E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs pandemisi şirketler için oldukça zorlu bir sürece neden oldu. Şirketlerin bir çoğu ayakta kalabilmek için maliyet kısmak, hatta bazı durumlarda iş modellerini tamamen değiştirmek zorunda kaldı. Ancak şimdi bu süreç meyvelerini veriyor. Karantina uygulamalarının ilk altı ayında, ABD ekonomisinin verimliliği, 1965 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bununla birlikte yaygınlaşması 10 yıl alabilecek teknolojik gelişmeler oldukça kısa bir zaman dilimi içerisinde benimsendi.
Başka bir deyişle korona virüs şirketleri her zaman olduklarından daha verimli ve “fit” hale getirdi”. Yine de üzücü bir şekilde, bu olumlu bir gelişme olsa da milyonlarca kişi işini kaybetti. Bu durum ise özellikle de bireysel yatırımcıların görmezden geldiği ve ekonomik toparlanma sürecinde borsaları şekillendirecek katalizörlerden biri. Korona virüs sürecinde devasa hükümet teşvikleriyle birlikte artan nakit miktarı, şimdi karantinaların yavaş yavaş kalkmasıyla birlikte ekonomiye dönüyor.
Forbes’un haberine göre, bu oldukça iyi bir haber olsa da satışlardaki artış buzdağının görünen kısmı. Satışların bilançolara yansıması için, her şirketin sahip olduğu iki tür maliyeti karşılamaları gerekiyor. Bunlardan birincisi değişken maliyet. Bu maliyet ürünlerin ve hizmetlerin üretiminde gerekli olan personel ya da hammadde gibi unsurları kapsıyor. Bu maliyetler ise ne kadar üretim yaptığınıza göre değişiyor. Üretim arttıkça değişken maliyet yükseliyor.
Bir diğeri ise sabit gider. Bunlar ise makina, bina, kamyon, ofis gibi giderleri kapsıyor. Bir şirketin ayakta kalabilmesi ve çalışmaya devam edebilmesi için, satış rakamlarından bağımsız olarak ödemesi gereken sabit giderler anlamına geliyor. Büyük oranda sabit giderler üzerine kurulu şirketler, içinde bulunduğumuz ekonomik döngüye göre hem fayda sağlayabilir hem de zarar görebilirler. Bu durum ise oldukça az bilinen, “işletme kaldıracı” isimli bir finansal ölçütü gündeme getiriyor.
İşletme kaldıracı ne zaman şirketlerin aleyhine çalışır?
İşletme kaldıracı bize birçok şey anlatıyor. Birincisi bir şirketin sabit giderleri ve değişken maliyetleri arasındaki oranlamayı gösteriyor. Kaldıraç yükseldikçe, şirketler varlıklarını sürdürmek için giderek daha fazla sabit gider ödemek zorunda kalıyor. İkincisi ve yatırımcılar için daha önemli olanı, satışlarda görülen yüzdelik artışların, ne miktarda gelir büyümesi getirdiğini anlatıyor. Başka bir deyişle işletme kaldıracı karlar üzerinde olumlu ya da olumsuz etki yaratabiliyor.
borsagundem.com'un derlemesine göre, ekonomilerde ise işletme kaldıracının olumlu etkisi en dikkat çekici şekilde resesyonların ardından gelen dönemlerde görülüyor. Bu dönemlerde satışlarda toparlanma ortaya çıkıyor ve şirketin resesyon sürecinde ödemek zorunda kaldığı sabit giderler meyvelerini vermeye başlıyor. İşletme kaldıracı devreye giriyor ve satış büyümesi 4 ila beş katına çıkarken, gelir büyümesi de yükseliyor.
İşletme kaldıracı 2021’de kilit rol oynayacak
Gelir büyümesi projeksiyonları göz önünde bulundurulduğunda, Wall Street analistlerinin bu ekonomik toparlanmanın bir önceki toparlanmaya benzer bir şekilde gerçekleşeceğine dair güven duyduğu görülüyor. Analistler gelecek bilanço dönemlerinde işletme kaldıracının etkisinin görülecek sürprizlerden biri olacağını düşünüyor.
Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Morgan Stanley’nin ABD Baş Menkul Kıymetler Stratejisti Mike Wilson, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “temkinli yatırımcılar bilanço yükselişini tetikleyecek işletme kaldıracı potansiyelini görmezden geliyor olabilir. Aşağı yönlü hareketlerde agresif maliyet kısma hamleleri, ekonomi toparlandığında güçlü işletme kaldıracını yaratır” ifadesini kullandı.
Bununla birlikte Fundstrat’ın Küresel Portföy Stratejisi Başkanı Brian Rauscher, işletme kaldıracının etkisinin, gelecek bilanço döneminde hisselerde “yeniden açılmaya” yön vereceğini düşünüyor. Rauscher açıklamasında, ekonomik toparlanmadan ve yeniden açılmadan fayda görecek sektörler ve hisselerde “işletme kaldıracının gerçekten görmezden gelindiğini görmeye başlayacağız” dedi. Devamında, “karlar oldukça hızlı büyüyecek. ABD şirketleri geçtiğimiz yıl ayakta kalma konusunda oldukça iyi performans gösterdi. Karlar %50 oranında artabilir” ifadesini kullandı.
Spekülatif yatırımlara heveslenenlere Buffett’tan yatırım dersleri
Lagarde: Ekonomik toparlanma 2022'nin sonlarında
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsa balon oldu,,,800 lere gelmesi lazım.Çoğu kağıt pddd ler 10 dan fiyatlanıyor,,bu ne böyle.
BİZE BİR ŞEY OYMAZ BİZİM TVF VE KÜÇÜK YATIRIMCILARIMIZ BORSAMIZI KUÇAKLARLAR.
Ppk acil toplanıp faizleri yükseltmezse yaprağı yedik
En önemli tasarruf, reklam ve pazarlama giderlerininde olduğunu düşünüyorum.Mikro iktisat tabanında işletme yönetiminin yerini, diğer bir ifadeyle CEOların kendisi değil birden fazla yapay zekalara sahip, CEO uygulamaları almaktadır. KY buna göre nasıl hareket etmelidir?
Hergün tv de dönen ziraat bankası reklamlarından haberin yok galiba. Bizde reklam birilerine peşkeş çekmek için.
Kardeş bu memleket faizler böyle olduğu sürece borsası daha çoook sürünür kim ne yapsın borsanı,3 kiralık şirketi 50 lira olan yeri 2 lira etmezin 7 liradan ırzını, faizin ağa babası bu memlekette veriliyor hemde babası,kim veriyor bu faizi ? Erbakan hocanın dediği cümede belli sizi gidi faizciler siziiiiii Allah alanında vereninde hesap günü defterini dürsün inşallah.
Marsta faiz yokmuş.
Faiz güvenle düşer. Duş demeyle düşürürsen elbet tekrar çıkacaktır. Yakında faizide chp zihniyeti veriyor derler 😀
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:04)