E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsaları korona virüs nedeniyle oluşan karantina sürecinde ciddi bir çöküş yaşamış 23 Mart’ta dibe ulaşan endeksler büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri önderliğinde yeni rekor seviyelerine kadar ulaşmıştı. Ancak teknoloji hisselerinin yükselişi birçok yatırım uzmanı için balon endişelerini de beraberinde getirmişti.
Marketwatch’un haberine göre yatırım danışmanlığı şirketi Greenlight Capital’ın Kurucusu David Einhorf söz konusu teknoloji balonunun geçtiğimiz ay patladığı konusunda yatırımcıları uyarıyor.
2 Eylül tarihinde S&P 500 endeksi 3.580,84 puanla rekor seviyesinde kapandı. Aynı gün teknoloji ağırlıklı Nasdaq Kompozit Endeksi 12.056,44 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ardındansa endeksler geri çekilmeye başladı. S&P 500 ertesi hafta pazartesi günü %5 oranında düşerken aynı gün Nasdaq %5,8 oranında düşüş gerçekleştirdi. Dow Jones Endüstriyel Endeksi ise en son şubat ayında gördüğü rekor seviyelerine tekrar ulaşamadı.
Nasdaq-100 bu yıl şu ana kadar %33 oranında kazandırırken Nasdaq Kompozit Endeksi ise %28 oranında yükseldi. Buna karşın S&P 500’ün yıllık kazancı ise %5,3 seviyesinde.
Einhorn kurucusu olduğu şirketin 2016 yılında yaptığı uyarının fazlasıyla erken olduğunu fark ettiklerini belirtiyor. Greenlight Capital söz konusu açıklamada 1999-2000 yılları arasındaki balonun kariyerlerinde bir kez gerçekleşecek bir şey olduğunu ve yatırımcıların “bu seviyede bir çılgınlığı” tekrar etmeyeceğini belirtmişti.
Borsa uzmanı konuyla ilgili, “Hatalı olduğumuz çok açık” dedi.
Balon piyasasının işaretleri nelerdir?
Balonlar tüm yatırımcıların piyasaya girmesiyle, açığa satışçıların ortaya çıkmasıyla ve son satın alan kişinin en yüksek fiyatı vermesiyle kendi ağırlığı içerisinde çökmeye eğilimlidir. Einhorn balon piyasasıyla ilgili, “Düşüş başlar ve psikolojide açgözlülükten gönülsüzlüğe endişeye ve en sonunda paniğe geçiş yaşanır” ifadelerine yer verdi.
Einhorn balon piyasasını anlayabilmek için 10 işarete dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çılgınlık haline gelen halka arzlar, hisse senetlerindeki aşırı değerlenmeler ve bu değerlemeler için oluşan yeni ölçümler, borsanın bir sektör ve birkaç hisse üzerine yoğunlaşması, hiç kimsenin duymadığı ikinci derecen hisselerin S&P 500 tipi piyasa kapitalizasyonu sağlaması, şirketlerin güçlü performanslarının para aklama gibi suç aktiviteleri şüphelerini doğurması, ekonomik açıdan anlamsız olan hisse bölünmelerine büyük ölçekte tepki verilmesi, en iyi isimlere yatırım yapmaya odaklanan yeni perakende yatırımcıların artan sayısı, haftalık opsiyonlu hisse alımları değersiz ortak hisseler gibi spekülatif borsa enstrümanlarında muazzam ticaret seviyelerine ulaşılması ve parabol benzeri yükseliş Enhorn’un balon piyasasını görmek için kullandığı işaretleri belirtiyor.
Einhorn eğer balon piyasası çağrısı doğruysa yatırımcı duyarlılığının açgözlülükten gönülsüzlüğe kayacağını düşünüyor. Borsa uzmanı son dönemde gerçekleşen balon piyasasıyla birlikte ikinci dereceden şirketlerin ve muazzam değerlemelerle yapılan halka arzların da balon piyasası işaretleri arasına girdiğini belirtti.
İkinci karantinaların kazananı teknoloji olmayabilir
Teknoloji hisselerinin etkisi dotcom balonunu aştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bu balon değil ki.igne yi soksan patlamaz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:17)