E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımcılar yükselen değerlemelerden ve borsaların sorunsuz işlemesi için her şeyin yolunda gitmesi gerektiğinden haberdar. Ancak yükselen hisse fiyatlarından kaçmak yerine birçok yatırımcı borsalara akın ediyor. Bunun nedeni, piyasaların, Mart 2020’de başlayan yükselişin öncesine göre halen geride olması. Risk iştahının geri gelmesi zaman aldı.
JPMorgan Chase’in araştırmasına göre, piyasaların geçmişteki zirvelerin üzerine çıkabilmesi için, S&P 500’de %26’lık bir ralli daha gerekiyor.
Leuthold Group’un Baş Yatırım Stratejisti Jim Paulsen, “bu boğa piyasası hala çok genç” dedi. Açıklamasının devamında, “henüz bir yaşında bile değil ve ABD’nin büyük çıktı açığı ve yüksek işsizlik düşünüldüğünde, ekonomiye yönelik ek destekler borsalarda yükselişi birkaç yıl daha devam ettirecek” ifadelerini kullandı.
Paulsen ve diğerlerinin görüşüne göre, yüksek değerlemeler de dahil olmak üzere, bugün engel olarak görülen birçok şey, bir ralliyi sürdürecek gelişmeler için zemin hazırlıyor. 1992, 2002 ve 2009 yıllarındaki resesyonların ardından, uzmanlara göre, fiyat kazanç oranları düşerken, büyüme sürdü ve hisseler yükselmeye devam etti.
Bu dönemlerin üçünde de ABD Merkez Bankası’nın (FED) teşvikleri borsaları destekledi. 10 aydır devam eden %70’lik ralli S&P 500’ün fiyat kazanç seviyelerini dot-com döneminden bu yana görülmemiş seviyelere taşırken, borsa çöküşü uyarıları yükseliyor.
Bloomberg’in haberine göre, dönüm noktasını tahmin etmek imkansız olsa da, JPMorgan tarafından yapılan araştırma, rallinin sonu için henüz çok uzun zaman olduğunu gösteriyor. Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki stratejistler, yatırımcıların zaman içinde tahviller ve nakde kıyasla hisse yatırımlarını takip eden bir model geliştirdi.
%43,8 seviyesindeki hisse yatırımları, 2007-2009 küresel finansal krizden önce görülen %50’lik seviyelerin gerisinde ve dot-com döneminde görülen %55’lik seviyelerin aşağısında. Ekibin hesaplamalarına göre, Ocak 2018’de ulaşılan %47,6 seviyesindeki son boğa piyasası zirvesine dönüş bile, S&P 500’de %26’lık ralli gerektiriyor.
Panigirtzoglou, “mevcut boğa piyasasında hala alan var” dedi. Açıklamasının devamında, “kuşkusuz, bu alan şimdiden geçtiğimiz yılın düşük seviyelerine geri dönen nakit ağırlığına kıyasla, tahvil ağırlıklarının halen ortalamanın üzerinde seyretmesinden kaynaklanıyor” ifadesini kullandı. Son boğa piyasasının büyük bölümünde, sabit getirili yatırım araçlarını tercih eden ve hisselerden kaçınan yatırımcılar, şimdi hisselere ısınıyor.
2020’nin son iki ayında, hisse fonlarına 190 milyar dolar seviyesinde, yeni para girişi oldu. Deutsche Bank’ın derlediği verilere göre bu rekor seviye, 2018 yılının başından beri gerçekleşen toplam 725 milyar dolarlık para akışının yanında gölgede kaldı.
Hisselerin karşısında duran değerleme tartışmaları güç kaybediyor. S&P 500 şirketleri, pandeminin neden olduğu resesyondan çıkarken, kar düşüşlerinin sonuna yaklaştı ve gelirlerin bu yıl ve gelecek yıl iki haneli yüzdelere yükselmesi bekleniyor.
Elbette birçok şey korona virüsün kontrol altına alınmasına bağlı. Aşıların dağıtımına başlanması, yatırımcı iyimserliğini yükseltmiş olsa da, tam toparlanma garanti değil. Yine de genç yatırımcılar, hisselere yöneliyor ve hızla kar elde etmek için boğa piyasası taraftarı opsiyon işlemlerini tercih ediyor. Ancak tüm bunlar boğa piyasasının sonunun yaklaştığı anlamına gelmiyor. 1930’lardan bu yana, ortalama bir boğa piyasası yaklaşık beş yıl sürdü. En kısa süren boğa piyasası ise en az iki yıl devam etti.
Borsalarda kolay ticaret dönemi sona erdi
Yatırımcılar uyarı sinyallerini görmezden geliyor
Kredi kanalları tıkanınca halka arzlar patladı mı?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:14)