E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Araştırma şirketi IHS Markit ekonomistlerine göre, ABD, Brezilya ve Hindistan gibi büyük ekonomilerde yükselen korona virüs enfeksiyonları ekonomik toparlanmanın kırılganlığının altını çizdi. Ekonomistler "W şeklinde" bir toparlanma riskini arttığını belirtiyor.
IHS Markit Baş Ekonomisti Neriman Behravesh ve Küresel Ekonomi İcra Direktörü Sara Johnson, Temmuz ayında yayınladığı World Flash raporunda, çok derin ve çok kısa bir durgunluğun ardından Mayıs ve Haziran aylarında ekonomik aktivitede keskin bir toparlanmanın açık göstergelerine dikkat çekerek, 2020 küresel büyüme daralmaya ilişkin tahminlerini %5,5'lik bir oranda yükselttiler. 2021 yılında %4,4'lük bir toparlanma bekleniyor.
CNBC’nin haberine göre tüm bu olumlu gelişmelere rağmen Behravesh ve Johnson araştırma raporlarında "Yine de sıçrama ve düşüşlere ilişkin tahminlerimizin altında yatan mantık değişmedi. Tüketiciler ve işletmeler ihtiyatlı olmaya devam ediyor" ifadelerine yer verdi.
Ekonomistler, “Yetkililer daha fazla mali ve parasal destek sağlamadıkça, toparlanmanın deva etmesini sağlayan en temel destek yakında ortadan kalkacak" dedi.
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve merkez bankaları, krizin başlamasından bu yana eşi görülmemiş düzeyde parasal ve mali teşvikler dağıttılar. IHS Markit, Euro Bölgesi’nin bu yıl gayri safi yurtiçi hasılasında %8,6'lık bir düşüşle ekonomik açıdan en çok etkilenen bölge olacağını tahmin etti. Avrupalı liderler, 750 milyar euroluk korona virüs kurtarma fonuyla ilgili günler sürecek müzakerelere başlamak Brüksel’deki toplantılarına cumartesi gününde de devam ediyor.
ABD’de bazı eyaletler artan korona virüs vakalarını kontrol altına almak için kısmi kilitleme tedbirlerini yeniden uygulamak zorunda kalıyor. Ancak toplam vaka sayısı 3,5 milyon’u geçti ve tırmanmaya da devam ediyor.
Benzeri yerel kısıtlamalar Avustralya, Çin, Almanya, İsrail, Japonya ve İspanya da dahil olmak üzere dünya çapında tekrar görülmeye başlandı. IHS Markit ekonomistleri tüketici harcama alışkanlıklarına ilişkin yüksek frekanslı verilerde tahmin edilebilir bir şekilde geri dönüş gözlemlendiğini vurgulayarak, bu durumun tüketici harcamalarında yeni bir daralmanın sinyali olabileceğinin altını çizdi.
W şeklinde geri dönüş ihtimali artıyor
Behravesh ve Johnson araştırma raporunda, "Yeni salgın dalgası, IHS Markit'in takip etmeyi tercih etmediği V şeklinde geri dönüş olasılığını azalttı ve çift dipli durgunluk (W şeklinde döngü) riskini artırdı" ifadelerini kullandı.
IHS Markit W şeklinde geri dönüş senaryosuna yaklaşık %20'lik bir olasılık tanıyor. Ancak salgının gidişatına bağlı olarak, bu risk önümüzdeki aylarda artabilir.
Raporda, "İkinci bir düşüşün olası zamanlaması bu yılın sonlarında veya 2021 başlarında olacak ve ekonomik daralma büyük olasılıkla daha önce yaşadığımız durgunluk kadar şiddetli olmayacak." ifadesinin yer aldı. Rapora göre krizin yönetimi konusunda tedbirlerinin iyileştiğine işaret ediliyor. Salgın konusunda edinilen tecrübeler tekrar topyekûn kilitlenmelerin gerçekleşme olasılığını düşürüyor.
Raporda, "Sonuç olarak, krizin en kötü hali muhtemelen geride kalsa da küresel toparlanma zayıf kalmaya devam ediyor ve daha fazla aşağı yönlü risklere tabi" ifadesi yer alıyor.
ABD'de ekonomik toparlanma tehdit altında
Avrupa borsalarının gözü Brüksel Zirvesi’nde
ABD'de vaka sayısında yeni rekor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Aslında yükselen metaller, onlar da elbette satış yiyecek oradan çıkanlarda borsalara girecek
yeni dip 92000.
Korku oldukça borsa yükselir
Dikkatli olmak lazim
Bunlar normal şeyler.borsa temmuz ağustos ayında düşer eylül ayından itibaren yükselişler yavaş yavaş başlar.haziran ayı sonlarına kadar yükselir hepsi bu.bunların hepsi dalga dubara .
Borsa dolar bazında diplerde geziyor. Bence olmayacak ve borsa yoluna devam edecek. 2.dalgayı unutun , salgınla mücadeleye devam. Öldürücülüğünü sonlandırdık mı kurtulmuşuz demektir.. Önemli olan bu virüsün bir an evvel mutasyona uğraması ve salgın evresinden çıkmasıdır..
Zaten bist30 hisseleri yükselmedi ki. Hep küçük şirketler yükseldi. Onları da yükselten hep küçük yatırımcı lardi. Yabancı oranı borsamızda tarihi dip seviyeler olan %50 ler civarında. Yabancı nin gözü zaten bist30 hisselerinde, bist30 hisseleri zaten en düşük seviyelerinde geziyor, yabanci da artik gelmeye başlayacak sanırım. yani yabancı gelmeye başlar ve bist30 hisseleri ile birlikte bütün borsa yukarı tasinabilir. Zaten yeni hedefler için 130-150 binler olabilir mi deniyor. Zaten 2,5 senedir 120 bini geçemeyen borsa için artık yeni hedefler lazım. Yabancı ile coşar bizim borsa. Kendi düşüncelerimdir, saygılar
yılsonuna borsamızın değeri 5 $ olacaktır.
çöp hisse senetleri ile 120 000 olduk isek bankalar ve sanayiler ile 350 000 oluruz 400 000 de oluruz.
Birde gerekçelerini yaz bakalım. Bir yerlerinden sallama. 5 dolar demek şu kurla bile borsanın 342 500 olması demek
İnşallah :)
Her türlü varlık almış başını gitmiş. Ev fiyatları tavan mavan bırakmamış. Bizim borsa varlıları dolar bazında 2000 yılının başındaki fiyatlarda bile değil. Borsa yatırımcısı 20 yıl kaybetmiş durumda. THY nın değeri 2010 yılında şindikine göre dolar bazında 4 kat daha değerli idi, hekeza emlak konut ve daha niceleri. Ondan sonra gel de borsaya yatırım yap. Evet yatırım yapıyorum ama çok kısa vadeli, vur-kaç taktığı.
o zaman tam yatırım zamanı gibi anladım ,herşey ucuzsa
Amerika, İran, Çin gibi ülkelerde yeniden hortladı , ne olacağımız belli değil... :(
Bir olursa azcık kazandığımızı hemen geri veririz...
Olmayacak inşallah...
Aşı olayında baya gelişme oldu. Iyi gelişmeler var deniliyor. Yıl sonu üretim olma ihtimali yüksek deniliyor, Şimdi aşı olayında bu gelişmeler varsa eğer, neden tekrar dip yapsın borsa. Piyasalar daha hızlı toparlanır. Bulunan şeyler etki etmiyor mu yoksa. Bir tezatlık var bu işte. Baya ilerleme oldu bu konuda, birileri yine oyun peşinde galiba
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:38)