E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde son günlerde görülen rekor yükselişler, borsaların genelinde olanlara dair doğru bir gösterge değil. Birçok hisse halihazırda 2020 yılını sert koşullarda geçiriyor. Elbette S&P 500 bu yıl şimdiye kadar %3’lük bir yükseliş gösterdi. Bu, özellikle de piyasalardaki volatilite ve mart ayından bu yana ekonomideki korona virüs kaynaklı sert durgunluk göz önünde bulundurulduğunda, kötü bir performans değil.
Ancak endeks piyasa değeriyle ölçülüyor. Bu da mavi çip teknoloji devlerinden oluşan beş büyük şirketin (Apple, Amazon, Microsoft, Google, Facebook) güçlü performansının, S&P 500’ün tüm getirilerini etkilediğini gösteriyor. Kimileri S&P 500’den şimdilerde S&P 5 olarak bahsediyor.
Ancak endeks, S&P 500’deki diğer hisselere baktığınızda farklı bir hikaye anlatıyor. Invesco S&P Borsa Yatırım Fonu, endeksteki tüm üyeleri eşit miktarda barındırıyor ve bu yıl %6’lık bir düşüş yaşadı.
Piyasalar dev 5’li olmadan güçlü değil
Endeksteki şirketlerin neredeyse %60’ı, Refinity’nin verilerine göre, perşembe günkü kapanışa kadar kırmızı alandaydı.
Zacks Investment Research analistleri geçtiğimiz hafta bir raporda “büyük teknoloji şirketlerinin etkisi olmaksızın, piyasaların geneli bugün göründüğü kadar istikrarlı görünmeyecek” dedi.
Meclis ve başkan (Donald Trump ya da seçilmesi halinde Joe Biden), seçimlerden sonra daha sert yönetmelikler getirirse ya da tekelciliğe karşı bazı önlemler alırsa, teknoloji beşlisinin piyasalar üzerindeki etkisi bir sorun oluşturacak.
Zacks analistlerine göre “meclisin bu yıl herhangi bir önemli yasa çıkarmayacağı yüksek ihtimalli olsa da, teknoloji devlerinin mevcut yönelimi sürdürülebilir değil. Yatırım açısından bakılacak olursa, daha uzun süreli iyi performans da sürdürülebilir olmayacak.”
Son dönemde uluslararası hisselerde hareketlilik var
Dev teknoloji şirketlerinin güçlü getirileri, ABD piyasalarının uluslararası hisselere göre daha iyi durumda olduğu izlenimini verebilir. Ancak bu doğru değil.
Schwab (SCHW) stratejistleri son dönemde 5 teknoloji şirketini çıkarıp, S&P 500’ü uluslararası hisselerle kıyasladıklarında, yabancı şirketlerin geçtiğimiz üç ayda ABD piyasalarından daha iyi performans gösterdikleri sonucuna vardı.
Charles Schwab’ın Baş Küresel Yatırım Stratejisti Jeff Kleintop, “en büyük ABD hisselerinin yüksek performansı, ortalama hisselerin liderliğindeki bir değişimi gizliyor: Ortalama uluslararası hisseler, ortalama ABD hisselerinden daha iyi performans gösteriyor” dedi. Açıklamasının devamında “son dönemde piyasalarda görülen dengesizlikler, kırılganlığa neden olabilir” ifadesini kullandı.
Warren Buffet bile, kazancı yurt dışında bulduğunun sinyallerini veriyor. Buffet yakın zamanda beş büyük Japon şirketinin hisselerini aldı.
Piyasalar Fed'in toplantı tutanaklarını bekliyor
Teknoloji hisseleri tekrar zirve yapacak
Teknoloji hisselerinden kaçış yok
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:55)