E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsalarda 2022 yılı çöküşle kapanmak üzere. Kayıplar özellikle S&P 500 için yüzde 20’nin üzerinde seyrediyor. Bu kayıpların büyük bölümünün ise sadece birkaç seansta gerçekleşmesi, ortaya ilginç verilerin çıkmasına neden oluyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalarda bu sene yaşanan kayıpların yüzde 95’lik kısmı sadece 5 günde gerçekleşiyor. Bu ilginç istatistiki veri, düşüşün nedenleriyle ilgili net sonuçlar doğuruyor.
Kayıpların yüzde 95’i
MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Datatrek Kurucu Ortağı Nicholas Colas'ın Çarşamba günü yayınladığı bir notta yaptığı analiz, 2008'den bu yana en kötü yılına doğru ilerlerleyen borsalarda, sadece beş işlem seansının, 2022'deki S&P 500 endeks kayıplarının yüzde 95'inden fazlasını oluşturduğunu gösteriyor.
Paylaştığı notta söz konusu günleri “Yılı öldüren beş gün” olarak tanımlayan Colas, bu beş günün ikisine hayal kırıklığı yaratan enflasyon verilerinin neden olduğunu, diğerlerinin ise zayıf kurumsal kazançlar ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarından kaynaklandığını belirtiyor.
13 Eylül – Kayıp: Yüzde 4,3
Hisse senetleri için 2020'den bu yana yaşanan en kötü günün altında, Ağustos ayı ABD tüketici fiyat endeksi raporunun açıklanması yatıyor. Verilerin yıllık manşet ve çekirdek enflasyonun beklenenden daha sıcak olduğunu göstermesiyle birlikte yatırımcılar paniğe kapılarak bir satış dalgası oluşturuyor.
Ağustos ayına kadar geçen 12 ay için manşet rakam yüzde 8,3 olurken, dalgalı gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon ise yüzde 6,3 olarak gerçekleşiyor.
Ekonomistler ve analistler, yüzde 0,3 beklenen aylık çekirdek enflasyonun iki katına çıkarak yüzde 0,6 şeklinde gelmesinden özellikle rahatsız oluyor. Verilerin, 2022 yılının en büyük itici gücü olan enerji fiyatlarının düşmeye başlamasıyla, inatla yüksek seyreden konut maliyetleriyle ilgili endişeleri de körüklediği gözleniyor.
18 Mayıs – Kayıp: yüzde 4
Perakende devi Target Corp.’un yüzde 0,17 ilk çeyrek kazanç beklentilerini geniş bir farkla kaçırması ve ABD tüketicisinin enflasyonla başa çıkma kabiliyetine ilişkin endişelerden bir gün sonra Walmart’ın da benzer şekilde kazanç beklentisini düşürmesi, piyasalar için tam bir panik anlamına geldi.
Aynı gün, Wall Street Journal'ın ev sahipliği yaptığı bir etkinlik sırasında yaptığı konuşmayla piyasa üzerindeki baskıyı artıran Powell’ın, sürecin sancılı geçebileceğini kabul etmesi de piyasalarda belirgin bir satış dalgası yarattı.
13 Haziran – Kayıp: Yüzde 3,9
Mayıs ayı rakamları beklentilerin üzerinde geldiğinden, bu tarihte gerçekleşen satış dalgası da TÜFE verilerinin açıklanmasıyla tetiklendi. S&P 500, 2022 yılında ilk kez Ocak ayının başında ulaştığı rekor seviyelerinden yüzde 21,8 düşüşle ayı piyasası bölgesinde seansı tamamladı.
29 Nisan – Kayıp: Yüzde 3,6
Piyasanın bugünkü düşüşü, kurumsal kazanç hayal kırıklığından kaynaklandı. Ancak bu sefer odak noktası e-ticaretti ve dalgalanma etkileri, dev teknoloji hisselerinin çoğunu sarstı.
5 Mayıs - Kayıp: Yüzde 3,6
Piyasalar, Powell'ın toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında yatırımcılara Fed'in 50 baz puandan fazla faiz artırımı düşünmediğine dair güvence vermesinden bir gün sonra alt üst oldu. Bunda Fed’in art arda dördüncü kez faiz oranlarını 75 baz puan artırmasının büyük etkisi oldu.
Çöküşün nedenleri
Colas'a göre, yatırımcılar bu beş oturumdan bu yılki piyasa felaketinin temel nedenleri hakkında bazı faydalı bilgiler edinebilir. Buna göre, yatırımcıların bahara kadar inatla yüksek seyreden enflasyonun Fed'i gösterge faiz oranını sandığından daha agresif bir şekilde yükseltmeye zorlayacağını açıkça fark etmişlerdi. Ayrıca, kurumsal kazançlar için şişirilmiş beklentiler, ABD tüketici harcamaları azalırken çöküşe katkıda bulundu.
ABD hisse senetleri, bu yıl yüksek işlem gördükleri için çok daha fazla satıldı. Bu, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana hisse senetlerinin tipik olarak günlük bazda düşüşlerden çok daha sık yükseldiği tarihi modelden bir sapma anlamına da geliyor. S&P 500 Endeksi’nin yıllık performansına bakıldığında, 142 işlem gününde düştüğü ve 107 işlem gününde ise günü yükselişle tamamladığı görülüyor.
S&P 500 Endeksi’nde düşüşün hala devam etmesi, yıllık bazda kaybın yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşme olasılığını artırıyor.
Borsaları 2023’te zor günler bekliyor
2023 yılı ayı ve boğa piyasası senaryoları
İnfo Yatırım'dan 2022 değerlendirmesi, 2023 beklentileri
2022'de kayıp 23 trilyon dolar
Finansal piyasalarda 2022 nasıl geçti?
2022'de enerji sektörü! İşte gelişmeler...
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sizler daha büyük çöküşü görmediniz eli kulağında oldukca dikkatli olun derim.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:10)