E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsalardaki düşüşler, tarihsel olarak her daim ekonomik krizlerin belirleyicisi oldular. Dönem dönem Borsa İstanbul'da yaşanan düşüşler, ülkemizin ekonomisini ciddi anlamda sarsıntıya uğrattı. Bazı düşüşler böyle ülke bazlıyken bazıları küresel etkilere neden oldu.
Dünya'da yer alan habere göre, bu süreçte yaşanan en büyük buhranlar şöyle;
Wall Street Çöküşü (1929)
Bu, dünya tarihindeki en büyük hisse senedi düşüşü olarak bilinir. Borsa değeri 1929 yılında %89 oranında düştü ve Amerika Birleşik Devletleri Büyük Buhranı'na neden oldu. Bu çöküş sadece Amerika'da değil, tüm sanayileşmiş Batı ülkelerinin üzerinde de etkili oldu. Buhran, ABD'nin II. Dünya Savaşı'na girdiği zamana yani 1941'in sonuna kadar devam etti.
Dot-com Balonu (2000)
1990'ların ortalarında ve 2000 yılının başında, internet teknolojilerinde yatırım patlaması yaşandı. Fakat nakit akışının hesaba katılmaması ve internet şirketlerinin hisselerindeki hızlı yükseliş, 2000 yılında birçok teknoloji şirketinin hisselerinin %80 oranında düşmesine neden oldu. Dot-com krizini önlemek için faizler düşürüldü, parası olmayan insanlar düşük faizle ev almak için krediye yöneldi. Bazı söylenenlere göre Dot-com Balonu, ABD’nin 2008 yılında yaşadığı küresel finansal krizinin de temelini oluşturur.
Küresel Finansal Kriz (2008)
ABD'deki mortgage kredilerine dayalı finansal ürünlerin iflas etmesi sonucu 2008'de dünya ekonomisi, büyük bir krize girdi. Altın ve petrolün de içinde bulunduğu önemli madenler tarihinin en yüksek değerine ulaşırken ABD doları neredeyse bütün diğer para birimleri karşısında önemli ölçüde değer kaybetti. Bu kriz, dünya genelindeki borsalarda büyük düşüşlere neden oldu ve çok kısa sürede Avrupa'ya da yayıldı.
Borsa İstanbul Krizi (2018)
Yurt dışında yaşanan ticaret savaşları, ülkedeki erken seçim gibi olayların negatif etkileri 2018'de Borsa İstanbul'da büyük bir düşüşe neden oldu. Ülkeler arası siyasi ilişkiler ve bölgesel risklerle ülke ekonomisi oldukça kırılgan bir hâle geldi. Brexit'in izlediği ticaretteki korumacı politikalar, cumhurbaşkanı seçimleri ve 27. dönem milletvekilliği seçimi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının izlediği spekülatif kur değişikleri nedeniyle ekonomi dengesizleşti. Dolar yükseldi ve BIST bu dönemde yaklaşık %21 oranında düştü.
Kovid-19 Pandemisi (2020)
2020 yılında meydana gelen Kovid-19 pandemisi, küresel çapta ekonomik krize neden oldu. Dünya genelindeki borsalarda düşüşler yaşadı. Avusturya, ABD, Almanya, Kanada ve diğer Avrupa ülkelerinde borsa endeksleri %30’un üzerinde değer kaybetti. 2020'nin son altı aylık dönemi dikkate alındığındaysa BIST de pandemi nedeniyle %30 geriledi.
Bireysel yatırımcılar için borsa düşüşüne karşı 3 önlem
Borsa düşüşle açıldığında alırsak kar elde edebilir miyiz?
Societe Generale: Borsalardaki çöküşün Aşil topuğu teknoloji hisseleri olacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Atagy ihlas brlsm hrsızlar yalamacilar deprem yagmacisindan farkı yok bunların
Ben borsalarda bir düşüş görmüyorum göreniniz varmı.o zaman bizim borsaya gelse idiniz 3 sene de % 500 kazandıran hisse senetlerimiz var.
Aynen öyle üç senede borsamızda % 5000 artak hisse senetleri arttı 3 senede sonrada bu sefer % 10 000 artacaktır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:44)