E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları 2021’de hangi riskler bekliyor?---

Borsaları 2021’de hangi riskler bekliyor?

Borsaları 2021’de hangi riskler bekliyor?
28 Aralık 2020 - 17:21 borsaningundemi.com

Yatırımcıların 2021 öngörüleri çoğunlukla iyimser olsa da karşılaşılması muhtemel riskleri görebilmek de oldukça önemli. Financial Times’ın haberinde yatırım uzmanı neyin ters gidebileceği sorusunu yanıtlıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 yılı görünümü yatırımcılar ve analistler arasında en kolay şekliyle tedbirli iyimserlik olarak tanımlanıyor.

Neredeyse küresel anlamda fon yöneticileri yeni yılın ekonomik aktivite anlamında geri dönüş getireceği, mart ayındaki pandemi krizi diplerinden bu yana gerçekleşen hisse senedi yükselişlerinin değer hisseleri bazında da destekleneceği ve aynı zamanda bu yükselişin geride kalan sektörleri de yukarı çekeceği inancını taşıyor. Tahvil verimlerinin düşük seviyelerde kalması beklentisinin devam etmesi hisse senetleri değerlemelerini daha fazla destekleyebilir.

Ancak İngiltere'de bulunan ve bu ayın sonlarında piyasalarda kısa bir sarsıntıya neden olan virüs mutasyonu, her zaman her şeyin sorunsuz ilerlemeyeceğini vurguluyor.

Financial Times konuyla ilgili haberinde dünyaca ünlü yatırımcılara gelecek yılda nelerin yanlış gidebileceğini soruyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi Oaktree Capital’ın Eş Başkanı Howard Marks orta vadede böyle bir risk görülmese de artan faiz oranlarının temel tehdit haline gelebileceğini düşünüyor.

Bugünkü yükselen varlık fiyatları aşırı derecede düşük faiz oranları ve bunun sağladığı uygun ortama bağımlı. Eğer faiz oranları yükselirse varlık fiyatları Marks’a göre kesin bir şekilde düşecek. Buna karşın kısa vadede faiz oranlarının yükselmesi için çok az sebep var. Zira yüksek enflasyon gözükmüyor ve yatırım uzmanı ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyon konusunda endişelenmediğine inanıyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi NNIP’nin Baş Yatırım Sorumlusu Valentijn van Nieuwenhuijzen merkez bankalarının enflasyonu gözden geçirmek zorunda olmadığını çünkü enflasyonun olmayacağını belirtti. Nieuwenhuijzen, “Eğer hatalıysam ve oranlar yükselirse bu piyasalar için anlamlı bir sürpriz değişiklik olur” dedi.

Bu durumun bankalar ve finans şirketleri gibi borsanın geride kalan sektörleri için çok anlamlı olacağını belirten yatırım uzmanı aynı zamanda daha geniş çerçevede uzun süredir değerinin altında kalan hisselerin performanslarının da etkileneceğini belirtiyor. Nieuwenhuijzen büyüme hisselerinin yükselen faiz oranlarından zarar görebileceğini belirtirken bu hisselerin yine de yükselebileceğini ancak değerinin altındaki hisselerden daha kötü performans gösterebileceğini belirtiyor. Bununla birlikte yatırım uzmanı hükümet tahvillerinin açık bir şekilde geride kalacağının altını çiziyor.

Herkesin aynı iyimser bakış açısına sahip olduğunu belirten yatırım uzmanı bunun da bir risk teşkil ettiğini söyledi. Nieuwenhuijzen yatırım pozisyonlarındaki yoğunlaşmaları dikkatle izleyeceklerini sözlerine ekledi.

Goldman Sachs Varlık Danışmanlığı Birimi Küresel Sabit Gelir Bölümü Baş Yatırım Eş Sorumlusu Sam Finkelstein sürekli gelir yatırımcılarının 2021’de iki önemli riskle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Sabit gelir yatırımcıları için birinci risk olağanüstü Kovid- 19 politikalarının neden olduğu düşük tahvil verimleri. İkinci sorun ise merkez bankasının negatif büyüme şoklarına ilişkin çok limitli cephanesinin olması. Böyle bir geriye düşüş halinde Finkelstein bankanın politikasının piyasa volatilitesine karşı koyabilmek için dengeli portföy inşası olacağını belirtiyor.

Fransız varlık yöneticisi Amundi’nin Baş Yatırım Danışmanı Vekili Vincent Mortier en son piyasa rallisinin aşıya ilişkin kör bir inanca ve yakın vadedeki her şeyin eski haline belki de daha iyi bir hale döneceğine ilişkin cesur beklentilere dayandığına dikkat çekiyor. Bu durum Mortier’e göre bir risk. Zira aşının üretilmesi ve büyük çapta dağıtılması kolay olmayacaktır.

Mali ve parasal destekler ekonominin devam etmesini sınırlı da olsa sağlıyor. Bu önlemleri uygulamak da gittikçe zorlaşıyor. Borçların daha fazla paralaştırılmasını bekleniyor ve merkez bankalarının üzerindeki artan baskı artıyor. Yatırım uzmanına göre merkez banklarının herhangi bir tedbiri şu anda düşünülemez bir durumda ve yapılacak bir politika hatası riski Mortier’e göre kesinlikle hafife alınmamalı.

Yatırım uzmanının vurguladığı üçüncü riskse piyasadaki fikir birliğinin ta kendisi. Hızla yükselen negatif verimli borçlardan verim arayışı söz konuşu arayışın kendisini besliyor. Neredeyse 1,5 trilyon dolarlık borç tahvilleri zombi şirketler için harika bir ortam sağlıyor. Yatırımcıların portföylerinde daha düşük kaliteli tahvilleri kabul etme isteği yükseliyor ve faiz oranlarının sonsuza dek düşük kalacağı inancını taşıyorlar. Bu fazlasıyla tehlikeli.

Charles Shwab’ın Baş Yatırım Stratejisti Liz Ann Sonders için en büyük tehlike yatırımcı duyarlılığı. Borsalardaki başarının kendisi Sonders’e göre fazlasıyla iyimser olduğu için büyük bir risk taşıyor. Gergin piyasa duyarlılığı kendi başına düzeltmeye işaret etmez. Ancak Sonders bunun borsanın negatif katalizörlere karşı daha hassas olacağı anlamına geleceğini belirtiyor. Yatırım uzmanı önümüzdeki süreçte birçok farklı türde negatif katalizör niteliği taşıyabilecek olayla karşılaşılabileceğini de sözlerine ekliyor.

Piyasalar, Biden'ı zorlayacak

 

Borsa yılı rekorla kapamaya hazırlanıyor

 

İngiltere yüzünü Türkiye'ye dönüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)