E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Efsanevi ‘değer’ yatırımcısı Benjamin Graham şu tavsiyeyi vermişti: “Ödenen ücretle karşılığında sunulanı ilişkilendirmek, yatırımda paha biçilmez bir özellik.” Son dönemde birçok değerleme ölçütünde görülen rekor yükselişlerle birlikte yatırımcılar, Graham’ın tavsiyesini uygulamak için nadir görülen bir fırsatla karşı karşıya. Finansal piyasalar ve ekonomilere bireylerin inançları ve davranışları yön veriyor ve toplu olarak inançları oluşturan sonuçlar yaratıyor. Kısa vadede bu inanç sistemlerinin sağlam temelli olup olmadığı önemsiz olabilir. Ancak uzun vadede bunu sorgulamak bile bir seçim değil.
Borsalarda değerlemeleri rekor seviyelere yükselten inanç sisteminin en güçlü unsurları arasında merkez bankalarının sağladığı likiditenin, değerlemeleri sonsuza dek yükselteceği fikri bulunuyor.
Merkez bankalarının yıllardır süren müdahaleleri, merkez bankalarını bir spekülasyon aracı haline getirdi. “ABD Merkez Bankası (FED) desteği” gibi kavramlar, şimdilerde yatırım stratejisi olarak geçerli kabul ediliyor. Bu güvenin bir örneği de sermaye piyasalarında rekor seviyelerdeki değerlemelerin, düşük faiz oranlarıyla açıklanmasının neredeyse tüm dünyada kabul görmesi.
Yatırımcıların bugün gelecekteki bazı nakit akışları için ödediği para yükseldikçe, uzun vadede bekleyebilecekleri getiri düşüyor. Yükselen borsa değerlemeleri gelecekteki borsa getirilerini düşürüyor. Rekor seviyelerde düşük faiz oranları, rekor seviyelerdeki değerlemeleri “açıklayabilir” ancak bu iki gerçek arasında bir bağlantı bulunmuyor. Durum ise düşük faiz oranlarının, gayrisafi yurtiçi hasıla ve kurumsal gelirlerde ortalamanın altında büyümeyle birlikte görülmesiyle kötüleşiyor. Bu ise son birkaç on yıldır karşı karşıya kaldığımız bir durum.
Financial Times’ın haberine göre rekor değerlemeler ise yalnızca bu duruma tuz biber ekiyor. Merkez bankalarının sağladığı likiditenin, piyasa değerlemelerini destekleme konusunda güvenilir bir mekanizma olduğu yönündeki inancın ise dikkatle incelenmesi gerekiyor. Merkez bankalarının varlık alımları, özel sektörden faizli menkul kıymetleri almak ve bunları faizsiz parayla değiştirmek şeklinde ilerliyor. Merkez bankalarının varlık alımları, sermaye piyasalarını yatırımcıların bu rezerv parasından duyduğu rahatsızlığı yükselterek destekliyor.
Yatırımcılar bu likiditeyi hisse piyasasına sokmaya çalıştığı anda, bir satıcının elinden çıkıyor. Bu likidite “kenarda durmuyor”.
Düşük faizli likiditenin yarattığı rahatsızlık, diğer varlıklarda getiri arayışındaki spekülasyonu yükseltebilir ancak bu yalnızca yatırımcıların bu alternatiflerde daha yüksek getiri beklentisi içinde olduğu takdirde gerçekleşir. borsagundem.com'un derlemesine göre getiri arayışıyla ortaya çıkan spekülasyon küresel finansal krizle birlikte sona eren mortgage menkul kıymetlerinde ve ev fiyatlarındaki balonu tetikledi. Ancak FED’in kolay para politikaları, riskten kaçınma algısı hakim olduğu anda krizi durdurma konusunda etkili olmadı.
Krizin sonunu getiren ise 2009’un mart ayında, varlık değerlemede banka hesap standartlarının gevşetilmesi oldu. Rekor değerlemelerde piyasalar bir kez daha yatırımcıların zarar etme ihtimalini ortadan kaldırma isteğiyle yön buluyor. Merkez bankaları enflasyon ve işsizlik başlıklarıyla uğraşırken, spekülatif değerlemeleri görmezden geliyor. Açık olarak görülüyor ki yüksek değerlemeler, piyasalarda düşüşü tetiklemiyor. Bu nedenle 1929, 2000 ve bugün görülen değerlemeler düşmeyecek. Ancak sorun yatırımcıların piyasalardaki yükselişin devam etmesini istemesi.
Ortaklık yapısı değişen hisseler
Küresel hisse piyasalarında dalgalanma sürüyor
Kısa vadeli dış borç stoku arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
1462 üstünde trendeyiz altında ineriz.
patlasın be anam uykuma dahi zararı yoktur.fulll dövz ve altındayım.% 70 altın % 30 döviz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:02)