabileceğine yönelik endişeleri ortaya çıkardı.
Kasım-Aralık 2021 - Korona virüsün Omikron varyantının ortaya çıkışı piyasalarda yeni bir korku dalgasına neden oldu. Dünyanın birçok ülkesinde havaların soğumasıyla vaka sayıları da artış gösterdi.
Piyasaların pandemiyle ilişkili diplerin ardından gösterdiği toparlanmaların perde arkasında FED’in borçlanma maliyetlerini düşürme ve sermayenin finansal sistem içerisinde akmaya devam etmesini sağlamaya yönelik çabaları da rol oynadı. Aşılar ve diğer tedavi yöntemlerine yönelik çalışmalar da piyasalardaki düşüşlerin daha sakin seyir izlemesini sağladı. Aşı ve tedavi yöntemlerindeki ilerlemeler aynı zamanda yatırımcıların odağını ekonomik toparlanma ve büyüme potansiyeline çevirdi.
Bu esnada vaka sayıları tırmanmaya devam ederken, Omikron varyantı dünyanın halen karşı karşıya olduğu belirsizliğin bir hatırlatıcısı oldu. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre son haftalarda Wall Street ekonomistleri ekonomik büyümeye yönelik tahminlerini düşürdü. Bazı uzmanlar varyantın ekonominin yeniden açılması üzerindeki muhtemel etkilerine işaret etti. Birçok kişi en büyük riskin, yeni varyantın küresel tedarik zincirlerinde var olan sorunları daha da kötü hale getirmesi olduğunu dile getirdi.
Omikron varyantı katı karantina önlemlerini getirdiği takdirde, fabrikaların kapanması otomobilden inşaat malzemelerine birçok üründe kıtlığa neden olabilir. Bu tür bozulmalar şimdiden, fiyatların ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde artış göstermesinin kilit nedeni olarak gösteriliyor.
Bununla birlikte FED’in fiyat yükselişlerini kontrol altına alabilmek için harekete geçme ihtimali, son dönemde borsalarda görülen karmaşaya katkı sağlıyor.
Borsa İstanbul 100 Endeksi 2000 puanı geçti
Küresel piyasalarda risk iştahı güç kazanıyor
Finansal piyasalar için ‘zorlu sular’
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:59)